Ormuz, un estret entre el golf Pèrsic i el golf d'Oman, és una ruta de trànsit marítim clau, aproximadament una cinquena part del petroli comercialitzat passa per allà, així com el gas natural liquat (GNL) exportat des de Qatar i els Emirats Àrabs Units. És l'únic pas marítim des del golf Pèrsic fins a l'oceà obert, així que un possible bloqueig dels vaixells que transiten per aquest estret podria portar caos al mercat mundial de GNL.

Esdeveniments geopolítics, com la invasió russa d'Ucraïna i la guerra d'Israel podrien propiciar una afectació en el flux de gas o GNL i, per tant, en el preu del gas. Des de principis del 2022, una varietat d'esdeveniments han posat en risc el balanç energètic tant a nivell regional com global: a saber, l'explosió del gasoducte de Nord Stream, els danys al connector del Bàltic (gasoducte Finlàndia-Estònia), els danys al gasoducte de Schleswig-Holstein (Alemanya), el camp de Tamar (Israel) tancat, la crisi del mar Roig que interromp el comerç de GNL, un míssil que ha impactat el gasoducte de Khàrkiv (Ucraïna), un atac militar contra dues instal·lacions subterrànies d'emmagatzemament de gas a Ucraïna, entre altres.

El comerç marítim mundial ha anat augmentant amb força amb els anys, exposant al seu torn aquests passatges estrets, estratègics i extremadament transitats, anomenats punts d'estrangulació marítims. Aquests llocs, en general, són estrets o canals on convergeixen grans volums de tràfic, creant vulnerabilitats a causa de riscos estructurals, tensions geopolítiques i pirateria.

Entre els punts d'estrangulació marítima més coneguts hi ha els estrets d'Ormuz, de Malaca, de Bab el-Màndeb i del Bòsfor, els canals de Panamà i de Suez i el cap de Bona Esperança.

Un possible bloqueig en algunes d'aquestes rutes, sigui per conflictes geopolítics o per efectes extrems del clima, posen en risc el comerç marítim internacional. Algunes vegades, els vaixells poden modificar les rutes per transportar les càrregues al destí final, però, altres vegades, aquestes rutes alternatives no existeixen.

Un bloqueig a l'estret d'Ormuz afectaria el 20% de les exportacions mundials de GNL

L'any 2023, el trànsit mundial de GNL va ser d'aproximadament 413 milions de tones, de les quals el 7,9% van transitar pel canal de Suez, el 2,6% pel canal de Panamà, el 4% pel cap de Bona Esperança i el 20% per l'estret d'Ormuz. Els Estats Units, Austràlia i Qatar van produir tres cinquenes parts del GNL del món, i els Estats Units són l'exportador més important. Els importadors més grans de GNL van ser la Xina, el Japó, Corea del Sud i Europa.

Les exportacions de GNL prenen diferents rutes marítimes i creuen diferents punts d'estrangulació depenent de la ubicació geogràfica dels països exportadors, així com dels importadors.

Els conflictes al mar Roig han afectat el flux de GNL pel canal de Suez i l'estret de Bab el-Màndeb, però els vaixells han pogut modificar les rutes i molts han transitat pel cap de Bona Esperança, promontori rocós en l'extrem sud de la península del Cap, Sud-àfrica.

El 2023 l'11% del GNL provinent dels Estats Units va creuar el canal de Panamà, el 10% el canal de Suez i un 7% va fer sevir la ruta via el cap de Bona Esperança. A causa de sequeres que han afectat el pas pel canal de Panamà i els conflictes al mar Roig, els vaixells han redirigit les rutes i en el primer semestre del 2024 al voltant del 20% va prendre la ruta via el cap de Bona Esperança, el 2% via el canal de Panamà, mentre que el pas pel canal de Suez es va aturar.

El GNL provinent d'Austràlia, al contrari, es veu poc afectat per aquests conflictes, ja molt petits volums de GNL utilitzen rutes via els canals de Panamà i de Suez.

Les rutes via el canal de Suez i via l'estret d'Ormuz han estat sempre molt importants per a les exportacions del GNL de Qatar. El 2023, el 19% del GNL qatarià va creuar el canal de Suez, disminuint a l'1% en el primer trimestre del 2024. Aquest any els vaixells han canviat les rutes via el cap de Bona Esperança.

Mentre que el transport global de GNL pot utilitzar rutes alternatives si el pas pel mar Roig s'interromp, un bloqueig a l'estret d'Ormuz aturaria per complet el flux de vaixells provinents de Qatar afectant al voltant del 20% de les exportacions mundials de GNL. Aquest fet desbalancejaria l'oferta i la demanda del gas i afectaria la volatilitat dels preus mundials del gas.

Els conflictes internacionals poden crear un efecte dòmino al mercat del gas, posant al descobert la fragilitat i les incerteses d'aquest. Europa, com que importa més quantitats de GNL, està cada vegada més exposada als riscos i la vulnerabilitat d'aquest mercat que moltes vegades és inflexible.