Un final d'any apoteòsic als mercats
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 3 de desembre de 2023. 20:22
- Actualitzat: Diumenge, 17 de desembre de 2023. 18:23
- Temps de lectura: 2 minuts
Ara que els analistes i els gestors de fons llancen les seves previsions per al ja molt pròxim 2024, no s'oblidin que aquest 2023 anava a ser un any dolent per a les borses i molt bo per a la renda fixa i que els Estats Units viurien una segura recessió de la qual només faltava conèixer la seva intensitat. Doncs aquests pronòstics han errat perquè la realitat s'imposa gairebé sempre a les previsions: el paper l'aguanta tot. Prenguin, doncs, amb cautela les recomanacions, els consells d'inversió i acumulin el nombre més gran d'opinions possibles sense descartar els escenaris que ara no es dibuixen des del laboratori financer.
El novembre ha estat el millor mes per a les borses des del seu homònim el 2020 quan -com passa el temps- s'anunciava la comercialització de les vacunes per aturar la pandèmia de la covid-19. El S&P 500 nord-americà va pujar el 9%, el EuroStoxx 50 el 8% i el petit Ibex-35 del mercat espanyol s'anotava un guany del 12%. Motiu? Les bones dades d'inflació que a Europa ja han baixat fins al 2,4%, apropant-se tímidament a l'objectiu desitjat del Banc Central Europeu (BCE) de situar avanç dels preus en el 2%. I com hi ha molts diners ballant per allà, els més optimistes ja veuen baixades dels tipus d'interès en el primer trimestre del pròxim any que els més cauts allunyen fins al final d'aquest exercici.
De moment, el preu dels diners tindrà una cita amb els bancs centrals els pròxims dies 13 i 14 de desembre sense que s'esperin modificacions. No obstant això, tant el president de la Reserva Federal com la del BCE enviaran missatges de tranquil·litat i moderació per evitar que l'eufòria excessiva tregui de mare els preus dels actius financers. Les rendibilitats anuals al mercat d'accions es mouen en el 20%, mentre que aquest novembre ha resultat balsàmic per als bons que en el cas dels Estats Units van tocar a l'octubre nivells del 5% i ara s'acomoden en el 4,2%: 0,75 punts menys que permeten l'apreciació dels bons i salvar la cara d'aquests actius a tancament d'any.
En aquest ambient d'eufòria amb un Ibex per sobre dels 10.100 punts, estaria bé analitzar el que està passant amb el preu del petroli, matèria primera en l'evolució dels preus i, per tant, en la marxa dels tipus d'interès. Els experts de MarketScreener recullen la reunió de l'OPEP+, ja que el càrtel ampliat es va reunir dijous per fixar els objectius de producció per a 2024. Inicialment prevista per a la setmana passada, la reunió es va ajornar per desacords entre alguns països sobre les quotes de producció. Després de llargues negociacions, el líder de l'organització ampliada, l'Aràbia Saudita, va aconseguir mobilitzar els seus aliats entorn de noves mesures per reduir la producció. En un comunicat, l'OPEP va detallar les retallades dels seus membres: 1 milió de barrils diaris per a l'Aràbia Saudita, 500.000 per a Rússia, 223.000 per a l'Iraq, 163.000 per als Emirats Àrabs Units, 135.000 per a Kuwait, etc. Els preus del petroli han reaccionat poc a aquest esforç addicional per la senzilla raó de què aquestes retallades són teòriques i de què és difícil que alguns països els apliquin. Cal tenir en compte que alguns productors, com l'Iraq i Nigèria, produeixen per sobre de les seves quotes. Quant als preus, el cru Brent cotitza entorn dels 81,40 dòlars, mentre que el WTI nord-americà s'acosta als 76,60 dòlars.
Per a aquells als quals agradin les estadístiques, el desembre és el millor mes històricament. En els últims 95 anys als Estats Units, gairebé el 73% dels mesos de desembre han estat positius (el tradicional ral·li de Nadal). Continuarà aquesta tendència aquest any? En qualsevol cas, els índexs van començar novembre amb bon peu.
L'agenda macroeconòmica estarà dominada per les xifres d'ocupació de novembre als Estats Units, divendres. Els indicadors xinesos (PMI de serveis dimarts, xifres de crèdit dimecres i inflació divendres) també seran objecte d'un atent escrutini. El calendari de publicacions corporatives és molt escàs: el gegant del xip Broadcom i l'especialista en roba esportiva Lululemon dominaran les notícies.
Cal afegir que aquesta setmana es produiran subhastes de deute públic espanyol: lletres del Tresor dimarts -que segurament recolliran a la baixa l'expectativa de tipus- i de bons el dijous on també s'esperen referències de rendibilitat més baixes. La setmana es tancarà amb les reunions de l'Eurogrup i el Ecofin a Beijing, una cimera europea-xinesa de la qual no s'esperen grans notícies.