2023: el cotxe elèctric no arrenca. Per què?
- Fernando Trias de Bes
- BARCELONA. Diumenge, 25 de febrer de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
Aquesta setmana, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va intervenir en la clausura de la IV edició del Fòrum de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac). Sánchez va dir que Espanya vol estar en la primera línia de transformació del sector a través del cotxe elèctric, davant del problema mediambiental. Va advocar per la mobilitat zero emissions. Com a desig està molt bé, senyor Sánchez, però la realitat és la que és. I les dades són les que són: Espanya és un dels països europeus on menys cotxes elèctrics purs i híbrids endollables es venen a l'any. El 2023 la suma d'ambdós va ser de l'11,9% del total de cotxes. A Alemanya, va ser del 24,6% i a Portugal un 31,8%. Estem molt per sota de la mitjana de la UE, que supera el 22%.
Els motius són molts. N'hi ha que tenen a veure amb l'autonomia dels vehicles en un país de gran extensió, en comparació amb altres països del nord d'Europa, països més petits. Moure's per Espanya suposa quilòmetres i això requereix autonomia. Això explica que dos de cada tres compradors de vehicles elèctrics declaren que el fan servir per a desplaçaments diaris a la feina i, per tant, sol actuar com a segon vehicle, i en tenen un altre de combustió per a viatges llargs. A Espanya, qui més qui menys, té familiars o llocs d'estiueig a distàncies llargues, per la qual cosa, en cas de tenir un únic cotxe, no pot permetre's una autonomia en quilòmetres reduïda.
Com també se sap, una autonomia reduïda podria ser compensada amb abundants punts de recàrrega. Però no és el cas. Som llunyíssim de la mitjana europea en punts per recarregar cotxes, i un de cada cinc punts, dels 37.350 que hi ha a Espanya, no estan encara operatius perquè estan en obres o pendents de permisos: motius burocràtics en la majoria de casos. És cert que els punts de recàrrega creixen molt (un 40% el 2023), però com la base de partida és petita, encara queda molt camí per recórrer. És una incògnita saber com assolirem els objectius que el Reglament (UE) 2023/1804 obliga als països comunitaris: tenir un punt de recàrrega en distàncies màximes de 60 quilòmetres en les principals vies nacionals i, important, en ambdós sentits de la marxa. Ja podem córrer.
Hi ha, tanmateix, un altre motiu perquè el cotxe elèctric no s'engegui. I no és el seu cost, si bé és un fre per a molts compradors. El motiu és la incertesa. En economia, la incertesa és la principal raó que els agents econòmics retardin inversions, tant en béns d'equipament com en electrodomèstics, habitatge o automòbils, sectors que n'arrosseguen molts altres. La incertesa a què em refereixo no és la de l'evolució de l'activitat econòmica o l'ocupació, sinó el no saber què es pot esperar en com evolucionaran les prestacions i preus dels vehicles elèctrics. Fa massa anys que sentim "espera una mica, he sentit que l'any que ve baixaran de preu", "espera perquè diuen que venen bateries de moltíssima més autonomia", etc. Un o dos anys així, d'acord. Però és que portem gairebé una dècada amb el mateix.
Fa massa anys que sentim "espera una mica, he sentit que l'any que ve baixaran de preu"
El comprador que no pot esperar, però no vol equivocar-se, es llança al mercat de segona mà. Com a prova, tenim que aquest any s'han venut ni més ni menys que dos milions de cotxes de segona mà, més del doble que nous, que s'han quedat prop del milió d'unitats. L'auge del rènting hi ha contribuït molt, perquè, com em deia un directiu d'un important distribuïdor de cotxes nous: "Ens interessa el rènting i ens ve fantàsticament bé si el client es canvia el cotxe en un any, perquè així fabriquem cotxes de segona mà". "Fabricar cotxes de segona mà" és una frase demolidora. Especialment per al medi ambient.
El comprador indecís, d'aquesta manera, es troba amb una decisió claríssima. Té cotxes seminous molt bé de preu que li permeten renovar el seu vehicle per un preu reduït, mentre espera que surti al mercat un vehicle elèctric que no el deixi amb cara ximple dos o tres anys després.
És una paradoxa que, sent un dels països del món líder en energies renovables, tinguem un dels parcs més reduïts i concentració de vendes de cotxe elèctric més baixos d'Europa. Els ajuts no ajuden, valgui la redundància. A molta gent no li han arribat i en molts casos són a misses dites, incloent-hi les deduccions d'IRPF.
Penso que no és tan difícil arrencar una vegada per sempre aquesta necessària transformació del nostre parc automobilístic. Que tot és un tema de punts de recàrrega i de proporcionar bona informació al comprador sobre el que es pot esperar en el futur més immediat, de manera que la incertesa es converteixi en certesa. La informació és el bàlsam de qualsevol inversor.