Un nou escenari en la renda fixa
- Mario Rappanello / Pere Moratona
- Barcelona. Dissabte, 4 de febrer de 2023. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
Fa anys que penso que un dels principals problemes de la renda fixa és el seu nom o, més ben dit, el seu cognom: "fixa". Una paraula que moltes vegades he vist que genera idees equivocades sobre el que és i no és aquest actiu. La renda fixa no és una inversió garantida ni un actiu exempt de volatilitat. I sí, encara que és molt menys habitual, pot fins i tot arribar a viure moments de rendibilitats negatives, com hem vist el 2022, quan han arribat a veure's fins i tot casos de pèrdues de més del 10% del seu valor. Una cosa a què no estem acostumats i que ha sorprès molts professionals i, sobretot, ha causat una gran inquietud en molts estalviadors, especialment els de perfil més conservador.
I és que habitualment la renda fixa és un actiu relativament previsible en el seu comportament, amb una volatilitat relativament moderada i un comportament més aviat "avorrit", per la qual cosa normalment s'ha utilitzat com la part més conservadora en les planificacions financeres. De fet, és un element fonamental en aquesta planificació per compensar altres actius moltíssim més volàtils i "imprevisibles".
Llavors, què ha passat perquè la renda fixa hagi viscut al llarg del 2022 aquestes turbulències i caigudes de valor?
Han passat moltes coses: la guerra, la inflació disparada, el canvi de cicle en l'actuació dels bancs centrals, que han optat per un enfocament molt més restrictiu en les seves polítiques monetàries. I sobretot el que ha passat és que el 2022 hem deixat enrere un període de la renda fixa totalment únic en la història: un llarg període de tipus zero o negatius.
Això va portar, per exemple, que mentre que històricament el més habitual és que la renda fixa i la variable tinguin una relació inversa (és a dir, quan una puja, l'altra acostuma a baixar i viceversa), l'any passat van viure una forta correlació, ja que totes dues van experimentar rendibilitats negatives.
Per mantenir la inflació sota control, els bancs centrals, un rere l'altre, s'han vist obligats en els últims mesos a apujar els tipus d'interès, cosa que automàticament s'ha traduït en violentes caigudes en els preus dels valors de renda fixa (cal recordar que quan pugen els tipus d'interès, els títols emesos prèviament amb tipus més baixos redueixen el preu per igualar la rendibilitat real a la dels nous títols) i en conseqüència, també dels productes que inverteixen en aquest tipus d'actius, com per exemple, els fons d'inversió de renda fixa.
I encara que en el passat ja s'havien donat moments de pujades de tipus, les pèrdues del 2022 han estat especialment significatives, perquè, a diferència d'altres ocasions, aquesta vegada les pèrdues de valor dels títols no s'han pogut veure esmorteïdes per les rendibilitats dels cupons.
El motiu? Doncs que, des que els bancs centrals van iniciar la seva política hiperexpansiva ―recordem el "whatever it takes" de Draghi―, els cupons pràcticament van desaparèixer de les emissions a tipus zero o negatius, eliminant així el marge de maniobra davant de possibles canvis en la política de tipus com les que finalment hem viscut en els últims mesos. I, a més, aprofitant la situació, durant aquells anys es van emetre grans volums de títols de renda fixa.
A això cal afegir-hi que mentre en altres moments de la nostra història recent les pujades de tipus van ser bastant graduals, en aquesta ocasió el vertiginós augment de la inflació viscut durant l'any passat ha portat a pujades de tipus molt més ràpides i accentuades.
Com veiem, una suma de circumstàncies i factors extraordinaris van provocar molta volatilitat i notables caigudes dels preus d'uns productes que majoritàriament han estat considerats refugi dels inversors més conservadors. Això ha provocat no només temors entre els estalviadors més prudents, sinó també vendes d'aquests productes.
Però les coses han canviat, i hi ha bones notícies per a la renda fixa. Evidentment, ni jo ni ningú no pot assegurar el que passarà en el futur, però el cert és que sembla que ha passat el pitjor de la tempesta i l'augment dels rendiments registrat en els últims períodes estaria obrint un nou espai d'oportunitats.
Les noves emissions de títols de renda fixa han deixat enrere els tipus molt baixos o negatius i veiem, per exemple, com la rendibilitat intrínseca mitjana d'aquest actiu a tot el món, reflectit per l'índex Global Aggregate Bond, ha passat d'estar en nivells inferiors a l'1,4% a finals del 2021 entorn del 3,5% actual (amb rendibilitats intrínseques mitjanes que oscil·len entre l'entorn del 3% dels bons europeus i al voltant del 8,5% als bons high yield).
Per això ens trobem davant d'un nou escenari, en el qual tenim realment valor en la renda fixa via aquesta rendibilitat intrínseca, i en el qual les probabilitats de recollir beneficis interessants s'incrementen de manera important, a més que ara expliquem amb un matalàs que podria ajudar a absorbir ulteriors pujades si els bancs centrals continuen persistint en les seves mesures restrictives.
La pregunta que es pot fer l'estalviador en aquest moment és si la renda fixa té sentit de nou dins la seva cartera d'inversió. La resposta és que sí, com sempre l'ha tingut dins d'una planificació financera per a tots aquells inversors conservadors, o per a aquelles parts conservadores de la planificació d'un client més dinàmic. Sempre de forma adequada al perfil, els objectius i les característiques personals de cadascú i la necessària diversificació de qualsevol planificació financera.
És veritat que els vents de les pujades de tipus dels bancs centrals poden no haver amainat, però la pregunta és, quant d'això ha descomptat ja el mercat, i el que estem veient en aquest inici d'any fa pensar que possiblement estem davant d'un dels moments de més oportunitats per a la renda fixa en els últims 20 anys. Això sí, l'entrada als mercats sigui en l'actiu que sigui, hauria de ser sempre amb assessorament professional, amb una estratègia clara i uns objectius ben definits, mitjançant entrades graduals amb horitzó temporal d'inversió adequat a la volatilitat de l'actiu.