La Comissió Europea ha publicat l'AI Continent Action Plan amb l'objectiu de convertir-se en líder mundial en intel·ligència artificial (IA). Com va anunciar la presidenta von der Leyen en la Cimera d'Acció sobre la IA el febrer de 2025 a París, aquesta ambiciosa iniciativa busca transformar les sòlides indústries tradicionals d'Europa i la seva excepcional reserva de talent a poderosos motors d'innovació i acceleració en IA.

Aquest Pla d'Acció, que es basa en cinc pilars, indica que la cursa pel lideratge en IA està lluny d'haver acabat. Des de models fundacionals d'avantguarda fins a aplicacions especialitzades d'IA, el panorama europeu és dinàmic i està impulsat per la investigació, les tecnologies emergents i un ecosistema d'empreses emergents i empreses en expansió. El Pla d'Acció reforçarà les capacitats d'innovació en IA de la Unió Europea a través d'accions i polítiques organitzades en aquests cinc pilars clau:

1. Construcció d'una infraestructura

La Comissió enfortirà la infraestructura europea d'IA i supercomputació amb una xarxa de Fàbriques d'IA. Actualment, ja s'estan desplegant 13 d'aquestes fàbriques entorn dels superordinadors líders a Europa, uns dels quals és el Barcelona Supercomputing Center. Aquestes instal·lacions recolzaran a empreses emergents, indústria i investigadors en el desenvolupament de models i aplicacions d'IA.

Com es va anunciar en el Compàs de Competitivitat, la UE també facilitarà la creació de Gigafàbriques d'IA: instal·lacions a gran escala equipades amb uns 100.000 xips d'IA d'última generació, quatre vegades més que les fàbriques actuals. Aquestes gigafàbriques integraran una capacitat massiva de computació i centres de dades per entrenar i desenvolupar models complexos d'IA a una escala sense precedents. Seran clau per liderar la pròxima onada de models avançats i garantir l'autonomia estratègica de la UE en sectors industrials i científics crítics.

La inversió privada en gigafàbriques serà impulsada a través de InvestAI, que mobilitzarà una inversió de 20.000 milions d'euros per crear fins a cinc gigafàbriques a la Unió. Per estimular la inversió privada en capacitat del núvol i centres de dades, la Comissió proposarà una Llei de Desenvolupament del Núvol i la IA, l'objectiu de la qual és triplicar la capacitat de centres de dades de la UE en els pròxims 5 a 7 anys, prioritzant els centres altament sostenibles.

2. Més accés a dades grans

Impulsar la innovació en IA també requereix accés a grans volums de dades d'alta qualitat. Un component clau del pla és la creació de Laboratoris de Dades, que reuniran i curaran dades de diferents fonts a les Fàbriques d'IA. A més, el 2025 es llançarà una Estratègia de la Unió de Dades, per crear un veritable mercat intern de dades capaç d'escalar solucions d'IA.

3. Desenvolupament d'algoritmes i adopció d'IA

Malgrat el potencial de la IA, només el 13,5% de les empreses a la UE han adoptat aquesta tecnologia. Per desenvolupar solucions d'IA a mida i fomentar la seva adopció en sectors estratègics públics i privats, la Comissió llançarà pròximament l'estratègia "Aplica la IA" (Apply AI). Infraestructures com les Fàbriques d'IA i els Centres Europeus d'Innovació Digital (EDIHs) exerciran un paper crucial en aquesta estratègia.

4. Enfortir habilitats i talents en IA

Per respondre a la creixent demanda de talent en IA, la Comissió facilitarà el reclutament internacional d'experts altament qualificats a través d'iniciatives com Talent Pool, l'acció Marie Skłodowska-Curie "MSCA Choose Europe", i programes de beques de la futura Acadèmia d'Habilitats en IA.

Aquestes accions també recolzaran vies legals de migració per a treballadors altament qualificats no pertanyents a la UE, mentre atrauran de tornada a Europa a investigadors i experts europeus en IA. També es desenvoluparan programes de formació i educació en IA i IA Generativa en sectors clavi, recolzant tant a la nova generació com al reciclatge professional.

5. Simplificació normativa

El Reglament IA (AI Act) augmenta la confiança dels ciutadans en la tecnologia i proporciona seguretat jurídica a inversors i emprenedors per escalar la IA a tot Europa, però en l'actual context hi ha el consens polític de simplificar-la per permetre a Europa competir millor. La Comissió també llançarà un Servei d'Assistència de la Llei d'IA, que serà el punt central de contacte i informació per ajudar les empreses a complir amb la llei.

Pròxims passos

Amb aquest Pla d'Acció, la Comissió obre dues consultes públiques, que estaran obertes fins al 4 de juny de 2025:

  • Una consulta pública sobre la Llei de Desenvolupament del Núvol i la IA, dirigida a tots els interessats per compartir les seves opinions.
  • Una consulta pública sobre Aplica la IA, que busca identificar prioritats, desafiaments per a l'adopció de la IA i la pertinència de les solucions proposades, incloent-hi mesures addicionals per facilitar l'aplicació de l'AI Act.

Al maig es llançarà una tercera consulta pública sobre l'Estratègia de la Unió de Dades.

En paral·lel, la Comissió organitzarà diàlegs amb representants de la indústria i el sector públic per donar forma a l'estratègia "Aplica la IA". Aquests diàlegs, juntament amb les consultes, identificaran exemples de potencial desaprofitat, la integració actual de tecnologies d'IA en processos empresarials i oportunitats per al seu escalat.