Hidrogen rosa o verd? Un sofisma de distracció
- Ana Maria Jaller-Makarewicz
- Londres. Dijous, 30 de març de 2023. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
El Consell de Transport, Telecomunicacions i Energia (Energia) que s'ha celebrat aquesta setmana ha servit per posar les bases d'alguns dels punts clau que hi ha ara mateix al mercat energètic com el desenvolupament de l'hidrogen.
Mentre Espanya i França intenten arribar a un acord sobre el color de l'hidrogen que es planeja transportar pel proposat tub submarí entre Barcelona i Marsella, H2Med, i que s'espera que estigui en funcionament l'any 2030, ens oblidem d'analitzar el més important: el subministrament i la demanda de l'hidrogen a Europa.
Estan França i Espanya en condicions de subministrar hidrogen, sigui rosa o verd, per a països europeus? I, existeix la suficient demanda d'hidrogen per justificar una inversió que ultrapassa els 2.500 milions d'euros?
L'hidrogen verd s'extreu de l'aigua per electròlisi i està produït per energies renovables, mentre que el rosa fa servir l'energia nuclear per a l'electròlisi. El tipus de color no afectaria la demanda futura, si existís, però sí que podria mostrar la fragilitat del sistema elèctric dels països involucrats per subministrar-lo.
Espanya, que està fent grans inversions en energies renovables, està exercint pressió perquè H2Med transporti només hidrogen verd. Encara que Espanya estigui invertint en energies netes, encara existeix el dubte de si podria produir prou hidrogen renovable per satisfer la demanda interna i tenir un excedent per a l'exportació. Al voltant de la meitat de la generació elèctrica a Espanya prové de fonts renovables, la qual cosa indica que encara podria ampliar el percentatge de renovables abans de dedicar aquestes energies (solar, fotovoltaica, eòlica) a la producció d'hidrogen verd. En els dos últims anys el 44% de mitjana de la generació elèctrica a Espanya va provenir d'energia renovable, oscil·lant aquest percentatge entre mínim 36% (7.472 GWh) el setembre del 2021 i màxim 57% (13.506 GWh) el gener 2023.
Per l'altra banda, França vol que l'hidrogen produït amb energia nuclear sigui considerat net i apte per ser transportat pel H2Med. Però, França té prou energia nuclear per a les seves necessitats internes i excedent per produir hidrogen rosa?
França obté la major part de la seva electricitat de plantes d'energia nuclear, seguida per generació hidroelèctrica. El 2021, l'energia nuclear va representar el 69% (360,7 TWh) de la generació total d'electricitat incrementant un 8% respecte a l'any anterior, i les centrals hidroelèctriques van generar el 12%.
França es troba entre els països amb més nombre de reactors nuclears del món, però l'últim any ha experimentat una gran disminució en la seva generació nuclear a causa de problemes de manteniment, seguretat i falta de refrigeració, així com el clima. Atès que l'estiu del 2022 va ser especialment calorós i sec, les aigües dels rius a França es van escalfar i van baixar els nivells, la qual cosa va reduir la capacitat d'utilitzar l'aigua per refredar els reactors nuclears. El 2022 i per primera vegada des de 1980, França es va convertir en importador net d'electricitat.
El 2022 l'energia nuclear va representar el 63% de la generació d'energia elèctrica a França, el valor més baix des de 1985. Va disminuir un 23% respecte al valor generat el 2021 (360,7 TWh), arribant a generar 279,0 TWh el 2022. La generació hidroelèctrica va continuar ocupant el segon lloc amb un percentatge de l'11% del total de la generació a França, però a causa de les fortes sequeres va disminuir un 21%, canviant de generar 62,5 TWh el 2021 a generar 49.6 TWh el 2022.
Tota la generació elèctrica a França va disminuir un 15% entre 2021 (552,9 TWh) i 2022 (445,1 TWh).
La producció nuclear el febrer del 2023 va ascendir a 28,8 TWh, 0,8 TWh menys que el febrer del 2022. Des de principis d'any, la producció acumulada ascendeix a 59,6TWh, 5,2TWh menys que l'any anterior, a causa de la menor disponibilitat de les plantes nuclears, causat principalment a problemes de corrosió.
El govern francès ha anunciat un projecte de construir sis nous reactors nuclears a partir del 2027, però encara existeixen alguns dubtes sobre el seu finançament.
Si França està experimentant problemes amb la seva generació nuclear i ha disminuït la seva generació elèctrica total, aquests nous reactors ajudaran a incrementar el percentatge de la seva generació nuclear i tenir excedents per produir hidrogen rosa?
Respecte a la demanda d'hidrogen a Europa, també existeixen moltes incerteses. Quin és el volum d'hidrogen que és necessari transportar per H2Med per fer financerament viable aquest projecte? Aquest valor encara es desconeix i no hi ha certesa del nombre d'indústries o consumidors en general que requereixin aquest producte. Per tant, molts projectes estan tenint dificultats per obtenir la seva decisió d'inversió final. És necessari trobar compradors d'hidrogen net disposats a firmar contractes a llarg termini per poder justificar aquesta costosa inversió, però on es troben?