Les autoritats literàries adverteixen que aquest llibre és artificial
- Fernando Trias de Bes
- Barcelona. Diumenge, 31 de març de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
La intel·ligència artificial (IA) és el gran tema. No es parla de cap altra cosa en fòrums econòmics i empresarials. Pocs saben encara com impactarà en el món dels negocis. De l'ona expansiva ningú no en dubta, però es desconeixen els damnificats, així com els canvis estructurals que produirà als mercats i les organitzacions.
El que sí que estem començant a veure és el problema que les màquines es posin a crear. La capacitat generativa de textos de la intel·ligència artificial és aclaparadora. Els algoritmes produeixen textos cada vegada més depurats, més lògics i, el pitjor, més llargs.
Estan proliferant llibres sencers escrits per la IA. Poden estar més o menys ben redactats, però una altra cosa és que estiguin ben escrits. Perquè escriure no és redactar. Hi ha una gran diferència. Redactar és l'últim dels actes de l'escriptura. És cert que sense redacció no hi ha escriptura, però no tota redacció pot considerar-se bona escriptura. Escriure és trobar una bona història o tesi, desenvolupar una estructura i una línia narrativa. La IA pot crear personatges, però no necessàriament respondran al problema existencial abordat, no sorgiran d'una imaginació connectada a una vida que sent, experimenta i transcendeix. Crearà personatges previsibles, insulsos i plans. El mateix en l'assaig. La IA trobarà els factors o elements més importants o destacables d'un tema, però no hi haurà anàlisi, no hi haurà reflexió i, per tant, no hi haurà aportació al pensament, que és el que s'espera d'un assaig.
Tanmateix, la IA guanya tots els autors del món en alguna cosa. En la seva capacitat de producció. Poc importa que el produït sigui porqueria narrativa perquè la seva força o el seu avantatge competitiu no està en el seu valor, sinó en el seu nombre. Pot crear llibres i llibres a milers, a desenes de milers. Darrere hi haurà una persona donant instruccions a la màquina, supervisant la mediocritat literària de la màquina. Però no serà un escriptor perquè els escriptors de veritat no suportem textos impersonals i superficials. L'anomenem literatura artificial. Que curiós, artificial com la intel·ligència que l'ha parit.
Però l'aparador de llibres més gran del món no és físic. És virtual i es diu Amazon. Així que els falsos escriptors que publiquen llibres creats per IA generativa proven de vèncer a la literatura humana, obra de persones i intel·ligències naturals, a còpia d'inundar les prestatgeries online. La seva única carta és el nombre, no el contingut. Imaginin que a Amazon la meitat dels títols haguessin estat creats per màquines i no sabés el lector quins són.
El mateix que amb els cigarrets: qui els adquireix ja sap al que s'exposa i és la seva opció ficar-se al cos una mica nociu
La primera premissa que se m'ocorre és que, igual com els reguladors del comerç dissenyen normes per a les etiquetes alimentàries, els llibres creats per IA, ni que sigui en un percentatge minúscul del text, haurien de portar tal advertència a la seva coberta. Com els paquets de tabac, en un requadre, ben gran, dient quelcom així: "Les autoritats culturals adverteixen que aquest llibre ha estat creat mitjançant IA". I després el consumidor que vulgui, que el compri. Com els cigarrets. Qui els adquireix ja sap a què s'exposa i és la seva opció ficar-se al cos una mica nociu. Doncs el mateix. Els lectors que desitgin llegir artificis i textos maquillats, refets i obtinguts de textos d'altres autors podran fer-ho al preu que vulguin, però sabedors que això no és un llibre. O sí que ho és. Però és un llibre artificial. Potser ha arribat el moment de crear dues categories: llibres humans i llibres no humans.
I això s'haurà de fer perquè fins i tot els qui editen llibres "creats" (és un dir) per IA també generen comentaris sobre els llibres mitjançant bots per a així fer l'efecte que el llibre automàtic és una meravella. El súmmum: llibres creats per màquines que les màquines donen per bons perquè les persones els comprem. El que he dit, una etiqueteta a la portada, i tema resolt.
Fins que això arribi, que arribarà, resulta que Amazon acaba de limitar l'autoedició de llibres a un màxim de tres per usuari. Han afirmat que no han procedit així per allau de llibres (rotundament mentida), sinó per precaució.
En qualsevol cas, resulta que el digital, que havia d'enfonsar els bons editors, els tornarà el que sempre va ser seu: el segell d'una persona que reconeix un autor de carn i ossos, i que decideix que la seva obra mereix veure la llum per la seva qualitat humana, creativa, intel·lectual, narrativa i artística. Cinc coses que la IA mai no tindrà. Ni tan sols copiant llibres.