Carpetada al pitjor any per als mercats amb importants caigudes a les Borses i també als mercats de renda fixa. No és freqüent que tant bons com accions caiguin en un mateix exercici i, segons les estadístiques històriques, aquesta situació s'ha produït només quatre vegades. L'índex nord-americà S&P 500 s'ha deixat el 20%, el tecnològic Nasdaq un 34% i el EuroStoxx50 de les places europees el 12%, mentre que l'Ibex espanyol ha perdut el 2022 un 5%. Als mercats de bons la caiguda mitjana se situa en el 15%, afectant els fons de renda fixa que tenen aquests actius a la seva cartera. Un any, per tant, per oblidar, encara que s'hagin presentat oportunitats com la del sector bancari o de les energètiques, especialment petrolieres i gasístiques.

Com que els diners temen la pujada de tipus dels bancs centrals, qualsevol notícia o indicador que posi en dubte una política monetària més restrictiva és benvingut. En aquesta setmana que inaugura el 2023 es coneixerà la dada de la inflació a l'eurozona que, igual que l'apuntat a Espanya divendres passat, s'espera caigui moderadament. Menys inflació és igual a menys pujada de tipus. Així mateix, hi haurà dades importants als Estats Units quines borses gairebé sempre marquen el camí a les europees. Hi haurà dades de creació d'ocupació que els analistes espera que es moderin, encara que la taxa d'atur es mantindrà estable en el 3,7%. Novament, desacceleració en el ritme d'augment de treballadors relaxa les tensions econòmiques i permet a la Reserva Federal (Fed) prendre les pujades anunciades amb més calma en el temps.

També es publicaran índexs de manufactura als Estats Units i vendes minoristes a l'eurozona. Aquestes dades es preveu que surtin més febles que en mesos anteriors. Un còctel de desacceleració econòmica que empenyerà a les borses en aquest inici de 2023. Això sí que haurà de venir acompanyat d'unes actes de la Fed que mostrin el costat més suau de l'alça de tipus i aprofitaran alguns banquers centrals per fer declaracions que els mercats esperaran ansiosos per prendre el rumb adequat.

Després del fracàs de l'anomenat ral·li de Nadal, ara toca l'anomenat "efecte gener" a les borses i que té la seva explicació en les compres que fan grans institucions i fons d'inversió per crear les seves carteres amb què començar l'any. Una demanda que, en general, solia provocar una alça automàtica dels preus.

El dividend tornarà a ser un poderós argument d'inversió per a la borsa el 2023. Els analistes parlen d'un exercici que anirà de menys a més

El gener és també un mes de pagaments de dividends. Per obrir boca, el dia 5 -emulant els Reis Mags- la companyia automobilística CIE Automotive abonarà un dividend brut de 0,41 euros per acció, encara que serà la següent setmana quan s'animin més companyies com Repsol, FAES, Redeia (abans Xarxa Elèctrica) i Gestamp.

El dividend tornarà a ser un poderós argument d'inversió per a la borsa el 2023. Els analistes parlen d'un exercici que anirà de menys a més i, de moment, s'imposa la prudència a l'hora de prendre posicions en accions. Per això, les recomanades són les més sòlides, les més previsibles i, entre elles, es troben les habituals en la remuneració a l'accionariat. Perquè aquest 2022 s'ha acarnissat amb els valors de creixement però no ha tractat res malament els lligats al sector financers i aquells que han multiplicat els seus guanys amb la pujada del petroli i del gas natural. De moment, aquests són els grups preferits dels analistes.

I com avanç sobre aquest mes de gener que serà festiu el dia 2 als Estats Units (Europa obrirà amb normalitat dilluns vinent), del 16 al 20 el gener se celebrarà el Focus Econòmic Mundial de Davos. Una reunió que cobra transcendència després de la situació de desacceleració de les economies amb la pregunta de fons de si acabarà en recessió i la gravetat d'aquesta. Bon any a tothom i els meus desitjos de plusvàlues no només amb els diners.