Assumir el preu del diner rebaixa la tensió
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 4 de febrer de 2024. 19:30
- Actualitzat: Dilluns, 5 de febrer de 2024. 11:55
- Temps de lectura: 3 minuts
Assumir la realitat és un bon antídot per evitar la decepció. Això estan fent els mercats financers després que la Reserva Federal, aquesta setmana, i el BCE, l'anterior decidissin mantenir els tipus d'interès i en les seves respectives rodes de premsa aprofitessin per recalcar el missatge de "tipus més alts durant més temps". Els mercats de futurs dilaten fins a l'abril una rebaixa del BCE que es produiria un mes després als Estats Units. Els ànims es van calmant i, a més, no esperen ja aquest ral·li baixista de més de dos punts amb el que es fregaven les mans fa només unes setmanes. Els tipus baixaran però passet a passet i no en gran quantia.
Diuen els experts que als bancs centrals els preocupa l'evolució alcista dels salaris i la seva repercussió en els preus, així com la marxa de les cadenes de subministraments, amb el conflicte del mar Roig i les tensions comercials entre la Xina i els Estats Units com a teló de fons. Per tant, esperaran tranquils el control de la inflació abans de moure fitxa. Amb les dades d'aquest gener tot just acabat, a Espanya els preus van augmentar tres dècimes, mentre que en el conjunt d'Europa van baixar molt lleugerament.
Els tipus baixaran però passet a passet i no en gran quantia. Als bancs centrals els preocupa l'evolució alcista dels salaris i el conflicte del mar Roig
Per això, els diners estan centrant-se a les publicacions de resultats del tancament de 2023 i en les previsions per a aquest exercici. Les tecnològiques van ser claus a Wall Street i els diners van optar per quedar-se amb el millor, encara que Alphabet (Google) i Apple, van decebre amb els seus comptes. L'estrella setmanal ha estat Meta amb una pujada del 20% en aquesta tanda. A Espanya, els bons resultats de la banca que es mouen en guanys màxims històrics van acabar donant ales a l'Ibex-35 que va aconseguir la seva revalorització més important de l'any amb un 1,27%. BBVA lidera la pujada setmanal del selectiu espanyol amb un 10,75%, mentre Santander i Unicaja també figuren entre els deu més destacats. I això marca la diferència respecte a les places europees que van tancar la setmana amb lleus pèrdues.
L'ambient al món de la renda variable comença a ser més positiu després de caure l'ansietat quant al preu dels diners i millorar les expectatives de resultats, sobretot per a les companyies tecnològiques. El S&P 500 va tancar la setmana en màxims històrics i el consens del mercat espera un augment del 10% per a final d'any que sustentaria aquests nivells fàcilment. Per la seva part, bons i petroli caminen amb oscil·lacions diàries de pujades i descensos per acabar acabant sense moviments significatius. El cru continua resistint les tensions geopolítiques, en bona part en espera que l'economia xinesa es reactivi i impulsi la demanda.
Setmana de dades a Alemanya, en un context en el qual la principal economia europea està veient-se debilitada
La setmana començarà a Europa -segons recull Singular Bank- amb la publicació de la dada de desembre de la balança comercial a Alemanya, en un context en el qual la principal economia europea està veient-se debilitada per la crisi logística global i atonia de la demanda interna. Continuaran les dades sobre l'índex gestores de compra (PMI) del sector serveis a l'eurozona. També es publicarà el PMI del Regne Unit, que, a diferència de l'eurozona es va situar l'últim mes en terreny expansiu. Dimarts es publicarà l'evolució de les comandes de fàbrica a Alemanya i les vendes minoristes a l'eurozona. L'endemà, coneixerem les dades de la producció industrial a Alemanya, que previsiblement continuarà mostrant el deteriorament del sector. A més, es publicaran les dades sobre la producció industrial a Espanya i les vendes minoristes a Itàlia. Finalment, la setmana tancarà amb la publicació de l'IPC d'Alemanya i la producció industrial a Itàlia.
En el terreny empresarial, destacarà la publicació de resultats de Logista, Unicaja, UBS, NH Hotels, Amundi, Carlsberg, Siemens, AstraZeneca, Crédit Agricole, Société Générale, ArcelorMittal i L'Oréal, entre d'altres. Juntament amb el pagament de dividends d'ACS i Grup Catalana Occident.
Per la seva part als Estats Units, l'atenció dels inversors la setmana que ve se centrarà en el PMI serveis i l'ISM no manufacturer dels EUA, que reflectiran l'evolució d'un sector que l'últim mes ha tornat a mostrar una resiliència major a l'esperada. Dijous es publicaran les dades sobre les sol·licituds d'atur i dels inventaris a l'engròs. Destacarà també la presentació de resultats de McDonald's, Ford, Uber, Fox, PayPal, Walt Disney, Philip Morris i PepsiCo, entre d'altres.
Caldrà estar atents els discursos de diversos banquers centrals nord-americans, començant per Jerome Powell diumenge a la nit. I a Espanya, a més, se celebraran subhastes de lletres a 6 i 12 mesos per tancar la setmana.