Els diners de les borses fugen cap als bons alemanys
- Luis Aparicio
- Barcelona. Diumenge, 16 de juny de 2024. 19:30
- Actualitzat: Dilluns, 17 de juny de 2024. 22:38
- Temps de lectura: 3 minuts
Aquesta setmana els bancs centrals tornen a decidir sobre els tipus: Anglaterra, Suïssa, Austràlia, la Xina, el Brasil i Noruega, després del manteniment del preu dels diners en la Reserva Federal nord-americana (Fed) la passada setmana, acompanyada per una bona dada d'inflació en aquesta economia. Però acomiadem uns dies, aparentment, més interessants dels que han d'arribar i que decidiran la seva direcció.
Les eleccions al Parlament Europeu han provocat un terratrèmol als mercats financers amb fortes caigudes de les borses, on destaquen els descensos de França i Itàlia, al voltant del 6%. La força dels partits de la ultradreta en els comicis ha empès a eleccions el país veí i a la dimissió del primer ministre belga. I els mercats financers del Vell Continent s'han ressentit de dues maneres: retrocessos importants a les borses i reordenació dels bons, amb un augment de les primes de risc davant el bo alemany, referent de seguretat a l'eurozona. Així, més que pujada de tipus per vendes en bons, s'ha produït una fugida cap a la primera economia europea, situació que rememora els no gaire llunyans episodis de la crisi de l'euro de fa poc més d'una dècada. La caiguda de 0,30 punts al bo alemany a 10 anys fins al 2,36% és la mostra palpable. "Així, encara que els rendiments dels bons han caigut, el diferencial entre França i Alemanya mai no havia estat tan alt des del 2017, pressionant al mateix temps la borsa de París. Es tracta d'una situació que cal vigilar de prop", expliquen els analistes de MarketScreener.
Retrocessos importants a les borses i reordenació dels bons, amb un augment de les primes de risc davant el bo alemany
La borsa espanyola també s'ha vist contagiada per la incertesa política, si bé hi ha matisos interessants al món empresarial. Els rumors de compra de la firma fotovoltaica Solaria ha portat el valor a guanyar el 8,84% aquesta setmana amb un divendres espectacular. En un costat més ombrívol, la ruptura de negociacions entre Taqa i Criteria per llançar una opa sobre Naturgy tombava el valor energètic amb una pèrdua del 15,06%. En aquesta mateixa línia, els pitjors valors de l'IBEX 35 han estat el BBVA i el Sabadell que han perdut el 8,83% i el 9,32%, respectivament, del seu valor. Males notícies per a un motor del mercat en desfer-se o desconfiar de les grans operacions corporatives que van impulsar el mercat espanyol.
Els preus del petroli van rebotar amb els operadors centrats en les últimes dades d'inflació dels Estats Units. L'Agència Internacional de l'Energia ha tornat a revisar a la baixa les seves previsions de creixement de la demanda mundial de petroli i, per un altre, els inventaris setmanals van augmentar sorprenentment en 3,7 milions de barrils. Respecte als preus, el cru Brent cotitza a l'alça, al voltant dels 82,6 dòlars, mentre que el WTI s'acosta als 78 dòlars. Respecte al bitcoin, la moneda digital ha baixat un 3,7% aquesta setmana, situant-se un altre cop per sota de la marca dels 67.000 dòlars. I a diferència de la setmana passada, quan es van invertir més de 1.000 milions de dòlars en ETF de Bitcoin Spot als EUA, des de dilluns s'han produït sortides netes de poc menys de 500 milions de dòlars, segons recull MarketScreener. El valor total de totes les criptodivises ha baixat gairebé un 5%, fins a situar-se entorn dels 2,350 bilions de dòlars.
Indicadors d'activitat
A principis de setmana els inversors centraran l'atenció en la publicació de l'IPC del mes de maig d'Itàlia. En línia amb l'evolució observada en les principals economies de l'eurozona, la lectura final de la taxa d'inflació de maig es mantindrà estable respecte al mes anterior. Així mateix, coneixerem la balança comercial del nostre país del mes d'abril després de registrar el mes anterior un dèficit de 2.226 milions d'euros. Dimarts es publicarà la lectura final de l'IPC del mes de maig a l'eurozona, al mateix temps que coneixerem l'enquesta ZEW de confiança de l'inversor alemany al juny, segons recullen des de Self Bank.
Dimecres, els inversors se centraran en l'IPC del Regne Unit del mes de maig. Després de la moderació de 0,9 punts fins a un 2,3% interanual registrada a l'abril, s'espera una acceleració dels preus que podria situar l'IPC entorn d'un 2,7%. Paral·lelament, es publicarà l'IPP del Regne Unit i la balança per compte corrent d'abril a l'eurozona.
El dijous 20, després de les decisions de les últimes setmanes del BCE i la Fed, el Banc d'Anglaterra (BoE) decidirà si mantenir sense canvis el preu dels diners. En aquest sentit, els inversors esperen que el BoE no faci cap retallada dels tipus d'interès fins que les taxes d'inflació s'estabilitzin en nivells propers a l'objectiu, la qual cosa retardaria l'inici del procés de flexibilització de la política monetària a agost o setembre.
Per finalitzar la setmana, coneixerem els índexs de gestors de compra (PMI) de l'eurozona i al Regne Unit. Al seu torn, es publicaran les vendes minoristes de maig al Regne Unit.
En el pla empresarial tindrà lloc el pagament de dividends d'Atresmedia, Acciona i Telefónica. Addicionalment, se celebrarà la junta d'accionistes d'Audax Renovables i Miquel y Costas, així com la presentació de resultats d'Accenture i Soltec Power. Espanya celebrarà dijous subhastes de bons i obligacions de l'Estat.
Els Estats Units no publicaran referències rellevants fins al dimarts 18, quan coneixerem l'output industrial i les vendes al detall del mes de maig. Dijous es publicarà l'enquesta Filadèlfia de la Fed, que reflecteix l'evolució del sector manufacturer, i coneixerem el nombre d'habitatges iniciats al maig. La setmana acabarà amb la dada preliminar de l'índex de gestors de compra (PMI) de juny.