Potser el comportament de les borses aquesta setmana sigui un exemple per als mesos que venen. Els mercats continuen molt pendents de les dades macroeconòmiques que permetin endevinar la política dels bancs centrals. Aquesta setmana toca la inflació a Europa i el deflactor del PIB als Estats Units.

En aquests dies que es van conèixer les Actes de la Fed, van tornar les pujades de rendibilitats dels bons i els mercats d'accions van recollir beneficis. El bo dels Estats Units va tornar a moure's en el 4,5% per a la referència a 10 anys i l'espanyol va vorejar el 3,3% amb lleugeres alces que mostren que el camí dels descensos de les taxes no és expedit. I hi ha pocs més al·licients, després de cotitzar uns resultats empresarials del primer trimestre en creixement que, almenys, donen suport a les cotitzacions. Això sí, de sorpreses empresarials no en falten al mercat espanyol, com l'estratègia inversora de Criteria, que, després de Telefónica, ha posat ara l'ull en la constructora ACS que presideix Florentino Pérez. També es presentava formalment davant del supervisor (CNMV) l'opa hostil del BBVA sobre la totalitat de les accions del Banc Sabadell.

Greg Meier, director d'economia i estratègia global d'Allianz Global Investors, resumeix bé el sentiment del mercat ara: "L'entusiasme entorn de les retallades de tipus de la Reserva Federal (Fed) s'ha esvaït amb rapidesa. A començaments del 2024, els mercats financers preveien fins a set retallades de tipus de 25 punts bàsics per a finals d'any, i el primer s'esperava al març. Ara com ara, només s'estudien dues retallades, i la suavització de la política monetària podria fer-se esperar fins al setembre. Per tant, els inversors globals estan desitjant conèixer què podria impulsar la Fed a afegir estímuls. Segons la nostra opinió, es plantegen tres possibilitats: un debilitament del creixement; una nova caiguda de la inflació, o una combinació d'ambdues". Els diners continuen pensant que el BCE abaixarà tipus el 6 de juny, mentre l'esperada caiguda al Regne Unit, prevista per al 20 del pròxim mes, s'ha ajornat amb l'avançament de les eleccions al país al 4 de juliol.

Mentre l'IBEX 35 es deixava el 0,75% en la setmana, amb el petroli Brent cotitzant un dòlar per sota de l'inici de la tanda fins als 82,09 dòlars per barril, amb l'horitzó de la reunió de l'OPEP dissabte vinent 1 de juny en la qual no s'esperen grans notícies: els grans productors se senten còmodes amb aquests nivells. Els actius de més risc com el bitcoin o Ethereum també van viure una setmana plana, encara que aquesta última criptodivisa va tenir una volatilitat més gran a causa dels rumors de creació de fons cotitzats al comptat. Ethereum va tancar en 3.741 dòlars, encara que va arribar a fregar els 4.000 dòlars encoratjat per aquestes notícies, mentre que el bitcoin va acabar en 63.598 dòlars sense gairebé variació.

Una agenda tranquil·la

La setmana començarà amb la publicació de l'Enquesta Ifo de confiança empresarial de maig d'Alemanya, segons l'agenda elaborada per Self Bank. El 2024, el sentiment empresarial ha anat guanyant tracció a mesura que l'activitat econòmica alemanya ha anat mostrant senyals de millora, per la qual cosa s'espera que l'índex Ifo superi la cota de 90 punts, cosa que no passa des de maig del 2023.

Posteriorment, els inversors a Europa se centraran dimecres a la publicació de les dades de vendes detallistes d'abril d'Espanya, la lectura preliminar de l'IPC al maig. Al final de la setmana coneixerem la taxa d'atur a l'eurozona a l'abril, així com l'indicador de confiança del consumidor elaborat per la Comissió Europea. Paral·lelament, es publicaran diverses referències d'Itàlia, entre les quals destaca l'IPP o la taxa d'atur. Així mateix, els inversors se centraran en l'evolució de la taxa d'inflació de l'eurozona del mes de maig, després de situar-se la variació interanual de l'IPC general en un 2,4%. Les previsions apunten lleugers increments fins al 2,6% en la general, mentre la subjacent pujaria una dècima al 2,8%. En el terreny empresarial tindrà lloc la junta d'accionistes d'Iberpapel Gestión, al mateix temps que Solaria, Aedas Home i eDreams publicaran els seus resultats empresarials.

Encara que no s'esperen canvis significatius, en la setmana diferents firmes de qualificació financera faran les seves revisions sobre Alemanya, França, Itàlia, Irlanda, Grècia i Espanya.

Als EUA, les borses romandran tancades dilluns per dia festiu, amb les del Regne Unit també de vacances. Després del Memorial Day, els inversors iniciaran la setmana centrant la seva atenció en les dades de confiança del consumidor del Conference Board del mes de maig. El dimecres 29, es publicarà el Llibre Beige de la Fed.

El dijous 30, es publicarà la segona lectura del PIB del primer trimestre de l'any. La primera lectura va mostrar una desacceleració del dinamisme, l'activitat econòmica respecte al quart trimestre del 2023, llastat per la moderació de les exportacions, l'alentiment de la despesa pública i el menor consum de les llars. Paral·lelament, coneixerem la lectura preliminar dels inventaris a l'engròs a l'abril.

Per finalitzar la setmana, es publicarà l'índex de preus PCE, de referència per a la Fed, així com els ingressos i despeses personals del mes d'abril. S'espera que la dada de preus repeteixi en el 3,1%. En l'àmbit empresarial, destacarà la publicació de resultats d'empreses com HP i Salesforce.