2025: Tres canvis que transformaran el món
- Esteve Almirall
- Barcelona. Dijous, 2 de gener de 2025. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
De vegades, les disrupcions acceleren el curs de la història. Allò que semblava distant o improbable esdevé sobtadament imminent. Un bon exemple va ser l’arribada de ChatGPT el novembre del 2022. Tot i que GPT-3 i GPT-3.5 ja existien, el format de xat va donar-los una accessibilitat inesperada, transformant-los en una revolució que va trasbalsar el món.
Aquest 2025 ens portarà tres fenòmens d’impacte similar que podrien canviar radicalment la nostra societat.
1) Els models de llenguatge superaran als humans.
No és cap exageració afirmar que els models d’IA ja excel·leixen en camps com la redacció, traducció, programació, matemàtiques, física, medicina o economia. Tanmateix, fins ara, les capacitats humanes més avançades han mantingut un cert avantatge. Però això està a punt de canviar.
Les darreres generacions de models, com el o3 d’OpenAI, Gemini 2 de Google, o DeepSeek xinès, estan trencant barreres que semblaven insuperables. Per exemple, el model o3 ha assolit un ELO de 2727 en programació, superant el director científic d’OpenAI. En matemàtiques de frontera, aquests models multipliquen per deu la capacitat dels seus predecessors en problemes d’extrema dificultat que els millors matemàtics humans triguen dies o setmanes en resoldre. En nous benchmarks com l’ARC-AGI de François Chollet, pensat per mesurar la intel·ligència general, aquests models ja obtenen puntuacions superiors a les mitjanes humanes. En diagnòstic mèdic el millors models ja superen als metges humans en moltes especialitats, a vegades a una gran distància (20% versus 80% d’encert).
Aquest 2025 podria ser l’any en què l’IA superi les capacitats humanes en disciplines clau com la medicina, l’economia o la recerca científica. Les implicacions seran profundes: des de l’acceleració del descobriment científic fins als reptes psicològics i socials d’acceptar aquest canvi.
La ferotge competència entre la Xina i USA actuarà com a catalitzador, impulsant encara més aquest progrés. A Europa li caldrà espavilar!!!
2) Els agents prendran les regnes de la innovació.
Si els models de llenguatge han ampliat les nostres capacitats, els agents seran els que transformaran el nostre dia a dia. Els agents són aplicacions que, mitjançant la combinació de models d’IA, realitzaran tasques complexes de manera autònoma: des de cercar bitllets al millor preu fins a gestionar reunions, corregir exàmens, redactar articles o fer diagnòstics mèdics.
Els agents no només treballaran amb dades sinó que interactuaran amb el món físic: gestionaran robots, compraran, vendran, faran el servei d’atenció als clients i prendran decisions en temps real.
Aquestes capacitats revolucionaran sectors sencers. En l’advocacia, podran analitzar casos i redactar arguments legals amb precisió. A l’ensenyament, corregiran exàmens i gestionaran ensenyaments personalitzats com ja està passant a la Xina. En medicina, diagnòstics i tractaments. I a la gestió empresarial, veurem com l’atenció al client, les vendes, ... en general, tot el que es pugui fer amb IA millor i més barat, es farà amb IA.
Els agents també redefiniran l’economia de la innovació. Per als proveïdors de models de llenguatge, cada ús dels seus models representarà un ingrés, mentre que els desenvolupadors d’agents trobaran formes de monetitzar directament els seus serveis i les empreses finalment canviaran les tasques i l’estructura redefinint els seus models de negoci i operatius.
3) El món físic cames i rodes per a la IA.
La IA també té cames i rodes, són els cotxes auto-conduïts i els robots humanoides. Tres han estat els problemes fins ara perquè això no es generalitzi. Primer que la maduresa tecnologia, això sembla estar a tocar. Segons la regulació, als Estats Units cada estat regula els cotxes auto-conduïts, un infern al qual Elon Musk, amb clars interessos en el tema, vol posar fi immediatament. La tercera, el model de negoci, tot era molt car per fer un desplegament massiu, com tot al món tech, també aquests costos baixen ràpidament.
La Xina ja té més robots que tota la resta del món, cotxes auto-conduïts no tants, però va camí. Com en tot el que passarà al 2025, la batalla pel domini industrial i tecnològic del planeta entre la Xina i USA posarà ales a aquest canvi. Primer seran la Xina i USA, però els taxis-microbusos sota demanda a un preu molt baix canviaran la mobilitat, les ciutats i el propi concepte de distància. Els robots humanoides treballaran a fàbriques, centres de logística, supermercats, restaurants, ... i poder també a casa. Res de tot això serà de cop, ràpid i uniforme, però no us equivoqueu, serà inevitable.
Què ens espera el 2025?
Ens espera un 2025 de vertigen! Un es podria preguntar, què és el pitjor que ens pot passar? Poder el pitjor que ens pot passar és perdre el tren, entrar en negació i ser els últims perdent tots els avantatges competitius i quedar relegats a lluitar per sobreviure.
Després d’una disrupció tecnològica general, com els smartphones o Internet, només queden dos tipus d’empreses, les que han adoptat i les que estan mortes. No pots sobreviure sense Internet o sense smartphones, simplement no pots i no podràs sense la IA generativa.
La pregunta no és doncs si cal adoptar, sinó quan. Si adoptes quan sigui generalitzat, només podràs comprar, no hi ha avantatge competitiu, tindràs el que tothom té i ho tindràs tard.
Al febrer del 2011, el CEO de Nokia va escriure un memo intern a tota l’empresa, es deia “burning platform” i explicava que s’estaven enfonsant. Una disrupció general, la de l’Iphone, els va enfonsar. Quan el va escriure, pràcticament no podien fer res. Però de fet, Nokia va fer alguns dels primers prototips d’smartphone.
La pregunta no és si cal pujar al tren de la IA generativa, sinó quan. Aquells que la incorporin abans es posicionaran per liderar; els que s’esperin, quedaran enrere. El 2025 és aquí. Estàs preparat? Assegura’t que no et passi com als de Nokia ...