La Fed parla en un ambient de cansament tecnològic
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 17 de març de 2024. 19:30
- Temps de lectura: 3 minuts
Els diners als mercats es mouen a curt termini, per molt que els analistes intentin convèncer els inversors de les bondats de mantenir els diners molt de temps en accions. Però són els grans mitjancers els que dia a dia aconsegueixen moure el preu dels títols i aconseguir els alts volums de negoci. El mercat té ben assumit que els tipus d'interès tardaran a baixar i, mentrestant, l'estratègia és penalitzar les companyies més endeutades i donar pàbul a aquelles beneficiades per un preu dels diners més alts durant més temps.
I en aquest context, als mercats europeus en els quals els bancs tenen un pes major, li ha anat bastant bé aquesta setmana i especialment a la Borsa espanyola, que s'anotava una pujada del 2,84% i torna a nivells marcats el 2018, recordat exercici per l'inici de la crisi financera. Inditex va pujar gairebé un 11% per la seva generositat en resultats i dividends, però el van seguir en la carrera Banc Sabadell i Bankinter, ambdós amb alces superiors al 5%. A la banca li queda recorregut en aquest context de preu dels diners, a més amb el gran avantatge de no haver de retribuir el passiu als preus de mercat. Grifols va tancar amb un descens del 10% en el seu particular "viacrucis" ara fruit de la baixada de qualificació de la seva solvència, mentre les renovables continuen atrapades entre l'encariment dels seus deutes i el baix preu de l'energia: Solaria es va deixar un 14%.
Sens dubte, la notícia de la inflació de febrer als Estats Units, superior a l'esperada, manté aquest argument alcista dels valors beneficiats per tipus alts, mentre va començar a veure's una mica de fatiga al motor tecnològic, encara que amb caigudes moderades. Per això, els índexs nord-americans es van apuntar suaus descensos en el seu balanç setmanal. De moment, no sembla esperar retallades més significatives en un sector líder i que té en la intel·ligència artificial (IA) un nou catalitzador de conseqüències imprevistes.
Respecte al bitcoin, la inversió més rendible i de moda en els últims mesos, va baixar un 1,40% aquesta setmana, situant-se entorn dels 68.000 dòlars, després d'assolir dijous un nou màxim històric de 73.830 dòlars. Segons expliquen els analistes de MarketScreener, els ETF al comptat de la criptodivisa segueixen alimentant aquesta pujada, amb un dia rècord d'entrades netes en aquests productes d'intercanvi dimecres. Ni més ni menys que 1.050 milions de dòlars van entrar en els ETF en un sol dia. En total, els deu ETF comercialitzats tenen 57.860 milions de dòlars en actius gestionats, la qual cosa representa el 4,16% de tots els bitcoins en circulació.
Setmana de bancs centrals
Fins a 8 bancs centrals decidiran sobre tipus, encara que els més ressenyables són els dels Estats Units, el Japó i el Regne Unit, sense destacar el Brasil on el preu dels diners se situa en el 10,25% amb el compromís ja anunciat de baixar aquest alt nivell en 50 punts bàsics en les pròximes trobades del seu banc central. Els interessos de moltes companyies de l'Ibex al país donen a aquesta dada una especial rellevància.
D'acord amb l'agenda que elabora Self Bank, la setmana començarà amb la publicació dilluns 18 de la lectura final de febrer de l'IPC a l'eurozona. Dins d'un context en el qual es planteja com a incògnita el número i data de baixada dels tipus, la dada d'inflació continuarà sent clau, especialment davant del caràcter enganxós de les tensions inflacionistes en els serveis, per determinar els pròxims passos del BCE. A més, coneixerem l'evolució de la balança comercial a l'eurozona el gener, que el mes anterior va presentar un superàvit en 16.800 milions d'euros.
El dimarts 19 es publicaran els resultats de l'Enquesta ZEW a l'eurozona el març, rellevant per conèixer la perspectiva dels inversors sobre la conjuntura econòmica actual davant de la divergència de les expectatives de creixement entre els seus estats membres, destacant la debilitat d'Alemanya davant la revisió a l'alça de l'avenç del PIB esperat el 2024 per a Espanya. També, els índexs de costos laborals del quart trimestre de l'any passat, amb gran rellevància per determinar la tendència del mercat laboral i de les tensions salarials.
Dimecres es presentaran les dades sobre l'Índex de Preus a la Producció (IPP) tant a Alemanya com al Regne Unit, on també es coneixerà l'evolució de l'IPC al febrer. Tot això en un context en el qual la Comissió Europa publicarà l'índex de confiança del consumidor a l'eurozona del mes de març, que podria mantenir la tendència del seu últim registre.
L'endemà, el dijous 21, coneixerem l'evolució del PMI compost a l'eurozona de març, i del de les principals potències europees. Representant aquest una fidel radiografia de la situació del sector serveis i manufacturer de la zona monetària europea. Paral·lelament, tindrà lloc la reunió de tipus del BoE (Bank of England), on no s'esperen canvis en els seus tipus d'interès actual (5,25%). Per finalitzar la setmana, divendres es publicaran les dades de les vendes minoristes al Regne Unit de febrer, i la confiança empresarial a Alemanya al març.
En el pla empresarial, destacarà la publicació de resultats d'Enagás, Enel, Accenture i Alantra, unit a la Junta General d'Accionistes d'algunes de les principals entitats bancàries del nostre país: Santander, CaixaBank i Bankinter.
Els experts de Self Bank recullen que als Estats Units destacarà la publicació dimarts de les referències sobre l'evolució dels permisos de construcció i habitatges iniciats, projectant-se en l'últim cas un creixement.
El dimecres 20 tindrà lloc la Reunió de Tipus de la Fed (Reserva Federal), en la qual no s'esperen canvis després de les prudents declaracions del seu president, Jerome Powell. També coneixerem les dades sobre les sol·licituds setmanals d'hipoteques. El final de la setmana vindrà protagonitzat per la publicació de l'enquesta Filadèlfia i el PMI compost de març. En l'àmbit empresarial, destacarà la publicació de resultats d'empreses com Nike i FedEx.