Aquest diumenge se celebra la primera volta de les eleccions franceses a l'Assemblea Nacional, després de l'avenç electoral fruit del tomb viscut en els comicis al Parlament Europeu del juny passat. Fa dies que el temor d'una victòria del bloc d'ultradreta al país veí obre una gran bretxa entre els mercats nord-americans i Europa. En el mes de juny tot just acabat, el S&P 500 i el Nasdaq s'han apuntat avanços del 3,61% i del 6,41%, respectivament, mentre el EuroStoxx 50 s'ha deixat per la incertesa política al Vell Continent l'1,8%, que s'eleva fins al -6,42% per a l'índex borsari parisenc (CAC 40) i al -3,34% en el cas de l'IBEX 35. També el mercat italià (dins dels anomenats perifèrics) ha comptabilitzat una caiguda del 3,88%, mentre que Alemanya aguanta millor el tipus amb un retrocés durant el mes de l'1,42%.

Aquest juny electoral ha llimat el guany acumulat per les borses l'any —França ja està en negatiu (-0,85%)—, mentre Wall Street festejava divendres passat una bona dada: la inflació nord-americana es va alentir fins al 2,6% el maig segons l'índex PCE publicat divendres, la qual cosa apuntala una possible baixada de tipus per part de la Reserva Federal ja al setembre. Dins de la borsa espanyola i fent un balanç mensual destaquen les caigudes de Naturgy amb una pèrdua del 18,3% després de l'opa frustrada de Taqa i Criteria; Grifols es deixa el 15,7% amb una setmana negra després de la baixada de la seva qualitat creditícia per part de l'agència Moody's, i Telefónica perd el 7,58%, en ple procés d'inversió estratègica tant de l'Estat espanyol com de Criteria. Entrem, doncs, en un moment complicat del mercat, com l'evidència la marxa enrere de la firma de pastisseria industrial Europastry en la seva sortida a borsa prevista per a primers d'aquest juliol, precedida de la renúncia del grup tèxtil Tendam.

Si Europa és ara el focus de volatilitat als mercats d'accions, l'evolució del petroli no acompanya. Sens dubte, una variable que caldrà seguir molt de prop per la seva derivada en els preus i el seu reflex en les decisions sobre els tipus d'interès per part dels bancs centrals. Segons expliquen els analistes de MarketScreener, les tensions geopolítiques no cessen a l'Orient Mitjà, on els observadors temen que la guerra del Líban pugui estendre's. Diversos països, entre ells Alemanya, han demanat als seus nacionals que abandonin el país. Aquestes friccions apuntalen el preu del cru i eclipsen l'impuls de les reserves nord-americanes de l'anomenat or negre. El cru Brent cotitza a l'alça, entorn dels 85,5 dòlars, mentre que el WTI ronda els 81,80 dòlars el barril.

L'evolució del bitcoin va estretament lligada a l'assumpció de major o menor risc dels inversors i aquesta tanda completa tres setmanes consecutives de descensos. La principal criptodivisa cotitza en 61.000 dòlars després de tocar màxims de l'any al començament de juny a prop dels 70.000 dòlars.

Un altre repàs de la inflació

En l'arrencada de la setmana els inversors centraran la seva atenció en la publicació de la lectura final dels PMIs manufacturers europeus del mes de juny, mostrant en la lectura preliminar una contracció de l'activitat en el cas de l'eurozona fins a 45,6 punts (davant 47,3 punts la lectura final de maig). Per la seva part, també coneixerem la lectura preliminar de l'IPC d'Alemanya al juny. En un context en el qual la primera potència europea va mostrar un increment dels preus en termes interanuals d'un 2,4% el mes de maig passat, expliquen els analistes de Self Bank a la seva agenda setmanal.

El dimarts 2 de juliol, l'atenció se centrarà, per les seves implicacions en les decisions del BCE, en la lectura preliminar de l'IPC de juny a l'eurozona, després de despuntar la seva taxa d'inflació general 0,2 punts, fins a un 2,6% en termes interanuals al maig. Per la seva part, coneixerem l'evolució de l'atur a l'eurozona i de l'atur registrat a Espanya. L'endemà, es publicarà la lectura final sobre el PMI compost a l'eurozona de juny. Addicionalment, també serà rellevant l'evolució de l'índex de preus de producció a l'eurozona del mes de maig. D'altra banda, dijous es publicaran les comandes de fàbrica a Alemanya corresponents al mes de maig, que permetran tenir una millor perspectiva de la situació de la indústria alemanya.

Al final de la setmana, es coneixeran les vendes minoristes de l'eurozona, al costat de les referències de l'output industrial d'Alemanya, França i Espanya. Al seu torn, també es publicarà el comportament de la balança comercial francesa del mes de maig. En el pla empresarial, se celebrarà la Junta d'Accionistes del BBVA, en plena opa sobre el Banc Sabadell.

Als Estats Units, l'atenció dels inversors al començament de la setmana se centrarà en la publicació de la lectura final del PMI manufacturer de juny, situant-se en terreny d'expansió en el resultat anterior (51,3 punts al maig). Al seu torn, coneixerem l'evolució de l'ISM manufacturer de juny.

Dimarts, no es publicaran referències econòmiques rellevants, mentre que dimecres, com cada setmana, es coneixeran les dades de sol·licituds d'hipoteques. Al seu torn, destacarà la lectura final del PMI compost i l'enquesta ADP del mes de juny, en una jornada en què es faran públiques les actes de l'última reunió de la Fed.

Finalment, caldrà esperar al divendres 5 per a la publicació de la taxa d'atur de juny, que es va situar en un 4,0% de la població activa al maig. Així mateix, coneixerem la variació de les nòmines no agrícoles. En àmbit empresarial, no es publicaran dades de rellevància.