Cita amb el BCE i la inflació als EUA sota el rum-rum del Silicon Valley Bank
- Luis Aparicio
- Barcelona. Diumenge, 12 de març de 2023. 19:30
- Actualitzat: Diumenge, 12 de març de 2023. 19:35
- Temps de lectura: 2 minuts
Les coses es van posar lletges la passada setmana després dels problemes de liquiditat del Silicon Valley Bank (SVB), entitat nord-americana dedicada al finançament d'empreses de la nova economia. Un element nou entre el permanent discurs de la inflació i els tipus d'interès que ens té acostumats a dirigir setmana a setmana l'evolució dels mercats. El conjunt de la banca mundial s'encomanava davant del temor d'obrir el meló d'una crisi financera que no té aparences de produir-se. Però ja se sap que aquests són negocis de confiança i quan la confiança falla els diners porucs prefereixen replegar-se. Els bancs espanyols no van ser una excepció i van retallar generosament els guanys acumulats en aquests dos mesos i mig del començament de l'any, portant l'IBEX 35 a viure la seva pitjor tanda de l'exercici.
Les notícies que apareixeran sobre el SVB i els seus danys col·laterals seran el rum-rum de fons per als mercats en aquesta setmana. Sens dubte, un terreny poc favorable per iniciar un rebot sòlid a les accions. Però a l'equador de març també caldrà parlar d'allò de sempre: la inflació i els tipus que aquesta setmana tenen cites molt destacades. Dimarts es coneixerà la pujada de preus als Estats Units, que s'espera que baixi fins al 6% des del 6,4% previ, mentre que la inflació subjacent només descendirà una dècima per quedar fixada en el 5,5%. Novament, el febrer compararà amb febrer de l'any passat, quan encara no s'havia iniciat el trist episodi de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, per la qual cosa l'anomenat "efecte mirall" impedeix descensos més significatius que sí que es veuran per qüestions de calendari a partir de març.
Dijous, a Europa, la gran cita serà amb el Banc Central Europeu, que decidirà sobre els tipus d'interès ara situats en el 3%. S'espera que la institució presidida per Christine Lagarde augmenti el preu dels diners en mig punt fins al 0,5%. Entre aquesta pujada i la produïda el desembre, les expectatives i els ànims han variat substancialment. S'ha passat d'un optimisme potser una mica il·lús pel qual les pujades de tipus eren properes i que el BCE arribaria a aquesta cita amb intenció d'alces d'un quart de punt, a un panorama més ombrívol fruit de les dades d'inflació al Vell Continent i, sobretot, de l'enquistament de la subjacent pels anomenats efectes de segona ronda.
Els analistes no esperen que Lagarde ofereixi pistes sobre moviments futurs. El mercat pot ser que ara pequi de pessimisme i preferirà referir-se a l'evolució de les dades macro per anar marcant la línia de la política monetària. El que esperen els mercats és, de moment, dues noves pujades d'un quart de punt que col·locarien el preu dels diners en el 4% per posteriorment esperar i veure. Qualsevol element que s'escapi d'aquesta convicció es traduirà en més volatilitat i pèrdues.
A Espanya, juntament amb l'evolució de la venda d'habitatges de gener, dimarts es confirmaran les dades avançades de la inflació de febrer, on no s'esperen canvis sobre el ja publicat: general 6,1% i subjacent 7,7%. I les dades macro acabaran dijous amb la publicació de la balança comercial.
Això sí, els estalviadors més conservadors tindran cita novament amb el Tresor Públic. Dimarts, subhasta de lletres a 3 i 9 mesos que poden recollir les alces registrades per les de 6 mesos i any en la passada setmana. I dijous subhasta de bons i obligacions a termini de 5, 10 i 30 anys. Una nova referència per veure el que esperen els operadors sobre els tipus.
També Inditex presentarà resultats dimecres, encara que el que ha anat avançant la premsa apunta a un exercici molt bo que permetrà pujar el dividend que paga la companyia fundada per Amancio Ortega.
Divendres, finalment, una dada significativa sobretot en aquests temps en els que la marxa de Ferrovial a Holanda qüestiona les diferents solvències dels Estats. La firma de qualificació financera S&P Global Ratings revisarà la fortalesa financera del Regne d'Espanya, que actualment se situa en A, a dos passos de la millor qualificació Aaa (estable) que ostenta, sense anar més lluny, la mateixa Holanda.