Les dades de la inflació nord-americana publicades aquesta setmana van ser molt millors de l'esperat amb un 3,2%, mentre a Europa es col·loquen en el 2,9%. Això suposa la tornada als tipus d'interès reals (tipus nominals menys la inflació) positius, després de dècades de tipus reals negatius. Per fi, dipositar, prestar els diners, ofereix un guany real. Aquesta situació d'inflació controlada, de moment, ha revifat clarament la gana pel risc entre els inversors, que aposten ara pel final del cicle d'enduriment monetari i per una primera baixada de tipus als Estats Units a finals del primer trimestre de 2024. Com a resultat, els mercats financers es van recuperar, amb el Nasdaq a menys d'un 6% del seu màxim històric de fa 2 anys. L'Ibex-35, per la seva part, es va apuntar en aquesta tanda una alça del 4,16% en la seva tercera setmana a l'alça i toca màxims de 2020.

L'analista financer i matemàtic, Juan Ignacio Crespo, es preguntava què passarà a continuació? "Amb l'optimista ambient que la inflació als EUA està sent controlada; que, per tant, i suposadament, la Reserva Federal (Fed) no haurà de pujar més els tipus d'interès; el retard per a 2024 de nous xocs pressupostaris entre els partits demòcrata i republicà; el que la guerra entre Hamàs i Israel no s'hagi estès a cap dels estats de l'Orient Mitjà... El més probable és que aquest camí de recuperació continuï". I afegeix: "només un esdeveniment de crèdit, l'aparició del qual se sap que pot tenir lloc en qualsevol moment, però del qual ningú no sap el dia ni l'hora, podria malmetre amb l'optimisme", indica.

Com a contrapunt a l'eufòria desencadenada aquestes últimes setmanes, a l'enquesta de l'Associació Americana d'Inversors Individuals, el nombre d'inversors particulars baixistes ha augmentat considerablement. I segons l'índex Sentix, el sentiment dels inversors a Alemanya i en el conjunt de la zona euro s'ha deteriorat encara més. A Àsia (exclòs el Japó), el sentiment també ha continuat disminuint. Tanmateix, els EUA són l'únic mercat en el qual ha millorat. Resulta lleugerament esperançador que, malgrat que les perspectives de futur continuen sent negatives, evolucionen a l'alça.

D'altra banda, els resultats empresarials, encara que provoquen sentiments trobats, s'ha comportat bé en les empreses nord-americanes, amb un creixement del 4% per a les que componen l'índex S&P 500, davant una expectativa de caiguda del 0,7%. Els analistes indiquen que el punt d'inflexió a la baixa en els guanys empresarials ja ha acabat. Segons el proveïdor de dades Refinitiv, més del 90% de les companyies del S&P 500 ja els han publicat. Una vegada més, els bons resultats van ser la tònica general: el 81% de les companyies van presentar xifres a l'alça. Tanmateix, això no és una cosa realment nova, ja que les sorpreses positives s'han convertit en una cosa habitual. Per sectors, l'evolució ha estat molt desigual. D'una banda, el sector tecnològic és el que ha presentat la majoria de les alces, amb més del 90%, seguit dels béns de consum no cíclics. Alhora, menys del 70% de les empreses del sector immobiliari han presentat xifres positives. Potser, un dels motius és que el sector s'està trobant obstacles per fer front a les polítiques restrictives dels principals bancs centrals, indica un estudi recent d'Allianz Global Investors.

Molta macro i festa

Durant la pròxima setmana, els indicadors avançats i l'evolució dels preus acapararan tota l'atenció. Sens dubte, l'agenda està bastant carregada. Dilluns, l'atenció se centrarà a l'índex nord-americà d'indicadors avançats i en els preus de producció alemanys. La recent i significativa caiguda dels preus de producció ha avivat les esperances que la inflació dels preus al consum continuï desaccelerant-se.

Dimarts, l'índex d'activitat nacional de Chicago i les actes de la reunió del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) del Banc de la Reserva Federal (Fed) estaran en l'ordre del dia. Aquestes últimes s'analitzaran amb el teló de fons dels recents comentaris del president de la Fed, Jerome Powell, qui va afirmar que la Fed encara no està plenament convençuda que el seu ajustament monetari sigui suficient. Les esmentades declaracions van causar certa agitació als mercats.

Dimecres es coneixeran les xifres sobre la confiança dels consumidors a la zona de l'euro i les comandes de béns de consum duradors als EUA, així com les sol·licituds inicials i de renovació de subsidi d'atur. El mercat laboral nord-americà continuarà sent el factor determinant de les futures decisions de la Fed.

Dijous es publicaran els índexs de gestors de compres (PMI) manufacturers i de serveis del HCOB per al conjunt de la zona euro i per a cadascun dels estats membres. I divendres, l'atenció se centrarà probablement a l'índex IFO de sentiment empresarial d'Alemanya, que recentment ha mostrat indicis molt lleus de millora. Els analistes el seguiran de prop per veure si la tendència alcista persisteix. Per tancar la setmana, es publicaran l'índex GfK de confiança dels consumidors del Regne Unit i el PMI S&P dels EUA.

A més, als Estats Units dijous serà festiu pel dia d'Acció de Gràcies i divendres només hi haurà mitja sessió davant del ja estès per tot el món Black Friday. Un indicador clau en la marxa del consum.