Dins del món econòmic, la borsa és, sens dubte, una de les parcel·les més divertides i atractives. El BBVA feia hostil la seva oferta de compra de Banc Sabadell i en aquest llarg enfrontament que ve tots dos van sortir malparats amb retallades en la setmana de l'1,42% en els títols de l'oferent i del 0,8% en la presidida per Josep Oliu. Tanmateix, l'Ibex 35 es va anotar una tanda molt positiva amb una revalorització del 2,31%, en línia amb la marxa de la resta de places europees que ja oloren la baixada de tipus d'interès del BCE per al proper 6 de juny.

Comencen a veure's les primeres pistes. A més de les dades macro que permetin a l'eurozona avançar-se als Estats Units en la rebaixa del preu dels diners, el Banc d'Anglaterra va repetir tipus mentre el Riksbank, el banc central de Suècia, va decidir dimecres passat reduir en 25 punts bàsics el tipus d'interès de referència, que passarà a situar-se en el 3,75%, la qual cosa suposa la primera retallada del preu dels diners al país escandinau des de febrer de 2016 gràcies a la favorable evolució de la inflació.

Fent una mica de balanç d'aquests més de quatre mesos d'exercici, els mercats d'accions porten acumulades unes rendibilitats del 10% que aventuren un període de consolidació d'aquests guanys, la qual cosa provocarà moviments més laterals, una vegada confirmat que els resultats del primer trimestre de l'any donen suport als actuals nivells. És a dir, entrem en un període de falta d'estímuls en què els inversors ja han descomptat la rebaixa del preu dels diners a Europa per al juny i amb els resultats empresarials ja digerits. I aquesta tranquil·litat s'ha reflectit als mercats de bons que es van fer fora dels seus màxims i aquesta setmana han estat més tranquils amb la referència nord-americana en el 4,5% i l'espanyol d'igual termini en el 3,30%.

Els preus del petroli se situen en 82,7 dòlars per barril, nivells mínims des del mes de març passat. Les declaracions del viceprimer ministre rus Alexander Novak, qui va suggerir que l'OPEP+ podria augmentar la seva producció, van facilitar el descens, segons expliquen els analistes de MarketScreener. Aquesta afirmació, ràpidament desmentida, va sorprendre, ja que és una aposta segura que l'organització ampliada mantingui les seves quotes de producció, que, recordem, ascendeixen a 2,2 milions de barrils diaris, atesa la debilitat dels preus del petroli.

El bitcoin cotitza ara entorn dels 63.000 dòlars, uns 10.000 dòlars per sota del seu màxim històric assolit el mes de març passat. Ether, per la seva part, s'acosta aquesta setmana als 3.000 dòlars. De fet, la segona criptodivisa del mercat en termes de valoració encara no ha assolit els seus anteriors màxims històrics del voltant de 4.800 dòlars, assolits a finals de 2021.

Inflació als Estats Units

Per al mercat espanyol, els episodis que es vagin coneixent sobre l'OPA hostil del BBVA al Sabadell seran determinants. A més de pel pes de les entitats en el selectiu, aquest tipus d'operacions provoquen enrenous en la resta del sector i molts inversors fan les seves apostes sobre altres d'implicats en l'operació. I també serà clau la publicació de resultats de la farmacèutica Grifols que els donarà a conèixer dimarts vinent. També hi haurà subhasta de deute públic tant de lletres com de bons i obligacions i s'esperen suaus retallades de les rendibilitats amb aquest horitzó immediat de tipus més baixos. I als Estats Units, la clau serà la inflació que es coneixerà dimecres.

Segons destaquen els analistes de Self Bank, dimarts, coneixerem la lectura final de la taxa d'inflació d'abril d'Alemanya i Espanya, després de mostrar en la seva primera lectura la seva estabilització en el cas de l'economia alemanya en un 2,2% interanual i un repunt del seu ritme d'avenç fins a un 3,3% al nostre país. Al seu torn, es publicarà l'enquesta ZEW de maig, que previsiblement continuarà reflectint la millora de les expectatives dels inversors institucionals alemanys i l'evolució de la taxa d'atur del Regne Unit de març.

Posteriorment, el dimecres 15 es publicaran diverses referències macroeconòmiques de rellevància de l'Eurozona, entre les quals es troba la segona lectura del PIB del primer trimestre i la producció industrial al març destacant la dada definitiva de l'IPC de França i Itàlia i l'evolució del mercat laboral francès de gener a març d'aquest any. Per finalitzar la setmana, el centre d'atenció dels inversors se situarà en la dada definitiva d'abril de la taxa d'inflació a l'Eurozona.

En el pla empresarial, destacarà la presentació de resultats de Ferrovial, ACS, Immobiliària Colonial, NH Hotels, Almirall, Vocento, Siemens i Allianz. Així mateix, se celebrarà la Junta d'Accionistes d'Iberdrola.

La primera potència mundial no publicarà referències rellevants fins al dimarts 14, quan coneixerem l'índex de preus de producció (IPP) d'abril. Després de registrar un repunt d'un 2,1% interanual al març, el consens d'analistes estima que l'IPP a l'abril es mantindrà en registres similars, el que podria contribuir a la normalització de la taxa d'inflació general en els propers mesos. El dimecres 15, els inversors centraran la seva atenció precisament a la publicació de la variació interanual d'IPC d'abril, així com en l'evolució de les vendes minoristes i l'indicador Empire del sector manufacturer.

El dijous 16 coneixerem les dades sobre llicències de construcció i habitatges iniciats a l'abril. Així mateix, es publicarà les referències sobre la producció industrial dels EUA a l'abril (al març va caure un 0,3 mensual) i l'Enquesta Filadèlfia de la Fed, que contribuiran a obtenir una imatge més fidedigna del moment actual del sector manufacturer.

En l'àmbit empresarial, destacarà la publicació de resultats d'empreses com Wallmart, Cisco Systems i Home Depot.