El 15% del resultat comptable
- Noelia Hernández Sánchez
- valència. Dilluns, 30 d'octubre de 2023. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
Doncs ja coneixem l'acord entre PSOE i Sumar. Més enllà que el document reculli una sèrie de punts ambigus, el desenvolupament dels quals caldrà veure com queda i si són factibles, em va cridar l'atenció una qüestió que no ha tingut la suficient repercussió en els mitjans.
Ja sé que tots estem molt entretinguts amb discutir si es pot rebaixar la jornada laboral dels assalariats a 37,5 hores. Ningú no parla mai de la quantitat d'hores que treballa un autònom, encara que tingui empleats. Però les meves orelles van fer un gir en sentir que es pretén que les societats paguin el 15% d'impostos sobre el resultat comptable. Tant que vaig anar al text, pensant que hauria estat un error. Però no.
Des de fa anys se sent parlar en el discurs públic de la diferència entre el que paguen d'impostos les grans empreses i les pimes a Espanya. Moltes d'aquestes afirmacions estan plenes de fal·làcies o veritats a mitges. Mai no sé si per falta de coneixement sobre l'estructura fiscal o per prejudicis ideològics d'un costat i altre. És cert que les empreses grans poden recórrer a estructures que afavoreixin el seu resultat fiscal. També és cert que a Espanya hi ha poques deduccions en l'Impost de Societats. I que, alguna d'elles, com la d'inversió en I+D+i pot resultar tan enrevessada la seva justificació, que moltes pimes decideixen ni tan sols aplicar-la. Sí, les grans. De les xifres de l'Agència Tributària corresponents a 2021, només el 0,9% de les empreses es van poder aplicar alguna deducció.
Però hi ha una qüestió de primer de fiscal que és diferenciar i entendre què és el resultat comptable i què és el resultat fiscal. I quan es parla de la quota que es paga referida al benefici comptable, s'obvien qüestions rellevants.
Per establir la quota fiscal s'utilitza la base imposable. Per què? Perquè al rendiment per les seves activitats de qualsevol persona, física o jurídica, se li poden afegir una sèrie de bonificacions o deduccions. I també per respectar els impostos pagats a altres països
En primer lloc, internacionalment el que s'utilitza per establir la quota fiscal és la base imposable. És una mesura acordada a tots els països desenvolupats. Per què? Perquè al rendiment per les seves activitats de qualsevol persona, física o jurídica, se li poden afegir una sèrie de bonificacions o deduccions, que habitualment van lligades a eleccions polítiques i que poden incentivar o compensar inversions. I, a més, té en compte la casuística que es pot donar amb l'activitat internacional, és a dir, que es respecten els impostos pagats en altres països.
Si atenem les últimes dades publicades per l'Agència Tributària (2021) és fàcil veure on es troba el principal factor diferencial de la quota pagada respecte als beneficis comptables: la compensació de les pèrdues d'exercicis anteriors. Saben a què es deu? Al fet que el 2020 (any Covid), el marge de les empreses publicat pel govern espanyol va caure un 20%. Per tant, la gran majoria de l'activitat econòmica va ser deficitària en aquest exercici. Aquesta imatge dels impostos pagats serà tramposa.
La normativa fiscal permet que es compensin les pèrdues ocasionades als següents exercicis fiscals, igual que passa en la normativa de la declaració de la renda. Si això desapareix, vulnera el principi constitucional de capacitat econòmica, ja que no pagaria els mateixos impostos una empresa que generés beneficis cada any, que una que tingués exercicis amb pèrdues i altres amb beneficis, malgrat que el seu resultat net global fos idèntic.
A més, si no et pots deduir els impostos que es paguen en altres països per l'activitat econòmica, faria que les empreses paguessin dues vegades pel mateix benefici (una al país d'origen i una altra a Espanya), també contra la llei. No es pot gravar dues vegades el mateix fet econòmic. En contra del que se sol vendre, el que es pot deduir una empresa és la menor quantitat entre el que pagaria a Espanya i el que ha pagat en un altre país. Per tant, si ha tributat en un altre país amb menors impostos, no es descomptarà més que aquesta quantitat. Si això s'elimina, a més de vulnerar la legalitat, seria un desincentiu perquè les empreses s'internacionalitzin, ja que haurien de pagar dues vegades impostos per aquesta activitat en altres països, amb la consegüent pèrdua de competitivitat amb competidors d'altres territoris que sí que apliquen la doble imposició.
Com ja vaig explicar fa uns mesos al meu article "Fer-se un Ferrovial", els grans grups tenen molt més fàcil canviar la seva seu social a un altre territori de la UE i tributar a Espanya només per l'activitat generada al nostre país.
Si apliques el tipus impositiu sobre el resultat comptable, quin incentiu tindran les empreses espanyoles per invertir en I+D+i, amb una de les taxes més baixes de la UE? O per comprar maquinària o equipament nou que no podran amortitzar? O per contractar persones amb discapacitat o aportar a plans de pensions per als seus treballadors? O per contribuir a finalitats socials? Aquestes són les deduccions que existeixen. No més. Només les empreses cinematogràfiques, d'arts escèniques o espectacles musicals tenen alguna minoració addicional.
Sincerament, com en moltes altres qüestions, el que s'hauria de reforçar és l'acció inspectora del govern espanyol per a aquells que no són transparents i vulneren les lleis aplicables. L'acció de control se centra en pimes i autònoms, molt més dèbils davant d'actuacions de monitoratge. Mentrestant, l'abandó de funcions públiques no només afecta les arques públiques, sinó que desestabilitza l'entorn competitiu perquè els actors juguen amb regles diferents.
Espanya avança. La qüestió és cap a on.