Colls d'ampolla o excuses per incrementar la infraestructura gasista?
- Ana Maria Jaller-Makarewicz
- Londres. Dimarts, 1 d'agost de 2023. 05:30
- Actualitzat: Dimarts, 1 d'agost de 2023. 09:18
- Temps de lectura: 3 minuts
Aquest mes de juliol la Unió Europea a través d'ACER (Agency for Cooperation of Energy Regulators) va publicar un estudi on s'analitza la congestió als mercats europeus de gas. Un dels punts analitzats va ser el Punt Virtual d'Interconnexió (VIP) Pirineu entre Espanya i França, formada pels gasoductes d'Irun (País Basc) i Larrau (Navarra). En l'actualitat, Enagás a Espanya i Teréga a França estan estudiant la possibilitat d'augmentar en 20 GWh més la capacitat en direcció Espanya a França.
Tanmateix, és important analitzar el comportament del consum de gas d'aquests dos països en els últims anys per determinar si és necessari augmentar l'esmentada capacitat o no. Tant Espanya com França han disminuït el consum de gas l'any 2023 en comparació amb els dos anys anteriors. De gener a maig de 2023, Espanya va consumir 12,46 mil milions de metres cúbics (billion cubic meters, bcm, en sus siglas en inglés) de gas, 15% menys del consumit els primers cinc mesos de 2022. França va experimentar una situació similar, consumint 13% menys de gener a maig de 2023 (17,21 bcm) en comparació amb 19,69 bcm consumits de gener a maig de 2022.
Analitzant les corbes de demanda, es pot observar que el consum de gas a França assoleix el pic en els mesos d'hivern i després comença a disminuir arribant als seus valors més baixos de juny fins a l'octubre. Aquest mateix comportament es veu repetit en els dos últims anys. Espanya, per contra, no experimenta grans fluctuacions en els consums de gas registrats al llarg dels mesos. Aquests canvis de demanda són un dels factors que pot determinar el sentit del flux de gas entre Espanya i França.
Altres factors que poden afectar el sentit del flux de gas són els canvis en el clima, la demanda de gas, la producció d'electricitat, problemes geopolítics, manteniment de les infraestructures, vagues, a més de factors com l'excepció ibèrica.
El 2022, Espanya va exportar el triple d'energia a França degut en gran part a l'excepció ibèrica, la qual cosa va aconseguir reduir el preu del gas que Espanya exporta als altres països. Segons alguns mitjans, dos mesos després de l'entrada en vigor de l'excepció ibèrica, França va augmentar prop d'un 200% la seva importació d'electricitat des d'Espanya i també va reduir entorn d'un 95% les seves exportacions.
La capacitat dels gasoductes entre Espanya i França ha patit algunes alteracions en els últims mesos. A causa d'un incident el 8 de febrer als transformadors elèctrics que alimenten els compressors, la capacitat nominal en VIP Pirineu s'havia reduït a 195 GWh/dia en ambdós sentits del flux. No obstant això, el 5 de maig de 2023, VIP Pirineu va recuperar el 100% de la seva capacitat màxima d'exportació de gas natural a França arribant a 265 GWh/dia, segons Enagás. I segons Entsog (la Xarxa Europea d'Operadors de Sistemes de Transport de Gas) el 13 de maig de 2023 Espanya va exportar el màxim valor per dia d'aquest any a França, 261,47 GW/d.
Un altre valor rècord es va presentar el mes d'abril de 2023. Espanya va exportar el volum històric més gran de gas natural per gasoducte a França (6,52 TWh) superant el pic registrat el maig de 2022 (5,90 TWh). Aquest increment va ser en gran part a causa de les vagues a França que van provocar una reducció a la producció i importació de gas.
Es pot anotar que històricament l'abril i el maig han estat els mesos quan s'exporten els volums més importants de gas natural a França.
El clima continua afectant la producció d'electricitat al continent. A causa de les altes temperatures en aquest estiu, s'espera que hi hagi restriccions a la producció en algunes plantes nuclears de França, segons ho va expressar l'operador nuclear EDF. Tanmateix, potser no hi ha més conseqüències i la producció és la necessària per complir els requisits de la xarxa.
És crucial analitzar el consum històric del gas i la previsió de la demanda futura per determinar la viabilitat de projectes en la infraestructura gasista. Segons Eurostat, el consum gas a la Unió Europea va disminuir 17,7% en el període d'agost 2022 al març 2023, comparat amb el consum de gas mitjà per als mateixos mesos entre 2017 i 2022. I, quant a la demanda futura, l'Agència Internacional d'Energia (AIE) ha reduït el seu pronòstic per a la demanda de gas a Europa el 2023 a causa d'un menor consum de gas al sector energètic i la ràpida expansió de la generació d'energia renovable. AIE preveu que la demanda de gas a Europa caigui un 7 % any rere any, el 2023 a 489 bcm i no 5% com anteriorment havia pronosticat.
Si la demanda de gas a França i Espanya continua disminuint a aquest ritme en els pròxims anys, serà necessari augmentar la capacitat d'interconnexió?