Coses del calendari. Per fi arriba el 6 de juny i l'esperada baixada dels tipus d'interès al Banc Central Europeu (BCE), després del ral·li de pujades iniciat el juliol del 2022 i que ha portat el preu dels diners al 4,5%. L'organisme presidit per Christine Lagarde no té més remei que aplicar un descens de 0,25 punts, després de comprometre's amb aquesta mesura, encara que la decisió arriba en un moment en què la inflació de maig va despuntar en dues dècimes a l'eurozona fins al 2,6%. Després de tanta insistència i obsessió amb aquest dia de gir en la política monetària, què vindrà després? Els experts parlen d'un llarg període de calma per veure com transcorren les tensions en els preus, fruit de les pujades salarials, mentre els Estats Units continuaran sense moure el preu dels diners fins a final d'any. I això que la dada de l'índex PCE Core, conegut divendres, va tranquil·litzar la comunitat financera en la mesura que va sortir en línia amb les expectatives, és a dir, +0,2% en taxa mensual i +2,8% en taxa anual.

Orla Garvey, gestora sènior de renda fixa de Federated Hermes Limited, resumeix bé aquest sentiment que ronda ara al mercat: "si bé s'han aconseguit avenços significatius en el retorn de la inflació a l'objectiu, des dels màxims del 10% el 2023 fins al 2,6% de maig, és probable que la trajectòria de la inflació en el futur sigui més turbulenta. Si això es combina amb una millora de les perspectives de creixement en la zona euro, els mercats podrien tenir menys confiança en la trajectòria futura dels tipus d'interès bàsics del BCE i inclinar-se per algunes retallades el 2025, com ha passat en les últimes setmanes," explica.

El motor dels tipus, doncs, estarà aturat durant un temps i els diners hauran de prendre altres referències en què basar-se alhora que entra en una fase de menor empenta amb les borses acumulant un guany anual entorn de l'11%. Notícies empresarials molt concretes, moviments accionarials aniran movent les cotitzacions ja sense el revulsiu dels tipus. Aquesta setmana a Espanya es coneixeran els resultats de la multinacional tèxtil Inditex, el valor de més pes en l'Ibex 35 i els seus comptes seran exhaustivament analitzades.

Respecte a la passada setmana, l'indicador espanyol ha tancat amb un guany del 0,68% fins als 11.322 punts, mentre el gruix de grans mercats ha tingut un lleuger comportament negatiu amb caigudes de mig punt a l'Euro Stoxx 600 i també a l'S&P 500. Els experts no esperen ensurts perquè les cotitzacions estan ben assegudes en els resultats empresarials i en la millora de l'economia, però no veuen al·licients clars en els mesos vinents. Esperar, aguantar i veure.

El preu del petroli va caure l'1% fins a 81,37 dòlars el barril, mentre que en les criptodivises el preu del bitcoin s'ha estabilitzat des de dilluns entorn dels 68.500 dòlars, un 0,4% més. Per tant, bitcoin es manté a poca distància del seu màxim històric de 73.800 assolit el mes de març passat. El mateix passa amb l'ethereum, que puja un 0,12% en el mateix període, després d'un guany del 24% la setmana passada arran de la llum verda donada pel SEC a la comercialització d'ETF Ethereum Spot.

Subhastes de lletres i bons

La setmana començarà amb la lectura final de l'Índex de Gestors de Compra (PMI) del sector manufacturer de maig a l'eurozona, segons dades de l'agenda de Self Bank. Malgrat mostrar la primera lectura dels PMIs una acceleració respecte al mes anterior, l'indicador d'activitat avançat del sector industrial continuarà previsiblement per sota del nivell d'expansió (50 punts), evidenciant el complex escenari en el qual es troba l'eurozona.

Dimarts coneixerem l'atur registrat a Espanya. Després de comptabilitzar-se a l'abril una baixada de 60.000 persones, situant-se el nombre de persones aturades en 2,6 milions, la xifra més baixa des de setembre de 2008, l'inici de la temporada alta podria afavorir la contractació. Paral·lelament, també coneixerem la taxa d'atur d'Alemanya, que s'espera que es mantingui en un 5,9% de la població activa. L'endemà, el dimecres 5, es publicarà la lectura final dels PMIs del sector serveis de l'eurozona i del Regne Unit, així com els PMIs compostos. Addicionalment, coneixerem l'IPP de l'eurozona el mes d'abril.

El dijous 6, l'atenció dels inversors se centrarà en la dada de vendes detallistes de l'eurozona d'abril i en la reunió del BCE. Malgrat que les últimes dades d'inflació de l'eurozona han mostrat una inesperada acceleració dels preus, els inversors descompten una baixada de 25 punts bàsics dels tipus d'interès. Espanya celebrarà subhastes de Lletres del Tresor dimarts i dijous de Bons i Obligacions que recolliran aquesta tendència —almenys momentània— de rendibilitats menors per a la renda fixa.

La setmana acabarà amb la publicació de la balança comercial d'Alemanya i França, i la lectura final del PIB del primer trimestre de l'eurozona. En el pla empresarial tindrà lloc el pagament de dividends de Merlin Properties i Almirall. Així mateix, se celebrarà la Junta General d'Accionistes de Redeia Corp i Ebre Foods, i Inditex publicarà resultats.

Els inversors als EUA centraran la seva atenció a la publicació dilluns 3 i el dimecres 5 dels PMIs i ISM del sector manufacturer i serveis.

Paral·lelament, al llarg de la propera setmana anirem coneixent diversos indicadors, enquestes i informes relatius al mercat laboral. L'enquesta JOLTs que es publicarà el dimarts 4, l'enquesta d'ocupació ADP l'endemà o la variació de les nòmines no agrícoles que coneixerem al final de la setmana podrien ser determinants per a la Fed, que en les setmanes vinents haurà de decidir quan iniciar el procés de flexibilització de la seva política monetària.