Barcelona, plataforma de cooperació i diàleg mediterrani
- Anwar Zibaoui
- BARCELONA. Dissabte, 9 de novembre de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
Malgrat la situació de guerra i violència que viuen alguns països de la vora oriental de la Mediterrània, a Barcelona, el 29 i 30 d'octubre es va celebrar la 18a edició de MedaWeek. Parlem de la gran trobada mediterrània del sector privat, que va aconseguir reunir durant dos dies als principals líders econòmics d'Europa, l'Àfrica i l'Orient Mitjà.
Aquesta nova edició va concloure amb el compromís de tots els agents del sector públic i privat d'explorar noves vies de cooperació per accelerar el desenvolupament econòmic de la regió i garantir l'estabilitat i la pau als països de l'Orient Mitjà. Tots ells van deixar clar que aposten per l'esperança davant la incertesa i la indiferència, pel diàleg en lloc de la divisió i la fragmentació de la regió, per l'intercanvi d'idees i coneixement entre ambdues vores de la Mediterrània i entre Orient i Occident, i per crear noves oportunitats, associacions i aliances malgrat les amenaces actuals i futures.
Aquest missatge d'esperança contrasta amb els titulars que llegim cada dia a la premsa sobre conflictes desestabilitzadors i crisi de refugiats, una informació que dona una imatge parcial i incompleta del que passa a la regió mediterrània. Per això, la celebració de la 18a edició de MedaWeek s'ha tornat més necessària que mai, ja que s'ha erigit com el principal aparador on mostrar i explicar les històries d'èxit que hi ha darrere de la revolució tecnològica, social i mediambiental que està transformant la Mediterrània a un ritme cada vegada més ràpid.
Barcelona ha celebrat la 18a edició de MedaWeek, que s'ha tancat amb el compromís d'explorar vies per a l'estabilitat en l'àrea mediterrània
En MedaWeek Barcelona 2024 es van presentar històries de coratge i ambició protagonitzades per dones empresàries, així com iniciatives innovadores amb un gran impacte en la comunitat local que contraresten la fatalitat i el pessimisme que impera actualment en els mitjans de comunicació. Un dels avenços més significatius ha estat l'auge de les start-ups, propiciada per un canvi de mindset en la cultura empresarial de la regió i per un interès més important de business angels i inversors internacionals. La regió Mediterrània no és Silicon Valley, però està en un moment prometedor.
La innovació és una qüestió de supervivència per a societats i països, i el talent, la matèria primera de l'economia, s'estén per la regió.
Com es va evidenciar al MedaWeek, la transformació en la qual està immersa la nostra regió prové de la inversió en la innovació i de l'esperit empresarial, la qual cosa ens porta a parlar d'una revolució econòmica sense precedents que beneficiarà tots els països mediterranis.
A Barcelona s'ha construït una plataforma anual inclusiva per fomentar el diàleg i la cooperació entre agents del sector públic i privat tant de la Mediterrània com a nivell internacional, una plataforma que propicia també l'intercanvi de coneixement i les sinergies i els contactes empresarials. La ciutat s'ha erigit una vegada més com a hub de la Mediterrània, congregant representants polítics, líders econòmics i empresarials, emprenedors, inversors, investigadors i experts internacionals que compartien el mateix desig de participar activament en la creació d'un futur millor per a tots.
MedaWeek s'ha erigit com un gran aparador per mostrar les històries d'èxit de la revolució tecnològica, social i mediambiental
Les delegacions econòmiques i empresarials de més de 30 països representades a Barcelona van coincidir en la necessitat de potenciar la col·laboració publicoprivada per buscar solucions conjuntes als nous desafiaments derivats del context geopolític actual. A més, van destacar el paper crucial que juga Barcelona per construir ponts amb l'Àfrica, Europa i Àsia a partir del diàleg i la cooperació.
Aquest gran fòrum econòmic de Barcelona s'ha consolidat com el principal altaveu del sector privat de la Mediterrània. Durant les dues jornades del certamen s'han conegut múltiples històries d'èxit procedents de diferents països i sectors. Ha estat una excel·lent oportunitat per compartir aquestes experiències i aplicar-les a altres països, així com per fomentar connexions empresarials i apropar la Mediterrània a mercats amb grans oportunitats de negoci, com són l'Àfrica subsahariana, el Golf i Canadà, amb sectors emergents de referència mundial.
L'èxit i la raó de ser del MedaWeek segueix sent la capacitat de reunir a Barcelona el sector privat de la Mediterrània, debatre els desafiaments actuals i futurs de la regió i analitzar i consensuar accions conjuntes per donar solució a qüestions urgents tant a nivell regional com global.
La feina ha de seguir. Els conflictes actuals i futurs no aturaran la batalla per una Mediterrània més pròspera i sostenible
Aquesta Plataforma construïda a Barcelona és una gran conversa Mediterrània i global, que representa tots els agents econòmics i institucionals d'Europa, l'Orient Mitjà i l'Àfrica, la qual cosa és extremadament important per comprendre com avança la geoeconomia.
L'única manera de prosperar, d'aconseguir més competitivitat empresarial i garantir una transició sostenible i digital reeixida és invertint en el desenvolupament econòmic, en els joves i en les dones, en la pau i en el diàleg. Espais com MedaWeek ajuden a promoure el canvi a la regió, fomentar el diàleg, la cooperació i l'entesa per impulsar la transformació de la Mediterrània, crear aparador per a les empreses emergents que tenen un impacte clau en la societat, però també de les iniciatives relacionades amb la transformació digital i amb l'economia verda i blava.
Malgrat la incertesa derivada del context geopolític actual, la resiliència i l'optimisme de la comunitat empresarial mediterrània ha fet possible entreveure amb optimisme el futur de la regió. Malgrat la conjuntura actual, hi ha espais per a l'esperança. El missatge és que la feina ha de seguir. Els conflictes actuals i futurs no aturaran la batalla per una Mediterrània més pròspera i sostenible.