El poder de la monetització de la tecnologia: impuls a la innovació i al talent
- Rubén Bonet
- BARCELONA. Dimecres, 12 de juliol de 2023. 05:30
- Actualitzat: Dimecres, 12 de juliol de 2023. 13:04
- Temps de lectura: 2 minuts
En un món cada vegada més impulsat per la tecnologia, la monetització de les innovacions científiques i tecnològiques s'ha convertit en un tema candent. Aquest concepte pot semblar nou per a alguns lectors, però la definició és molt senzilla: es tracta d'obtenir un retorn econòmic per invencions que suposen un avenç tecnològic o científic en benefici de la societat.
El potencial dels centres d'investigació tecnològica, universitats o start-ups és enorme i, per això, brindar-los l'incentiu econòmic que reconeix la seva tasca i contribució és crucial per a la creació de noves idees i solucions. En aquest sentit, és essencial reconèixer la seva importància com a actors clau en la generació d'innovació. I encara que és cert que una empresa -sigui ella una PIME o una gran empresa- pot ser capaç de generar innovacions cientificotecnològiques, considero que els centres d'investigació, universitats, start-ups i spin-offs són i haurien de ser, per excel·lència, uns actors fonamentals en el procés de creació d'innovació i en l'obtenció dels retorns econòmics associats.
Els centres d'investigació i les universitats són autèntics motors de la innovació. Aquests centres n'allotgen alguns dels millors talents científics i tecnològics d'Europa, i sovint són el lloc on es produeixen els avenços més significatius. Tanmateix, durant molt temps ha existit una desconnexió entre aquests avenços i l'obtenció de beneficis econòmics, ajuts o subvencions per a aquells que hi han contribuït.
Per això, la monetització de la tecnologia és clau per solucionar aquest problema. En permetre que els centres d'investigació, universitats i empreses gestionin i protegeixin les seves invencions mitjançant patents, es crea un mecanisme per obtenir fons que puguin reinvertir-se en la investigació i en la creació de noves innovacions. Això garanteix que els esforços i el talent dels científics i investigadors siguin recompensats adequadament, la qual cosa al seu torn estimula un cicle virtuós d'innovació contínua, que fa més competitiu a l'ecosistema empresarial que ens envolta.
La gestió de patents, a més, no només té beneficis econòmics directes, sinó que també fomenta la transferència de coneixements i l'esperit emprenedor. En tenir la propietat intel·lectual degudament protegida, aquests centres poden establir acords de llicència i col·laboració amb empreses i emprenedors, permetent la transformació de les idees en productes i serveis que arriben al mercat i al consumidor final. Això no només crea oportunitats d'ocupació, sinó que també fomenta el creixement econòmic i és capaç de donar resposta a diferents problemes, transformant i millorant el nostre entorn.
Per això, no hi ha dubtes que les universitats, els centres tecnològics, les start-ups i spin-offs són agents clau en aquest panorama. En gestionar les seves pròpies patents, aquests organismes poden obtenir fons a través d'inversions i col·laboracions, la qual cosa els permet créixer i expandir-se. En ser capaços de monetitzar la seva tecnologia, obtenen un avantatge competitiu, ja que poden oferir solucions úniques i protegides per patents al mercat.
En resum, la monetització de la tecnologia a través de la gestió de patents per part dels centres d'investigació, start-ups, universitats i spin-offs és un element fonamental per a fomentar la innovació i reconèixer el talent i treball incansable dels nostres investigadors. Aquestes pràctiques no només generen fons per continuar innovant, sinó que també impulsen el desenvolupament econòmic i social d'un país. És crucial que donem suport i reconeguem el valuós treball d'aquests actors, brindant-los els recursos i les eines necessàries per portar endavant les seves investigacions i convertir les seves invencions en realitats tangibles. Només així podrem avançar cap a un futur on invertir temps i capital a innovar per accelerar el camí cap al progrés de la humanitat sigui rendible i sostenible.