En els últims anys, el panorama de fusions i adquisicions a Espanya, conegut com M&A per les seves sigles en anglès, ha experimentat un dinamisme particular, alimentat per diverses circumstàncies econòmiques, socials i per descomptat polítiques.

Després de la pandèmia, el mercat espanyol, com molts a Europa, ha enfrontat reptes significatius, però també ha mostrat un gran potencial de recuperació. L'interessant del context espanyol des del meu punt de vista, és que, malgrat les incerteses globals i locals, el nostre país continua sent un focus atractiu per a les operacions de M&A, impulsat per diversos factors que val la pena analitzar.

Un dels elements que més ha influït al mercat de fusions i adquisicions d'empreses a Espanya és la reconfiguració econòmica que la pandèmia de COVID-19 va deixar al seu pas. Les empreses espanyoles, com en altres mercats, es van veure obligades a replantejar les seves estratègies de negoci i, en molts casos, a buscar la consolidació per guanyar competitivitat. En aquest context, les operacions de M&A han estat vistes com una solució viable per reduir costos, augmentar l'eficiència i aprofitar economies d'escala. Tanmateix, no totes les indústries han experimentat el mateix nivell d'activitat.

Les operacions de M&A han estat vistes com una solució viable per reduir costos, augmentar eficiència i aprofitar economies d'escala

El sector tecnològic ha estat un dels grans beneficiaris d'aquesta reconfiguració. La digitalització, accelerada per les restriccions de mobilitat i el canvi en els hàbits de consum que molts hem adoptat, ha impulsat moltes empreses tecnològiques a créixer ràpidament. Aquesta tendència ha estat evident en les múltiples adquisicions d'empreses emergents tecnològiques, i empreses de programari per part de grans conglomerats, tant nacionals com internacionals, així com els "mega-deals" que s'han anunciat que es produiran en els propers mesos. Tanmateix, no només les tecnològiques han jugat un paper important. Sectors tradicionals com l'energètic, l'immobiliari i el financer, també han estat protagonistes de moviments clau en els últims anys, reflectint la necessitat d'adaptar-se als canvis regulatoris i de mercat.

Un fenomen particularment notable és com les empreses espanyoles, especialment en sectors estratègics com l'energia i la tecnologia, s'estan tornant cada vegada més atractives per als fons estrangers. Som un país que és vist com un atractiu destí d'inversió per actors internacionals que busquen posicionar-se al mercat europeu.

Això no és casualitat, les empreses han començat a ajustar les seves estructures financeres i organitzatives, preparant-se per ser adquirides per fons internacionals, que busquen diversificar les seves inversions en un mercat europeu clau i amb gran seguretat com l'espanyol. L'atractiu de les companyies espanyoles rau no només en la seva posició geogràfica estratègica i les seves connexions amb mercats llatinoamericans, sinó també en la seva capacitat per oferir solucions innovadores i sostenibles, especialment en àrees com les energies renovables i la digitalització.

En aquest sentit, el mercat energètic mereix una menció especial. Amb l'impuls cap a la transició verda i les polítiques europees orientades a la sostenibilitat, les empreses del sector han intensificat la seva participació en operacions de M&A, per diversificar les seves fonts d'energia i adaptar-se als nous requeriments. L'adquisició d'empreses renovables o amb un enfocament més sostenible ha estat una tendència clara. Espanya, amb el seu gran potencial en energies renovables, és un terreny fèrtil per aquest tipus de moviments.

Espanya és vista com un atractiu destí d'inversió per actors internacionals que busquen posicionar-se al mercat europeu

Malgrat aquest dinamisme, no es pot ignorar el paper de la incertesa econòmica. La inflació, l'augment dels tipus d'interès i la guerra a Ucraïna, així com el conflicte en moments de màxima tensió entre Palestina i Israel, han creat un ambient de volatilitat que ha generat dubtes sobre la viabilitat de moltes operacions locals i internacionals. En molts casos, les negociacions han estat més complexes a causa de la dificultat més important per finançar grans adquisicions. Tanmateix, el paradoxal d'aquest escenari és que, sovint, les crisis generen oportunitats. Les empreses amb una posició financera sòlida estan aprofitant la situació per adquirir actius a preus més baixos o entrar en mercats estratègics a través de fusions.

No tot és color de rosa al nostre país per als inversors. No obviem que el govern espanyol ha incrementat els controls sobre les inversions estrangeres en sectors considerats estratègics, la qual cosa ha generat certes friccions en alguns processos d'adquisició recents. Encara que aquestes mesures busquen protegir les empreses clau, també poden representar un obstacle per al dinamisme del mercat de M&A, especialment en moments on la inversió externa és crucial per a la recuperació econòmica.

Veurem en els propers mesos què passa davant els reptes macroeconòmics (eleccions americanes incloses) i la incertesa global, que plantegen interrogants sobre el futur de moltes operacions. El veritable desafiament serà com les empreses i els inversors aconsegueixen navegar aquest terreny volàtil i aprofitar les oportunitats en un entorn que, si bé és incert, també és ric en potencial per als qui estiguin disposats a assumir certs riscos.