A favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat

- Òscar Oliver
- Barcelona. Dijous, 3 d'abril de 2025. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
Catalunya és un país obert al món. Essent un territori amb una rica història i cultura, ha estat sempre un punt de referència en el panorama internacional. La seva projecció internacional s'ha vist reforçada en les darreres dècades gràcies a la internacionalització de la seva economia i la captació d'inversió estrangera. La internacionalització de l'economia catalana ha estat un procés continu que ha permès a les empreses locals expandir-se més enllà de les fronteres nacionals. Aquest procés ha estat impulsat per diversos factors, incloent-hi la qualitat dels productes i serveis catalans, la innovació tecnològica i la capacitat d'adaptació a les necessitats dels mercats internacionals. Les exportacions catalanes han experimentat un creixement significatiu, amb sectors com l'automoció, la química, l'alimentació i les tecnologies de la informació i la comunicació liderant aquest augment.
La captació d'inversió estrangera ha estat un altre pilar fonamental en la projecció internacional de Catalunya. El país ha aconseguit atraure inversors de tot el món gràcies a la seva infraestructura de qualitat, la seva ubicació estratègica i el seu talent humà altament qualificat. Barcelona, la capital de Catalunya, s'ha consolidat com un hub tecnològic i d'innovació, atraient empreses multinacionals i startups que busquen un entorn favorable per al desenvolupament dels seus projectes. En tots aquests processos, l’aeroport del Prat hi ha tingut molt a dir. Entendre la internacionalització de la nostra economia, la sortida a l’exterior de les nostres empreses, sense el necessari concurs de l’aeròdrom català, seria poc rigorós i injust. I a l’inrevés, la captació d’inversió estrangera, l’establiment de noves empreses d’arreu al nostre país, no hauria estat possible sense garantir l’existència d’un aeroport ben connectat, no només amb Europa, sinó més enllà, amb el Món sencer. En aquest sentit, però, encara hi ha molta feina a fer.
Entendre la internacionalització de la nostra economia sense el necessari concurs de l'aeroport del Prat seria poc rigorós i injust
L’aeroport del Prat és, doncs, una eina fonamental al servei de la prosperitat econòmica i social del nostre país. Qui digui el contrari, senzillament s’instal·larà en una lògica gens viable de decreixement econòmic i decadència col·lectiva que no interessa a ningú, tinguem-ho ben present. Els pròxims anys seran decisius per al futur de la instal·lació catalana, amb una ampliació de la seva infraestructura que ha de fer possible la construcció d’un veritable hub global al Sud de la Mediterrània amb opcions reals de bastir un “pont aeri” entre Àsia i Amèrica. Haurem de treballar de valent per a fer-ho possible, tot encertant el missatge que adrecem a la ciutadania, sabent explicar molt bé els grans beneficis de l’ampliació. I els beneficis hi són.
La creació de nous llocs de feina, fins a més de 80.000 de directes i gairebé 370.000 d’indirectes, és un dels beneficis més clars de l’ampliació. Però n’hi ha d’altres. La construcció d’una oferta de vols que ens connecti directament, sense escales, amb els cinc continents és un poderós argument a favor de l’ampliació. L’aeroport del Prat ha d'esdevenir un aeroport “global” al servei de les empreses catalanes que necessiten accedir als mercats asiàtic i americà de forma ràpida i àgil. Enrere han de quedar els anys en què volar a destinacions llunyanes, des de Barcelona, suposava connectar a un dels grans hubs europeus. La capital catalana està en condicions d’esdevenir un enclavament de referència a la Mediterrània Occidental gràcies al seu aeroport, i això serà possible, en bona part, gràcies a l’ampliació.
L'ampliació del Prat esdevindrà una eina poderosíssima de captació de noves inversions i d’establiment d’empreses a Catalunya
L’argument recurrent de l’increment del nombre de turistes -sovint es diu que aquesta serà l’única conseqüència de l’ampliació-, és demagog i falta a la veritat. Parlem-ne. En cas de visitar-nos més turistes, aquests no seran de “baix cost”, com sovint es diu. La creació d’un mapa de rutes global, especialment amb el continent asiàtic i de forma específica amb l’Extrem Orient, afavorirà l’arribada d’un turista d’alt poder adquisitiu, que s’allotja en bons hotels, que gaudeix de la nostra gastronomia i que s’interessa per la cultura del país. Aquest turisme, amb origen a països com el Japó o Corea del Sud, es distancia clarament d’aquell model de turisme de “borratxera” que durant força temps s’instal·là al centre de la nostra ciutat. Afortunadament, les tendències canvien, els errors es corregeixen i l’ampliació farà possible que la nostra ciutat canviï també el paradigma turístic.
I darrera qüestió, però no menys important: la captació d’inversió estrangera. L’ampliació de l’aeroport no només facilitarà la sortida als mercats internacionals de les empreses del país, com dèiem abans, sinó que esdevindrà una eina poderosíssima de captació de noves inversions i d’establiment d’empreses a Catalunya. La successió dels fets és molt clara. La consolidació d’una xarxa de vols de llarg radi amb origen a Barcelona és la clau de volta imprescindible per a l’atracció d’empreses internacionals al nostre país. Qualsevol corporació que es vulgui establir a Barcelona, o al seu entorn, el primer que fa és fixar-se en la connectivitat aèria, especialment intercontinental, del nostre aeroport. Una bona oferta de rutes és una baula imprescindible en el camí cap a l’atracció de nova inversió estrangera i la generació de noves oportunitats.
La ciutat de Barcelona i el seu aeroport viuen moments greus. El debat al voltant de l’ampliació de la infraestructura és ben viu, però no sempre posa sobre la taula arguments prou contrastats. Davant d’aquesta situació, que sovint desemboca en desinformació, pertoca aclarir les coses per tal de desfer creences errònies o interessades. No val a badar. Els propers anys, podem ser testimonis de com la nostra ciutat, i el país en el seu conjunt, se situen en una posició de privilegi al Sud d’Europa, o bé presenciar l’inici d’una lenta decadència que ens durà cap a un inevitable empobriment econòmic i social. És hora de decidir.