Cos sa en butxaca sana: benestar compartit
- Elisabet Ruiz-Dotras
- Barcelona. Dimecres, 23 d'agost de 2023. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
Moltes llars s'enfronten en vacances a la preocupació de com mantenir l'equilibri financer enmig de les despeses addicionals que aquesta temporada comporta. I és que aquest any ha estat especialment complicat des del punt de vista financer. La persistent inflació i l'augment considerable en els preus, especialment en subministraments, han afectat significativament les butxaques de la majoria de famílies. A més, la contínua pujada dels tipus d'interès ha posat pressió addicional sobre aquelles llars amb hipoteques a tipus variable, dificultant així la seva economia domèstica i el seu nivell d'estalvi.
El període vacacional, en especial, ens convida a avaluar com hem gestionat les nostres finances i també com hem cuidat la nostra salut en els últims mesos. Potser ens lamentem si no hem estat prou disciplinats per estalviar i gaudir ara d'aquestes merescudes vacances sense que això suposi haver d'estrènyer-nos el cinturó els mesos vinents. No només ens recordem de les nostres finances i de com mantenir una bona salut financera, sinó que també posem l'atenció en la nostra alimentació i el nostre aspecte físic. Al cap i a la fi, quan estem de vacances volem gaudir del nostre temps de descans, sense la necessitat de preocupar-nos per l'alimentació, els preus o, en definitiva, per la nostra butxaca o aparença física.
I és que salut financera i salut alimentària comparteixen més similituds de les que semblen a simple vista. De fet, l'estrès és un factor determinant que impacta seriosament en la salut de les persones i segons l'American Psychological Association (APA), els temes econòmics i financers se situen al cim dels factors que més estressen els ciutadans nord-americans.
És important destacar que tant en l'economia domèstica com en una alimentació saludable, resulta essencial comptar amb un pla ben estructurat. Igual com un pressupost ben estructurat és essencial per gestionar les nostres finances, la planificació d'àpats i la compra intel·ligent d'aliments són crucials per mantenir una alimentació nutritiva. La falta d'organització i disciplina en ambdues àrees pot portar a resultats negatius, com deutes excessius o una dieta poc saludable i desequilibrada. A més, en ambdues àrees, es valora la inversió en el benestar a llarg termini i la planificació per al futur és crucial. Tant les finances com l'alimentació busquen l'equilibri a llarg termini per evitar problemes i desajustos, mantenint així una salut financera i un cos en bona forma cada dia.
Paral·lelament, la creació de riquesa i l'èxit d'una bona salut comparteixen un element crucial: la necessitat de conrear bons hàbits. De fet, en ambdós camps, els hàbits saludables són els que realment ens porten a complir els objectius proposats. En l'àmbit financer, l'hàbit de l'estalvi juga un paper crucial per acumular riquesa i l'estabilitat econòmica, mentre que, de forma similar, per assolir un cos sa i vigorós, és fonamental establir bons hàbits d'alimentació que proporcionin al nostre organisme tots els nutrients necessaris i de forma equilibrada.
I no podem obviar que per a això, ambdós objectius demanden d'una disciplina constant i una gran dosi de paciència, perquè ni un gran patrimoni no es construeix de la nit al dia, ni l'augment de pes passa un sol dia. Perquè quan parlem de salut, sigui física o financera, és una cosa que s'aconsegueix amb el temps, amb constància, disciplina i perseverança. Perquè, per més que busquem no existeixen loteries ni inversions altament lucratives, ni pastilles màgiques o dietes miraculoses que ens portin a l'estat desitjat de la nit al dia.
La gestió de les emocions és un factor clau en ambdues àrees. Una gestió per evitar els antulls o abusar d'aliments poc nutritius en el camp de l'alimentació o bé, controlar les compres impulsives i evitar les despeses excessives que afectin la nostra butxaca, són bàsics per aconseguir els objectius proposats. La gestió emocional per a l'autocontrol i així mantenir-se fidel al pressupost i a una dieta saludable, són el pilar d'un estil de vida saludable.
Però és evident que per ser capaços de generar riquesa i tenir un estil saludable en ambdues àrees és també necessari uns coneixements adequats. Encara que els diners són una part fonamental de la nostra vida diària, igual com l'alimentació, sorprenentment els nivells d'educació en aquests aspectes continuen sent baixos. L'augment dels nostres coneixements ens capacita per prendre decisions financeres òptimes, de la mateixa manera que una comprensió més gran en nutrició ens permet seleccionar una dieta equilibrada, lliure d'aliments processats i alts en sucres i greixos poc saludables.
Tanmateix, malgrat la notable evolució que han experimentat l'economia i la societat al llarg de la història, resulta inevitable reflexionar sobre el panorama que afronten les noves generacions els qui enfronten un escenari diferent del dels seus progenitors amb menys oportunitats i un mercat laboral més difícil. A més, paradoxalment, malgrat disposar de millor educació, més recursos i avenços, també s'enfronten a un augment significatiu de trastorns alimentaris, problemes d'obesitat i les seves malalties associades, la qual cosa repercuteix negativament en la seva qualitat de vida.
És innegable, doncs, que la salut financera i salut alimentària estan interconnectades i exerceixen un paper crucial per assolir una vida plena i equilibrada, enfocada a millorar la qualitat de vida i el benestar en general dels ciutadans. En una societat cada vegada més conscient de la importància del benestar integral, és de vital importància comprendre i treballar cap a un enfocament de la salut que va més enllà de mantenir simplement un cos físicament en forma, inclosa també la salut financera en aquesta equació.