L'agenda d'aquesta setmana que ja apunta|surt serà la més important fins a final d'any. La Reserva Federal nord-americana (Fed) decidirà dimecres la quantia de la pujada dels seus tipus d'interès ara situats en el 4% i l'endemà tant el Banc Central Europeu (BCE) com el Banc d'Anglaterra (Boe) faran el mateix des de nivells del 2% i del 3%, respectivament. Els mercats financers esperen que tant la Fed com el BCE —els veritables protagonistes de la setmana— apugin els seus tipus en 50 punts bàsics (0,50%) i en aquesta expectativa s'han basat les pujades de les borses i també les caigudes de la rendibilitat del deute públic.

Aquest consens generalitzat que sempre compta amb algun detractor dins dels analistes, es basa tant en la contenció de la inflació a Europa, com en les últimes declaracions del president de la Fed, Jerome Powell, de moderar les alces de tipus que s'han anat produint a cop de pujades de 75 punts bàsics. Així aquests 25 punts bàsics de diferència són clau per al sentiment del mercat. Si pugen 0,50 punts els actuals nivells assolits pels mercats es consolidaran, mentre que si un d'aquests bancs centrals gosa pujar els tipus 0,75 punts posarà en qüestió les actuals valoracions i seria necessari realitzar un ajustament d'expectatives que es traslladaria als preus. Això impediria de rematar un rally de Nadal que ja va començar a mitjan octubre i que la passada setmana es va frenar davant els dubtes sobre el comportament dels caps de la política monetària.

La inflació dels Estats Units que es coneixerà aquest dimarts, dia previ a la decisió de tipus, és sens dubte una dada clau. Lluny queda encara l'objectiu del 2%

Però abans d'aquesta reunió hi ha una dada clau: la inflació dels Estats Units el mes de novembre que es coneixerà dimarts, dia previ a la decisió de tipus. Sens dubte és una dada clau per tal com el principal objectiu d'aquests moviments alcistes del preu dels diners és frenar la pujada dels preus. Lluny queda encara l'objectiu marcat d'una inflació del 2% però s'aniran veient els passos que fa l'economia en aquest sentit. Una bona dada d'inflació, és a dir, una desacceleració en el ritme de creixement seria clau perquè la Fed es decantés per alces de 0,50 punts. També es mirarà amb molta atenció la inflació subjacent (sense energia ni aliments frescos) i que és un indicador més tendencial i menys subjectes als vaivens d'un preu del petroli que ha tingut un bon comportament en les últimes setmanes.

Amb aquests esdeveniments com a eixos sobre els quals giraran els mercats, en la setmana no faltaran altres dades rellevants que apunten a la puixança de les economies, a la seva desacceleració i aquesta possible recessió –ara s'espera de curta durada i més probable a Europa que als Estats Units- que mai no va ser tan esperada i anunciada com ara.

Dimarts destaquen les dades de l'IPC, la balança comercial i l'índex ZEW de confiança inversora a Alemanya i en el conjunt de l'eurozona. Dimecres, Espanya confirmarà o no la seva dada d'IPC corresponent al mes de novembre que va quedar situat en el 6,8%, un dels més baixos de l'eurozona. I una altra dada rellevant sobre la marxa de les economies europees amb l'evolució de la producció industrial corresponent al mes d'octubre.

Dijous, amb tot el mercat esperant al migdia el que decideix el BCE, també es donarà la dada definitiva de la inflació a França el novembre passat que en una primera anàlisi es va situar en el 6,2%.

I divendres quedarà reservat per a dades sobre la marxa de l'economia i el seu més que probable desacceleració amb els PMIs de l'eurozona —també es publicarà l'IPC de la regió— juntament amb els d'Alemanya i França. I a la tarda, l'última sorpresa del PMI manufacturer, serveis i compost dels Estats Units.

Una setmana intensa per als bancs centrals que permetrà als mercats sortir alguna cosa de l'apatia baixista que han mostrat al llarg de la setmana que ara es tanca. Un detall interessant ha estat el millor comportament de Wall Street davant les places europees, reduint les diferències de pèrdues acumulades l'any que, de moment, lideren les borses nord-americanes.