Els mercats miren els preus amb excés de confiança
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 19 de febrer de 2023. 19:30
- Temps de lectura: 2 minuts
Ha passat només mes i mig des que va començar l'any i l'evolució dels valors de l'Ibex 35 de la borsa espanyola ofereixen moviments més propis d'un balanç anual. Fortes pujades als bancs i les empreses lligades amb el turisme en un to favorable per a gairebé tot amb l'excepció, curiosament, dels valors energètics. L'única companyia que cau en aquest període és Iberdrola que es deixa el 0,27% i, curiosament, Repsol –la passada setmana publicava uns beneficis molt bons- només s'ha revaloritzat l'1,1%.
Banc Sabadell, IAG, Melia o Grifols ja marquen pujades superiors al 30% i a Cellnex, BBVA i Santander se supera el 20% i això que els bancs han de suportar el llast del nou impost del Govern. L'optimisme regna al món de les accions i no només es nota en els preus sinó també en alguns indicadors. Com indica Hans-Jörg Naumer, director de Global Capital Markets & Thematic Research de Allianz Global Investors la confiança dels inversors, mesurada segons l'indicador Sentix1, va millorar a les principals regions del món. Les previsions futures, en particular, últimament han registrat un marcat repunt. Entre els inversors nord-americans, predominen els que tenen confiança en què la tendència serà alcista, segons les enquestes d'Investors Intelligence2. I efectivament així és. Les posicions curtes (baixistes) netes en el S&P 500 continuen disminuint, el que significa que els inversors estan prenent menys posicions de cobertura. En les recerques globals a Google, el terme "bull market" és tendència: sembla que el sentiment de mercat alcista domina.
Però els inversors continuen mirant de reüll la marxa de la inflació. En aquest sentit, divendres vinent es coneixerà als Estats Units el deflactor de consum americà (una dada molt seguida per la Reserva Federal) que marca tendència en evolució dels preus. Actualment aquest indicador se situa en el 5% i s'espera que baixi una dècima al 4,9%, mentre que la seva versió subjacent s'espera caigui del 4,4% al 4,3%. Nivells positius per a espera que els mandataris de la política monetària d'aquell país es conformin finalment amb situar els tipus d'intervenció en el 5,5% pel que quedarien dues pujades de 0,25 punts per a les restes dels diners.
Qualsevol moviment dels preus que se surti del positiu guió que s'ha escrit tant a Europa com als Estats Units podria portar un ensurt important i una realització acusada de beneficis als mercats d'accions. Per això, es pot esperar una setmana d'entrades i sortides dels valors, de pujades un parell de dies per tornar a corregir i quedar en el punt de partida. Moltes vegades s'oblida que nombrosos inversors/jugadors al mercat viuen el dia a dia a la recerca d'un salari i propicien aquests moviments curts amb què intenten –no és senzill aconseguir-ho- guanyar-se la vida. La pregunta seria si hi ha sòlids arguments per mantenir per molt temps el ritme de pujades? Doncs no ho sembla, encara que tampoc n'hi ha algun per a un ajustament important dels nivells actuals que, per exemple, en el cas de l'indicador espanyol del mercat suposa marcar màxims de tres anys en els 9.300 punts.
A Espanya, l'única dada mitjanament rellevant que es coneixerà divendres vinent és l'Índex de Preus de Producció (IPP). Dilluns serà festiu als Estats Units pel Dia dels Presidents, deixant òrfenes de referències a les places europees.
El calendari de dades estarà dominat pels indicadors avançats de confiança. La setmana arrenca amb la confiança dels consumidors (dilluns) i els índexs (preliminars) de gestors de compres del sector manufacturer de la zona euro i els Estats Units (ambdós dimarts). Els tres han apuntat recentment a una millora de la confiança, una cosa que encara no s'apreciava a l'índex de gestors de compres del Jibun Bank del Japó (també dimarts). Dimecres, l'atenció se centrarà a l'índex Ifo de clima empresarial d'Alemanya. Mentre que la valoració de la situació actual s'ha debilitat una mica últimament, el component d'expectatives ha continuat recuperant-se. Dijous es publiquen l'índex d'activitat de la Universitat de Chicago i les sol·licituds inicials de subsidi d'atur dels Estats Units. L'índex d'activitat es va debilitar durant la tardor i l'hivern, mentre que l'últim valor va romandre pràcticament estable. Les sol·licituds inicials haurien de continuar apuntant a un mercat laboral tens.