Acomiadar un any d'inesperats guanys en borsa
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 24 de desembre de 2023. 19:30
- Actualitzat: Dissabte, 6 de gener de 2024. 19:06
- Temps de lectura: 2 minuts
La passada setmana ja es va notar el cansament entre els inversors i el període vacacional. Lleugers descensos a les borses amb el nord-americà S&P 500 com a excepció alcista, però sota volum i escassa activitat esquitxada d'algunes operacions corporatives al món del petroli i de l'acer que van provocar pujades excepcionals en els valors implicats. La tendència de baixa activitat s'aguditzarà encara més en l'última setmana de l'any amb les borses tancades dilluns vinent, dia del Nadal, que s'estendrà fins dimarts per als mercats europeus.
Tradicionalment, aquests dies solen ser bons, ja que s'ajusten operacions fiscals (compensar minusvalideses amb plusvàlues) de cara al tancament de l'any i també es comencen a prendre posicions per aprofitar l'anomenat efecte gener. Els pagaments de dividends, que solen efectuar-se en els primers dies de l'any, també impulsen molts inversors a adquirir els valors per després tenir de dret el cobrament.
A mesura que s'apropen les festes, molts operadors semblen haver desertat dels mercats, fet que reflecteix els baixos volums i els estrets diferencials dels principals índexs. En conjunt, Europa va prendre un respir durant l'última seqüència setmanal, després del seu fort avanç des de principis de novembre, mentre que Wall Street va recuperar alguns punts més i va encadenar rècords, amb les últimes xifres que confirmen l'alentiment de la inflació, l'aterratge suau de l'economia nord-americana i les retallades de tipus previstos per a 2024.
Al front macroeconòmic, les últimes xifres d'inflació als EUA confirmen, si és que feia falta una confirmació, el lent descens de les pujades de preus. L'IPC subjacent desestacionalitzat es va situar lleugerament per sota de les expectatives, en el +0,1% mensual i el +3,2% anual. Alhora, el PIB nord-americà, encara que més feble de l'esperat amb una pujada del 4,9% en el tercer trimestre, no va fer sinó augmentar la probabilitat d'una retallada de tipus per a 2024. En efecte, els operadors estan atents a qualsevol senyal d'aterratge suau de l'economia nord-americana, la qual cosa significaria de facto la tornada a les alegries dels diners fàcils, expliquen els analistes de MarketScreener.
Els vaivens als mercats energètics són també una constant d'aquest final d'any. El mar de fons parla d'una caiguda del preu del petroli, conseqüència de la desacceleració econòmica i de l'abundant oferta, però aquesta setmana que hem acabat, tant el Brent europeu com el WTI nord-americà van recollir guanys del 4%. Les raons d'aquestes alces es troben en els atacs dels houthi contra vaixells al mar Roig que van accentuar les preocupacions geopolítiques. Els atemptats van provocar pertorbacions al canal de Suez, pel qual circula a prop del 12% del comerç mundial, el que va obligar moltes companyies navilieres a desviar-se del mar Roig. Una notícia en sentit contrari va ser l'anunci d'Angola de retirar-se de l'OPEP, un símptoma de les dificultats del cartell petrolier de mantenir la cohesió i l'estratègia de preus i producció marcada a fi d'evitar caigudes en els preus d'aquesta matèria primera.
La setmana que ve hi haurà poques publicacions macroeconòmiques. Als Estats Units, les principals publicacions seran l'índex de la Fed de Richmond (dimecres) i les dades setmanals d'ocupació (dijous). També es publicaran dades d'habitatge en el gegant americà que, fins ara, mostren una gran solidesa quant a l'activitat al mercat de segona mà. A Europa aquesta curta setmana no donarà per a gaire amb la publicació de dades de vendes minoristes a Espanya i Alemanya que s'esperen més febles. També es donarà a conèixer l'avenç de les dades d'IPC corresponents al mes de desembre en gran part d'economies. Unes dades que es preveuen bons per la caiguda dels carburants el desembre, malgrat aquests vaivens del cru.
Sens dubte, els diners ja n'estan pensant més el 2024. Un any que es preveu bo, però volàtil, amb tensions geopolítiques sempre inquietants i esperades caigudes del preu dels diners per part dels bancs centrals que s'endevinen, com aviat, a partir de la segona meitat de l'any.