Aquesta setmana, últimes pujades dels tipus d'interès?
- Luis Aparicio
- MADRID. Diumenge, 30 d'abril de 2023. 19:30
- Temps de lectura: 2 minuts
Arriba el maig amb un dia festiu generalitzat per als mercats mundials pel Dia del Treball, amb l'excepció de Wall Street que obrirà les seves portes després d'acabar una setmana de caigudes a les Borses, pujades de tipus als mercats secundaris i nous temors sobre la banca mitjana nord-americana. La mateixa autoritat supervisora dels mercats, la SEC, reconeix que no ha fet bé les coses, el que genera una gran incertesa sobre aquests valors i encomana a la resta del sector al món occidental. Bona mostra d'això, les caigudes dels bancs espanyols que, en el cas de Banc Santander, va suposar una pèrdua del 9% del seu valor malgrat la bona evolució dels primers resultats anuals.
Els analistes de MarketScreener expliquen el mal comportament en Borsa de l'entitat presidida per Ana Botín que resulta esclaridor: "El banc espanyol continua patint pel seu mal entès posicionament. El prestador va registrar més beneficis globals i ingressos millors de l'esperat en el primer trimestre. Però als EUA, on opera amb préstecs d'alt risc per a la compra d'automòbils, el seu benefici es veu greument afectat per les grans provisions per a impagaments, en un context de pujada dels tipus d'interès. També pateix les conseqüències de la fallida adquisició de Banamex a Mèxic i dels impostos espanyols sobre els beneficis extraordinaris", indiquen.
Però la situació dels bancs nord-americans és només l'aperitiu de les dues grans cites de la setmana: Els Estats Units decideixen sobre els tipus dimecres vinent, ara situats en el 5%, i a endemà, el Banc Central Europeu (BCE) farà el mateix amb un nivell de taxes del 3,5%. Aficionats els mercats a les estadístiques, el 80% d'analistes apunten que la FED elevarà 0,25 punts el preu dels diners, mentre que existeix menys consens sobre el que farà la institució presidida per Christine Lagarde amb previsions entre el 0,5 i el quart de punt. Per a la presa d'aquesta decisió, el BCE tindrà dimarts la dada d'inflació de l'eurozona que podrà servir de pista sobre si l'economia europea necessita més refredament per rebaixar els preus o la medicina ja aplicada comença a donar els seus resultats.
L'endevinació de la quantia en els moviments de tipus passa a un segon pla per a una visió més transcendente. Seran aquestes, les últimes pujades de tipus d'interès de l'any als dos grans blocs econòmics occidentals? Maig s'ha fixat com una barrera, com un abans i un després per als tipus. Una vegada elevats els preus dels diners, molts analistes esperen que els bancs centrals descansin en l'enduriment de la seva política monetària per anar veient amb més tranquil·litat les dades (no només un) que es vagin coneixent en els propers mesos, sobre evolució de preus, creixement econòmic i ocupació. Si tot va sobre el previst, amb una desacceleració suau de l'economia que porti a una caiguda dels preus, aquesta setmana podrà ser històrica en posar fi als increments del preu dels diners. Altrament, més del mateix per a successives cites. Això sí, sempre mirant de reüll els danys col·laterals que poden saltar en forma de crisis financeres o immobiliàries de més calat.
Hi haurà també altres dades rellevants. Dilluns coneixerem l'índex manufacturer de l'Institute of Supply Management (ISM) nord-americà d'abril, per al que el mercat (segons les previsions de consens) espera una millora fins a 46,8, davant el 46,3 de març. Dimarts coneixerem el creixement intermensual de les comandes de fàbrica als Estats Units. El mercat preveu un augment del 0,8% intermensual el març, davant la contracció del 0,7% intermensual de febrer
També es publicarà l'informe d'ocupació d'Automatic Data Processing Inc. (ADP), per al qual el mercat espera un augment de 140.000 llocs de treball, lleugerament inferior als 145.000 de març. I l'índex Caixin de gestors de compres (PMI) manufacturer de març a la Xina per calibrar l'última dinàmica del sector manufacturer al país.
Divendres acabarà amb l'informe de nòmines no agrícoles dels EUA, la taxa d'atur i el creixement del salari mitjà per hora. El mercat espera que les nòmines no agrícoles d'abril augmentin en 178.000, una dada moderada respecte a l'augment de 236.000 de març. S'espera que la taxa d'atur d'abril es mantingui sense canvis en el 3,5%, mentre que el creixement del salari mitjà per hora se seguirà de prop per la seva implicació en la inflació. A més, durant la jornada també es publicarà el creixement de les vendes minoristes a l'Eurozona i el PMI de serveis i el PMI compost Caixin de China.