L'efecte imitació i la (gran) distribució alimentària
- Tomás García Azcárate
- Madrid. Divendres, 3 de març de 2023. 05:30
- Temps de lectura: 4 minuts
El meu anterior article contenia el concepte de l'"efecte imitació" com un factor essencial que permet comprendre el comportament de les empreses de la distribució. Ha generat diferents comentaris a les xarxes i crec que té cert interès l'explicar el naixement d'aquest concepte.
En la meva vida anterior com a responsable europeu de les fruites i hortalisses i l'oli d'oliva en la Direcció General d'Agricultura de la Comissió Europea, em toco discutir-ne molts amb els meus companys de la Direcció General de la Competència, i molt especialment els del Grup especial ("Task Force") Agricultura.
El dret europeu de la competència té dos grans objectius: el lluitar contra el d'abús de posició dominant i contra els acords entre operadors en perjudici dels consumidors.
En el cas de la distribució alimentària, no hi ha posició dominant. Ho sabem els consumidors que veiem als nostres barris la presència de diferents empreses que competeixen amb les seves ofertes o la seva política de preus sempre baixos. Ens ho confirma les anàlisis de la consultora Kantar. La primera empresa del sector és Mercadona, amb una quota important (el 25.6%), seguit de Carrefour i el grup IFA (cada un amb 9.7%), el grup Euromadi (5.2%), Lidl (5.8%) i Dia (4.6%). Després segueixen el Grup Eroski Consúm, Aldi, El Corte Ingles. IFA i Euromedi enquadren a moltes cadenes regionals queestán fortament presents als seus mercats.
Pel seu fora poc, el mercat nacional no és l'únic mercat per a la producció agrària espanyola. Les expedicions a la resta dels estats membres de la Unió Europea i les exportacions a tercers països, són una altra alternativa important en un país com el nostre que va tenir un excedent comercial agroalimentari de més de 18.000 milions d'euros el 2022.
Lògicament, si no hi ha posició dominant, difícilment no hi pot haver abús de posició dominant. No es pot per tant esperar res sobre això des del costat de les autoritats de la competència.
Queda el tema dels acords entre operadors a fi de limitar la competència. La realitat és que no hi ha acords i que la competència entre les empreses és ferotge per mantenir o augmentar la seva quota de mercat. El 2022, per exemple, Mercadona i Carrefour van augmentar aquesta quota en 7 dècimes, Euromadi en 2 dècimes, Lidl en 5 dècimes mentre que d'altres perdien quota com Dia o Eroski, ambdues 2 dècimes.
Vol això dir que ens trobem al millor dels mons? Des del punt de vista dels ayatolas del dret de la competència, la resposta sol ser positiva. Va ser llavors, en les discussions abans esmentades que se'm va passar allò de l'"efecte imitació".
L'"efecte imitació"
Va ser arran d'una oferta d'oli d'oliva a Còrdova, quan la guerra es va desencadenar. El reclam era tan potent que va sorprendre els seus competidors que no entenien com era possible oferir en aquests moments oli a aquest preu. La reacció de tots va ser la mateixa: cridar a l'ordre els seus compradors perquè aconsegueixin oli que iguali (o fins i tot millori) l'oferta de la competència. Les trucades es van multiplicar al meu despatx, de cooperatives espantades davant de la pressió terrible que els compradors estaven exercint, renegociant fins i tot acords ja firmats.
No hi va haver acord entre els distribuïdors, però sí "efecte imitació". Em vaig trobar amb la més gran|major de les incomprensions per part dels meus companys de la competència. La seva tesi era molt clara: es van alegrar molt que aquesta ferotge competència es tradueixi en preus més baixos per al consumidor.
Vaig intentar explicar-los llavors que aquesta situació no era sostenible, i que la sostenibilitat era un dels objectius claus de l'acció comunitària. En efecte, posava en risc la continuïtat de la producció i anava a redundar al final en una disminució de l'oferta i una pujada dels preus pagats pels consumidors, exactament l'efecte contrari del que perseguien. He de confessar que no vaig tenir èxit amb la meva argumentació.
Fora del sector, hem vist les conseqüències d'aquestes dinàmiques depredades. Quan va esclatar el COVID i hem necessitats mascaretes, descobrim amb gran sorpresa que totes les fàbriques se n'havien anat d'Europa.
El cas de l'oli d'oliva és de nou il·lustratiu. El resultat d'aquesta, i altres pràctiques semblants és la seva transformació en un producte reclam, amb escassa rendibilitat de la venda al mercat. Interior. Això va estimular la necessitat d'exportar com a estratègia de supervivència, sent el mercat exterior l'únic on hi pot haver rendibilitat per al productor i/o el comercialitzador i/o les cooperatives.
Ho estem veient en aquests moments. A grans xifres, Espanya sol produir 1.5 milions de tones, exportar 1 milió i dedicar 500.000 al mercat interior. Aquest any la producció és de l'ordre de la meitat. Els operadors privilegien els "bons" clients, els que en els anys anteriors van generar rendibilitat, és a dir privilegien els clients de fora del nostre país. Com no poden ser les lleixes buides, la distribució a Espanya es veu obligada a apujar els preus.
Avui la seguretat de l'abastiment alimentàri ("Food security") ha tornat a l'ordre del dia polític, al costat òbviament d'altres objectius com la seguretat dels aliments ("Food safety") i l'adaptació i mitigació del canvi climàtic.
La llei de la cadena alimentària
Si no ens pot ajudar el dret de la competència a aconseguir una competència i cohabitació sostenible entre els diferents actors de la cadena alimentària, va caldre intentar recórrer a altres instruments legislatius.
Aquí no hi ha "culpables", ni bons i dolents. Hi ha actors econòmics inserits en una lògica destructora de valor. Cal buscar la manera de construir un marc legal en què, al contrari del que explica la faula, l'escorpí no piqui a la granota que l'ajuda a travessar el riu i es puguin salvar, tant l'escorpí com la pròpia granota.
És el que intenta la nova llei de la cadena alimentària. La seva pedra angular és la prohibició de la "venda a pèrdues" al llarg de la cadena, vendre per sota del cost i cobrar menys del que s'ha pagat. "A fi d'evitar la destrucció del valor a la cadena alimentària, cada operador de la mateixa haurà de pagar a l'operador immediatament anterior un preu igual o superior al cost de producció de tal producte en què efectivament hagi incorregut o assumit l'esmentat operador", resa la mateixa norma.
Aconseguirà la llei complir el seu objectiu? Aquesta és una pregunta per a la qual no hi ha encara resposta. És veritat que l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) ha imposat 69 multes per un valor superior als 211.700 euros a empreses agràries, indústries i supermercats durant el primer trimestre de 2023 per incomplir la Llei. Però també és cert que les penalitzacions imposades van oscil·lar entre el 1.800 i els 11.500 euros. No són per alterar un balanç, però el realment nou és la publicitat dels noms de les empreses sancionades, algunes d'elles tan conegudes com les distribuïdores Carrefour, Dia i Froiz o els Bodegas Garcia Carrión.
Però les sancions, per necessàries que siguin llevat que siguin clarament dissuasives, no són LA solució. Aquesta pansa per l'organització comercial dels productors per afegir primer valorar primer als productes del camp i per aconseguir una distribució equitativa d'aquest valor entre els diferents actors de la cadena.