Des que es pot pagar des del mòbil, defenso que un número de mòbil s'ha convertit en un número de compte corrent. L'aplicació Bizum, creada pels principals bancs d'Espanya, ha estat l'aplicació més exitosa del món sobre això. "Et faig un bizum" és una frase que ja forma part del nostre llenguatge col·loquial.

Si tens més d'un compte corrent, no pots tenir (almenys, de moment), Bizum en més d'un. I això és així perquè Bizum associa el número de mòbil de l'usuari al d'un compte corrent únicament. Des d'un punt de vista estratègic, això modifica la cadena de valor perquè els principals factors de vinculació bancària d'un client (tenir la nòmina domiciliada o la hipoteca o els rebuts dels subministraments de la llar) s'afegeix ara tenir Bizum.

En altres paraules, un banc el client del qual realitza els Bizum amb la seva entitat sap que és un client ben bancaritzat i fidelitzat.

Bizum s'expandeix ara a Itàlia i a Portugal. I en aquest context esperonat pel Banc Central Europeu a través de l'EPI (European Payments Initiative), entitats d'Alemanya i França, tals com ABN AMRO, Crédit Mutuel, BNP Paribas, Groupe BPCE, Crédit Agricole, Deutsche Bank, ING, Rabobank i Société Générale, entre moltes altres, han accelerat el projecte Wero, que és, perquè ens entenguem, el Bizum europeu.

El seu avantatge és que es podran fer pagaments a través del mòbil a qualsevol ciutadà europeu, i no només als del mateix país. Segurament la major part de bizums, els espanyols els fem a altres compatriotes. Però la gent jove viatja, es mou, Erasmus mitjançant i també per concerts de música o turisme. Espanya és molt meridional a Europa, però el centre del continent pinta de coloraines a diversos estats, alguns petits. Bèlgica, Luxemburg, Àustria... La proximitat amb Alemanya i França, el veïnatge laboral cada vegada més intens entre Polònia i Alemanya de l'est... Tot això propiciarà que la gent prefereixi un sistema europeu.

Així que Bizum ha allargat la mà a Wero i busca una aliança.

Per què? Doncs perquè en els pròxims anys el BCE animarà la banca europea que es produeixin fusions d'entitats financeres de diferents països i ja no tant dins del mateix país. La UE, en un context de tres o quatre regions mundials fortes, requereix de bancs europeus de gran dimensió. En les negociacions d'aquestes fusions i adquisicions, la fidelització i bancarització del client serà un element clau de negociació. Així que això no va d'una empresa emergent que vol unir-se a una altra. Això va de protegir la clientela per a, en els pròxims anys, ser un banc amb la franquícia de negoci ben lligada en curt.

Però el tema va fins i tot més enllà. Els pagaments a través del mòbil seran la pedra angular de l'euro digital per aconseguir un objectiu que, només tres anys enrere, es considerava impossible: desafiar l'imperi de les targetes de crèdit. Amb l'excepció de la Xina, on ja van néixer pagant pel mòbil i el plàstic els va agafar sent comunistes passant-los de llarg, VISA i Mastercard copen gairebé el 90% del mercat mundial. Un duopoli que controla la immensa majoria de pagaments electrònics que no siguin transferència ni PayPals de torn.

En la història de l'economia i dels negocis hem après que als grans no se'ls desbanca a poc a poc. Se'ls enfonsa entrant per la cuina, per la porta del darrere. A través d'una disrupció. Pensament lateral. Sobre això vaig investigar i vaig publicar molt en el passat, a través dels meus llibres més acadèmics. La batalla no és entre Bizum i Wero. Aquest és el primer dels combats. La important es lliurarà després. El BCE vol controlar els pagaments electrònics de la Unió. Si aconsegueix que gairebé 500 milions de mòbils estiguin vinculats a un compte corrent, la xarxa de pagaments de les targetes de crèdit, que és el sistema de telecomunicacions en què se sustenta el seu avantatge competitiu, trontollarà.

Transferències immediates, a través del mòbil, en euro digital i sense passar per cap altra xarxa de pagaments. Aquesta és la foto-finish que el BCE té al cap. Es tracta d'una cursa vital. De molts milions d'euros i de molt poder financer i bancari.