La correcció del BBVA i l’estratègia del Sabadell
- Xavier Alegret
- Barcelona. Dilluns, 13 de gener de 2025. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
El dijous passat, el BBVA va sorprendre en fer un canvi en l’oferta pel Sabadell: rebaixava el llindar mínim d’acceptació de l’opa, que era del 50,01% de les accions, per excloure l’autocartera del banc català, el que significa que l’operació serà exitosa si accepten l’oferta el 49,28% de les accions. Aquest ajust l'hi posa una mica més fàcil, però la diferència no és substancial.
El cert és que es tracta d’una correcció. Podria haver-ho fet directament així quan va presentar l’oferta, fa més de vuit mesos, però no va comptar llavors amb l’autocartera. Fonts financeres ho atribueixen a un error inicial que ara hauria esmenat, però, tot i això, hi ha diverses interpretacions al respecte, tant pel que fa a l’ajust com al moment triat per dur-lo a terme i als arguments que estan apareixent.
El BBVA podria haver exclòs directament l’autocartera del Sabadell i no ho ha fet fins ara. Una interpretació és que calcula que la cosa pot anar per ben poc i, encara que només esgarrapi unes dècimes, poden ser decisives a l’hora de la veritat, quan els accionistes del banc català prenguin la paraula i votin, si aquest moment arriba després de l’informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
Hi ha una doble pregunta que flota en l'ambient: si va ser un error, per què no l’han corregit fins ara? No l’han detectat fins ara o s’han esperat? Una altra interpretació és que forma part d’una nova ofensiva, però no per esgarrapar unes dècimes, sinó en la batalla pel missatge: descomptar l’autocartera, i anunciar que ho seguiràs fent si el Sabadell acumula més autocartera, és vist per alguns com una estratègia per assenyalar una suposada maniobra defensiva del banc català, a les portes de les presentacions de resultats del 2024, en les que l’opa tornarà a ser motiu de preguntes als presidents i consellers delegats de les entitats.
El BBVA va corregir l'oferta pel Sabadell perquè inicialment va cometre un error, segons fonts financeres, però hi ha moltes interpretacions
Que els bancs i les empreses cotitzades tinguin accions en autocartera és molt habitual. Fins i tot ho és que les acumulin. Ho fan amb diversos propòsits, però els més habituals tenen l'objectiu de remunerar els seus accionistes, ja de forma directa com indirecta. Directa és per la via de repartir part del dividend en accions, cosa que moltes continuen fent tot i que, cada cop més, els accionistes prefereixen el dividend en efectiu. La indirecta és per la via de l’amortització, que és la que té el Sabadell, entre d’altres cotitzades, i que respon a una estratègia que tenia ja abans de l’opa.
L’estratègia consisteix a anar comprant accions pròpies per, de tant en tant, amortitzar-les, és a dir eliminar-les del mercat. Deixen d'existir i el capital del banc es divideix en menys títols. Això beneficia els accionistes perquè, de sobte, l’empresa de la qual són socis es reparteix en menys trossets (accions), de manera que els seus trossets guanyen valor.
CaixaBank i el Santander, per citar només bancs, tenen plans de recompra d’accions, com el va tenir el BBVA, fa gairebé un any, justament abans de llançar l’opa al Sabadell que pagarà amb accions. També l’entitat que dirigeix César González-Bueno va tenir-lo, l’abril de l’any passat, però la CNMV va obligar-la a aturar-lo precisament per l’opa, per evitar que la compra d’accions pogués distorsionar-la. Per tant, no s’hi poden buscar suspicàcies.
Resolució a mitjans d’any
L’opa del BBVA al Sabadell ja fa més de vuit mesos que va arrencar i es preveu que s’allargui com a mínim cinc mesos més i es pugui resoldre a mitjans d’any, entre el juny i el juliol. Aquests timings, no obstant això, són una previsió, atès que ja no s’han de vèncer més tràmits: només manca l’aprovació de la CNMC. Després, el sí de la CNMV, que donarà el tret de sortida al període d’acceptació de l’oferta per part dels accionistes, és automàtic.
La CNMC és el gran escull a l’operació. L’organisme encarregat de vetllar per la competència té serioses reserves respecte a les conseqüències de la compra i absorció del Sabadell per part del BBVA per al mercat, i les va expressar en un informe al qual el banc que presideix Carlos Torres ja va respondre. Tot i les mesures proposades pel BBVA, la comissió creu que hi pot haver una reducció significativa de la competència en alguns mercats, com el de pimes a Catalunya i el País Valencià.
L'opa es preveu que s’allargui com a mínim cinc mesos més i es pugui resoldre a mitjans d’any, entre el juny i el juliol
És per aquests dubtes pels quals va enviar l’estudi de l’operació a fase 2, en la qual ja donava veu al Sabadell i als afectats potencials. El banc que presideix Josep Oliu està enviant documentació a la CNMC, que també en va requerint, tant al Sabadell com al BBVA.
Els que de moment no han pogut dir la seva són els afectats. Una setantena d’associacions, entre les quals destacaven les patronals catalanes, com Foment i Pimec, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Associació d’Accionistes Minoritaris del Banc Sabadell, van sol·licitar personar-se en contra de l’opa, però la CNMC els ho va denegar. Poden recórrer, i moltes d’elles ho faran, cosa que pot allargar el procés, especialment si se’ls acaba donant la raó i finalment poden personar-se, perquè això requerirà temps. En qualsevol cas, la pilota és a la teulada de Competència, mentre el BBVA i el Sabadell segueixen amb les seves estratègies.