L'economia és una disciplina complexa. Requereix, de vegades, la mirada en el rabiós curt termini (per exemple, quant ha estat l'IPC del trimestre?) i en altres ocasions, exigeix aixecar la vista cap a l'horitzó i analitzar des del llarg termini (per exemple quant han augmentat els preus dels pisos des de la bombolla de 2008?).

A més d'aquesta doble perspectiva, és necessari posar unes estadístiques en relació amb d'altres. Per exemple, quant ha augmentat l'immobiliari respecte als salaris?

Per si fos poc, després cal decidir la data amb què ens comparem. Vaig tenir un professor d'estadística que deia que "tota dada prou torturada, condueix al resultat desitjat". Per exemple, l'immobiliari està al mateix preu que el 2007, però ha pujat un 57% des de 2013. On posem el tall?

Bé, fa temps que intento aclarir una hipòtesi que, a mesura que transcorren els mesos, combinant informació a curt termini amb dades a llarg termini, mirant-ho des de diversos talls temporals i posant-lo en relació amb altres indicadors em permetin dirimir si la hipòtesi es confirma o no es confirma.

La hipòtesi és la següent: s'està produint una elevació nominal de l'economia? Aquesta elevació està concentrant-se en algun dels agents econòmics? Quin és el veritable impacte de l'IPC en el ciutadà i en l'economia de les llars?

Miraré de fer-ho senzill. Hi ha dues maneres de mesurar el creixement del PIB: en termes nominals (euros) o en termes reals (percentatge). L'economia espanyola, des de 2013, any en què comencem a sortir de la crisi del 2008 i que he pres com a primer moment de tall, ha crescut un 43% en euros i un 20% en termes reals. És a dir, s'ha elevat nominalment un 23%, que és la resta d'ambdós percentatges. L'elevació nominal no respon a més béns i serveis, sinó a més euros, sigui a través de l'elevació nominal de les rendes del treball o del capital.

Aquesta elevació coincideix amb l'IPC, que ha estat del 20% en termes acumulats des de 2013, aproximadament. És a dir, grosso modo, tenim a Espanya un 20% més de riquesa real des de 2013 i un 20% addicional d'euros no traduïts en béns i serveis addicionals. Què ha passat amb les llars? Bé, la renda bruta disponible de les llars ha augmentat gairebé alhora que el PIB nominal, un 40%. Tanmateix, el salari mitjà espanyol només ha augmentat un 13%.

Espanya és més rica, Espanya eleva nominalment l'economia ajudant el desendeutament via inflació i Espanya és més desigual

La conclusió és clara. Hi ha una elevació nominal de l'economia molt evident. Però aquesta elevació és desigual. S'ha concentrat en els salaris més elevats i en aquelles llars amb rendes del capital. Les famílies els ingressos de les quals provenen només de rendes del treball i estaven, a més, a les franges més baixes d'ingressos, han perdut dues coses. D'una banda, un 7% de poder adquisitiu (20% d'IPC versus 13% d'augment salarial) i, d'altra banda, l'oportunitat d'elevar nominalment la seva renda com la resta de les llars. Per tant, s'ha produït un increment de la desigualtat.

Quan fem el tall amb l'any 2017, per situar-nos abans de la Covid, veiem el següent.

L'economia ha crescut un 26% en euros i un 7% en termes reals. És a dir, s'ha elevat nominalment un 19%, que és, de nou, la resta d'ambdós percentatges. Aquesta elevació s'apropa molt a l'IPC, que ha estat del 18% des de 2017. És a dir, si ara fem el tall el 2017, tenim un 7% més de riquesa real i un 19% addicional d'euros no traduïts en béns i serveis addicionals. Això passa perquè el 2020 hi va haver una gran baixada econòmica.

Què ha passat amb les llars? De nou ha anat gairebé a l'uníson que el PIB nominal i, també de nou el salari mitjà espanyol només ha augmentat un 13%.

La conclusió es manté. Hi ha una elevació nominal de l'economia molt evident i una altra vegada és desigual. Els purament assalariats de salaris mitjans han perdut un 7% de poder adquisitiu (18% d'IPC versus 11% d'augment salarial) i, una altra vegada, l'oportunitat d'elevar nominalment la seva renda com la resta de les llars.

Resum de la pel·lícula: Espanya és més rica, Espanya eleva nominalment l'economia ajudant el desendeutament via inflació i Espanya és més desigual.