La Fed, lligada de mans per una economia forta
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 9 de juny de 2024. 19:00
- Temps de lectura: 3 minuts
L'esperada baixada de tipus del BCE dijous passat en la quantia d'un quart de punt fins al 4,25% ha tingut poc efecte als mercats financers. El missatge de la presidenta Christine Lagarde, que espera disposar de dades econòmiques concretes per fer nous moviments, és una porta oberta a les especulacions entre els qui esperen un parell baixades més i aquells que creuen que es tancarà l'any en els nivells actuals. Les borses, durant la setmana, han tingut en general un comportament pla, tot i que l'Ibex-35 ha aconseguit esgarrapar una pujada del 0,73%. Una pujada basada en Inditex, que va presentar uns bons resultats juntament amb les companyies turístiques i les participades per l'Estat (Indra i Telefónica) que es van col·locar entre les més revaloritzades. També la rendibilitat dels bons ha despuntat lleugerament després de la decisió del banc emissor de l'eurozona i s'alinea amb aquesta visió pessimista per la qual el preu dels diners seguirà en aquests nivells durant molt temps.
El que està passant, senzillament, és que les coses a escala macroeconòmica van millor del que s'esperava a banda i banda de l'Atlàntic, sobretot als Estats Units, i els bancs centrals s'ho pensen dues vegades abans de fer moviments que al cap de poques setmanes haguessin de rectificar. I en aquesta setmana que comença li toca parlar a la Reserva Federal nord-americana (Fed), ho farà dimecres vinent, coincidint amb la publicació de les dades d'inflació corresponents a maig. L'avantsala d'aquestes importants cites va ser divendres amb una sorprenent dada a l'alça en la creació de llocs de treball no agrícoles als EUA, que es va elevar a 272.000 quan se n'esperaven prop de 160.000. L'economia nord-americana crea llocs de treball amb força, malgrat que la taxa d'atur es va atrevir a pujar fins al 4,1%, per raons complexes, algunes lligades al fenomen de la renúncia voluntària que es va iniciar amb la pandèmia. I en la mateixa línia de fortalesa també es va conèixer una pujada dels salaris del 4,1% interanual, dues dècimes més que la dada prèvia.
Tot això apunta que la política monetària no serà el revulsiu esperat, i per trobar referències alcistes caldrà buscar-les en els beneficis empresarials, els moviments corporatius i també en el desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA), que continua acaparant l'interès dels inversors als Estats Units. L'split accionarial del gegant tecnològic Nvidia resumeix molt bé la febre amb tot el relacionat amb la IA.
En les criptomonedes, el bitcoin va registrar un modest guany respecte al tancament del divendres anterior i el petroli també ha esgarrapat un dòlar en la seva versió Brent, que va tancar en els 79,44 dòlars el barril. Amb la modesta baixada de tipus del BCE, l'euro s'ha debilitat lleugerament davant el dòlar. Va tancar divendres 31 de maig en 1,0841 dòlars i el passat dia 7 es va col·locar en els 1,0800 dòlars: de moment, gens ressenyable.
Inflació alemanya
El començament de setmana destacarà per la publicació de l'índex Sentix del mes de juny, després de registrar un lleu avenç el mes de maig passat fins a situar-se en -3,6 punts (-5,9 punts a l'abril). També coneixerem l'output industrial d'Itàlia d'abril. I el dimarts 11, tindrà lloc la lectura de la taxa d'atur al Regne Unit del mes d'abril, registrant al març un 4,3% de la població activa, segons recullen des de Self Bank.
Dimecres, coneixerem la dada final d'inflació d'Alemanya del mes de maig, en un context en el qual la seva dada preliminar va mostrar un repunt de la taxa de variació interanual de l'IPC general de 0,2 punts bàsics fins a un 2,4%. Paral·lelament, seran clau les dades del Regne Unit sobre l'evolució del PIB, la producció industrial i la balança comercial del mes d'abril.
El dijous 13, es publicarà la lectura final de l'IPC del nostre país al maig, en què la seva dada preliminar va mostrar un nou augment de la taxa d'inflació general fins i tot un 3,6% interanual. Al seu torn, coneixerem la tendència de la producció industrial l'abril de l'eurozona. Per finalitzar la setmana, el focus d'atenció se situarà en la dada final de la inflació a França el mes de maig i en la tendència de la balança comercial de l'eurozona a l'abril.
En la part empresarial, tindrà lloc la Junta d'Accionistes de Sacyr, Grifols i GAM. Addicionalment, el pagament de dividends de PharmaMar.
La primera potència mundial no publicarà referències rellevants fins al dimecres 12, quan coneixerem la tendència de l'IPC del mes de maig, clau per calibrar les futures decisions de la Fed. Després de registrar una lleugera moderació de la taxa d'inflació general a un 3,4% interanual a l'abril, tot això en un context en el qual tindrà lloc la reunió de la Fed aquell mateix dia.
El dijous 13, es publicarà l'IPP corresponent al mes de maig, després de registrar el mes anterior un increment dels preus industrials en termes interanuals. La setmana acabarà amb la dada preliminar de juny de l'índex de Confiança del Consumidor de la Universitat de Michigan. En l'àmbit empresarial, destacarà la publicació de resultats d'empreses com a Tova i Broadcom.