Acabem una setmana molt positiva per als mercats financers amb un avanç del 2% a l'índex IBEX 35 de la borsa espanyola, impulsada per Inditex i Cellnex, on Grifols ha estat de bell nou protagonista davant la possibilitat d'una opa d'exclusió per part de la família fundadora i del fons Brookfield. A més, segueixen els moviments empresarials amb l'oferta sobre la socimi Lar i la venda del paquet que Enagas tenia a Tallgrass Energy, mentre segueix la pugna per la manera de finançar la constructora OHLA.

El mercat confia que la Reserva Federal iniciï més aviat que tard el calendari de rebaixes del preu dels diners

Aquests moviments donen, sens dubte, empenta i interès al mercat, després de la mala notícia de la marxa enrere d'Europastry en la seva sortida a borsa, que s'hauria concretat aquests dies. Però també pel que fa als tipus d'interès, s'aprecia una millora: el bo dels Estats Units a 10 anys es mou en el 4,19%, els seus nivells més baixos des del març passat, després de conèixer una dada d'inflació de juny del 3%, davant la dada anterior del 3,3%. El mercat comença a confiar que la Reserva Federal iniciï més aviat que tard el calendari de rebaixes del preu dels diners. A la borsa nord-americana s'han produït anuncis de beneficis al sector tecnològic i un cert transvasament cap als valors de mitjana i petita capitalització. L'índex d'aquestes companyies, el Russell 2000, tancava amb 2.154 punts, davant els 2.023 amb què iniciava la tanda. Com diu el director d'anàlisi de Bankinter, Ramón Forcada, el destacable és que els diners no surten dels circuits dels mercats, passant de tecnològiques a petits valors i, fins i tot, als bons.

En la resta de mercats, el petroli s'ha mostrat més feble i ara cotitza al voltant dels 85 dòlars el barril, ja que va creixent la idea d'un menor creixement en el consum. Un preu volàtil que, ara com ara, només podria veure's empès a l'alça per l'agreujament dels conflictes geopolítics existents. Al món de les criptodivises s'ha posat fi a les caigudes de les últimes setmanes i el bitcoin tancava al voltant dels 58.252 dòlars, davant els 57.392 dòlars amb què iniciava la setmana. La debilitat del mercat de bons afavoreix les inversions de més risc i, curiosament, també dona ales a l'or que s'apropa a màxims històrics. La raó és que el bo és menys competitiu.

A l'espera de Lagarde

Al començament de setmana, els inversors centraran la seva atenció a la publicació de la producció industrial de l'eurozona del mes de maig, després de registrar una contracció de l'activitat d'un 3,0% en termes interanuals a l'abril. Addicionalment, coneixerem les vendes minoristes d'Alemanya de maig, segons recull l'agenda de Self Bank.

El dimarts 16, tindrà lloc la publicació de l'enquesta ZEW a Alemanya del mes de juliol, clau per determinar el sentiment econòmic dels inversors en la primera potència europea. Al seu torn, coneixerem l'evolució de la balança comercial de l'eurozona, i la lectura final de l'IPC d'Itàlia del mes de juny.

Caldrà estar atents a les declaracions de Christine Lagarde, si bé no es preveuen canvis en la reunió del BCE

El dimecres 17, es publicarà la lectura final de l'IPC de l'eurozona i del Regne Unit corresponents al mes de juny. Al seu torn, coneixerem l'IPP del Regne Unit. L'endemà, el dijous 18, tindrà lloc la reunió de tipus del Banc Central Europeu, on no es preveu cap canvi del preu dels diners per part de l'entitat monetària de l'eurozona. Això sí, caldrà estar atents a les declaracions de la presidenta, Christine Lagarde. Per la seva part, es publicarà la taxa d'atur del Regne Unit de maig, quan el mes anterior va arribar a un 4,4% de la població activa. A més, el Tresor espanyol celebrarà subhasta de bons i obligacions.

Per finalitzar la setmana, es coneixerà l'índex de preus de producció d'Alemanya al juny i les vendes minoristes del Regne Unit al juny. També destacaran les dades de la balança comercial del nostre país i la balança per compte corrent de l'eurozona.

En el pla empresarial, tindrà lloc el pagament de dividends de Clínica Baviera, Miquel & Costes i Acerinox entre d'altres. Al seu torn, tindrà lloc la publicació de resultats de Bankinter. En el conjunt d'Europa destacaran els resultats de Nokia, Volvo, Atles Copco, Novartis, Publicis Group, Telia i Electrolux, entre d'altres.

La primera potència mundial no publicarà referències econòmiques rellevants fins al dimarts 16, dia en què destacarà l'evolució de les vendes minoristes i l'índex de preus d'importació de juny.

El dimecres 17, es coneixerà l'evolució de la producció industrial corresponent al mes de juny, situant en el seu últim registre una lleugera pujada en termes interanuals d'un 0,39%. Per la seva part, com cada setmana tindrà rellevància la tendència de les sol·licituds setmanals d'hipoteques, en una jornada en què es publicarà el Llibre Beix de la Fed. El dijous 18, serà el dia en què es donarà a conèixer l'enquesta Filadèlfia FED de juliol.

El final de setmana destacarà per l'absència de referències macroeconòmiques rellevants. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de multitud de resultats com BlackRock, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Blackston), Abbott, Netflix i Cintes.

Entre les referències macroeconòmiques que coneixerem la setmana vinent a la regió Àsia-Pacífic destaquen el PIB i vendes minoristes de la Xina, amb el rerefons de la celebració del Tercer Plenari i els missatges sobre política econòmica del Govern de Xi Jinping. Al seu torn, aquell dia serà rellevant la dada de l'IPC del Japó del mes de juny.