Les inversions en IA generativa són astronòmiques, amb sumes que superen els 10 trillions de dòlars (10 bilions en el nostre comptatge), i la seva adopció ja és massiva en àrees com la programació, les consultes i la millora de redacció. Tanmateix, sembla que la moda ha tocat sostre. Després del hype inicial, els avenços actuals se centren a perfeccionar el rendiment dels models en camps molt especialitzats com la física quàntica, les matemàtiques o l’economia, que ja arriben a nivell de doctorant i en expandir les seves capacitats en àrees com la cerca. Però la innovació es mou a una altra direcció, i si observem bé el panorama de la IA, veurem una nova disrupció a punt d’arribar: els agents autònoms.

Els agents són programes capaços d’executar tasques de manera independent, interactuant amb altres sistemes i agents

Però què són exactament aquests agents? Els agents són programes capaços d’executar tasques de manera independent, interactuant amb altres sistemes i agents per assolir els seus objectius. Aquesta idea no és nova, sinó que es remunta als inicis de la IA, fa més de 67 anys, quan es va somiar amb programes capaços d’actuar i col·laborar sense intervenció humana constant. No obstant, és només ara, amb els avenços recents en models de llenguatge i la capacitat de connexió autònoma, quan aquestes idees poden materialitzar-se en aplicacions reals.

Imaginem, per exemple, un agent que organitza un viatge sencer per a nosaltres: li diem on volem anar, com si parléssim amb ChatGPT. L’agent activa altres agents que revisen el nostre calendari, busquen vols i hotels segons les nostres preferències i, finalment, ho reserven tot, optimitzant temps i costos. Aquestes aplicacions no només facilitaran la vida personal, sinó també les empreses, que incorporaran aquests agents en àrees com la gestió d’inventaris, l’atenció al client, la diagnosi mèdica, l’assessoria legal i financera, i moltes altres.

Els actors i les oportunitats en IA generativa

On són les oportunitats en el camp de la IA generativa i on el territori està ja ocupat?

Si mirem les infraestructures, veurem que el camí cap a aquesta revolució no és tan obert com podria semblar. Els grans jugadors ja dominen el terreny: Nvidia, Microsoft, Google, AWS… Les barreres d’entrada en aquesta fase són altes, i sembla difícil que nous competidors puguin desafiar els grans.

En termes de models de llenguatge, trobem una situació similar amb OpenAI, Meta, Anthropic, xAI o Google; han consolidat el seu lideratge i tenen el talent i capital necessaris per mantenir-se al capdavant. Aquests monopolis tecnològics seran els proveïdors de les bases amb les quals treballaran els futurs agents, cosa que ens fa preguntar-nos quin espai quedarà per a la innovació fora d’aquests cercles.

Les empreses incorporaran agents en àrees com la gestió d’inventaris, l’atenció al client, la diagnosi mèdica, l’assessoria legal i financera, etc...

Ara bé, res de tot això causa una gran disrupció. La disrupció ens vindrà de les aplicacions, particularment d’un tipus específic d’aplicacions, les aplicacions que facin de manera autònoma, coses per nosaltres, els agents. I en aquest camp, pràcticament tot està per fer!

Els sistemes multi-agents representen un camp més accessible i obert a nous participants. Amb menys capital i expertise, les empreses més petites podran desenvolupar aplicacions que aprofitin els agents per fer tasques específiques. Per exemple, els agents podrien automatitzar el servei d’atenció al client en petites empreses o ajudar a personalitzar l’experiència d’usuari en botigues en línia. Serà una revolució més subtil, més pausada, però que afectarà cada racó de la nostra societat.

El futur és la co-intel·ligència

A mesura que aquests sistemes es desenvolupin, entrarem en una nova era de co-intel·ligència, en la qual humans i sistemes autònoms treballaran conjuntament. Les empreses hauran de replantejar-se la seva estructura, afegint aquests agents al nucli digital que gestionarà operatives que abans requerien equips humans. Aquesta transformació lenta però segura portarà canvis similars als que va provocar Internet en el seu moment. Els agents no es limitaran a executar ordres; tindran la capacitat d’aprendre, adaptar-se i col·laborar en temps real, convertint-se en aliats inseparables de la nostra productivitat.

On són les oportunitats?

Els sistemes multiagent ofereixen un camp ple d’oportunitats per a empreses i emprenedors, ja que permeten participar en la revolució de la IA amb un capital i coneixements inferiors als necessaris per competir en infraestructures o models base. Aquesta oportunitat de disrupció fa dels agents la veritable nova frontera de la transformació digital, la nova transformació de la IA.

Cal recordar que després de cada revolució tecnològica –sigui Internet, els smartphones o, ara, la IA generativ – només sobreviuen dos tipus d’organitzacions: les que s’adapten i les que estan mortes. Els agents estan a punt de marcar una nova era, i serà clau decidir de quin costat volem estar.