Criptomonedes i transparència financera: anàlisi de la nova normativa a Espanya
- Manel Peralta
- BARCELONA. Dimecres, 13 de març de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 2 minuts
Segons el Reial Decret 249/2023 i l'Ordre HFP/886/2023, des del passat 1 de gener i fins al proper 31 de març, totes aquelles persones que disposin de criptomonedes a l'estranger estaran obligades a declarar-les a través del Model 721 quan el seu valor total superi els 50.000 euros. D'aquesta forma, el 2024 marcarà una fita per a la regulació de les criptomonedes a Espanya, consolidant els esforços que s'estan realitzant per prevenir el frau fiscal relacionat amb les monedes virtuals i per garantir-ne la legalitat, transparència i compliment tributari.
En un món cada vegada més digitalitzat, les criptomonedes van néixer com una forma revolucionària de gestió financera, desafiant les convencions de les monedes tradicionals. Així, es tracta de diners digitals que utilitzen criptografia per garantir transaccions segures i controlar la creació de noves unitats. Mentre la garantia de pagament de les monedes de curs tradicional ve donada per un Banc Central o una institució pública, les criptomonedes operen descentralitzadament, utilitzant tecnologia blockchain per mantenir un registre públic de totes les transaccions. En aquest sentit, la principal diferència entre les criptomonedes i les monedes convencionals rau en la seva descentralització i en l'absència de mitjancers financers. Això, que proporciona als propietaris més privacitat i control sobre els actius, també planteja desafiaments reguladors, el que ha portat a la implementació de noves normatives que pretenen garantir la transparència financera en un àmbit nou i amb evident falta de regulació legislativa.
La gran diferència entre les criptomonedes i les monedes convencionals és la descentralització i l'absència de mitjancers financers
Entre els principals avantatges de la nova regulació es troba, precisament, la transparència financera. La declaració de les monedes virtuals comporta una claredat més important i transparència en l'ús de criptomonedes, reduint les preocupacions relacionades amb el blanqueig de capitals i altres activitats il·lícites. En requerir la declaració de monedes virtuals de cert valor, les autoritats poden rastrejar i supervisar de manera més efectiva les transaccions, contribuint així a un entorn financer més segur i regulat. A més, aquesta normativa proporciona un marc legal clar per als posseïdors de criptomonedes, oferint una guia sobre com complir les obligacions fiscals. Per al govern espanyol, representa també una oportunitat de reforçar la recaptació d'impostos, assegurant que els actius digitals contribueixen al sosteniment de serveis públics essencials, promovent la igualtat amb la resta dels ciutadans. Finalment, no hem d'oblidar l'harmonització amb la regulació europea, per exemple, amb el Reglament 2023/1114, que estableix normes per als mercats de criptoactius a tota la Unió Europea.
En definitiva, la recent normativa implementada a Espanya representa un avenç significatiu cap a una regulació eficient i responsable de les criptomonedes. En fomentar la transparència financera, s'estableixen les bases per a un ús més segur i ètic d'aquestes monedes digitals en un entorn cada vegada més digitalitzat. Així, la llei no només fomenta l'adaptació al canvi, sinó que també reforça la confiança en un sector que ha experimentat una ràpida evolució, que ha patit un període d'inestabilitat per la caiguda de diverses plataformes de criptomonedes i que fins ara estava sense regular.
La nova llei reforça la confiança en un sector que viu una ràpida evolució i que ha patit un període d'inestabilitat
L'adopció de mesures reguladores respon no només a la necessitat de combatre el frau fiscal, sinó també a la urgència d'establir un marc legal que promogui la integritat i la responsabilitat en l'ús de les criptomonedes. En fer-ho, es reafirma el compromís amb un futur financer digital més transparent, sostenible i alineat amb els principis ètics. El 2024 es presenta com un punt d'inflexió crucial en aquesta evolució normativa, amb un enfocament proactiu per adaptar-se a les canviants dinàmiques financeres. En aquest context, el Reial Decret 249/2023 i l'Ordre HFP/886/2023 impulsen un entorn regulador que no només compleix els estàndards internacionals, sinó que també fomenta la innovació i enforteix la confiança. Amb aquestes regulacions, Espanya no només aborda els desafiaments presents, sinó que també estableix les bases per a un ecosistema criptogràfic més robust i confiable, demostrant el seu compromís amb un futur financer digital responsable i sostenible.