La setmana ha tancat amb fortes pujades a les borses i l'espanyol IBEX 35 s'ha anotat una alça del 3,25% que el situa en màxims de 2015 en els 10.540 punts. No només va ajudar la segona rebaixa dels tipus d'interès per part del BCE en uns altres 0,25 punts, després de la retallada de juny, sinó que el bon comportament de la tèxtil Inditex -el valor que més pesa en el selectiu- va ser decisiu per a aquests màxims anuals.
La festa dels actius de risc també es va deixar veure en el bitcoin amb una pujada de més de 3.000 dòlars per fregar els 60.000 dòlars al tancament de la setmana. Mentrestant, el saldo del petroli és pla per tancar en els 71,70 dòlars el barril, encara que va arribar a perdre la cota dels 70 dòlars. Una dada important va ser l'entrada en el capital per part d'Unicredit a Commezbank. Sens dubte, els analistes estan esperant que la Unió Bancària acabi sent una realitat i que, finalment, es comencin a veure operacions transfrontereres importants, una cosa que encaixa amb pla de Draghi d'inversió pública per animar el teixit industrial. Sectors com el bancari o el de telecomunicacions i tecnologia s'han quedat endarrerits en mida respecte als Estats Units i la Xina per una legislació europea restrictiva, entre altres factors.
La gran carta de la setmana entrant és la reunió de la Reserva Federal nord-americana,
La gran carta de la setmana entrant és la reunió de la Reserva Federal nord-americana, que dimecres vinent es pronunciarà si finalment baixa els tipus. Les apostes giren al voltant a si ho farà en la quantia d'un quart de medi o s'atrevirà amb el mig punt, deixant en aquest últim cas el preu dels diners en el 5%. Els analistes desitgen baixades ràpides com a estímul borsari, però consideren que una retallada del 0,5% podria donar un senyal de debilitat econòmica excessiva en la principal economia mundial que necessitaria un dopatge extra.
Però aquell mateix dimecres el president de la Fed revisarà el quadre macroeconòmic per als Estats Units, una dada clau quan s'especula en si ens enfrontem a un aterratge suau d'aquesta economia o hi ha riscos de recessió. Greg Meier, director d'economia i estratègia global d'Allianz Global Investors reflexiona sobre la corba invertida dels tipus d'interès que ha estat sempre l'avantsala d'una recessió. "Els inversors amb posicions baixistes poden notar que fa gairebé 700 dies que la corba de tipus del Tresor dels EUA està invertida, el període més gran mai vist. Això podria ser un senyal, ja que la majoria de les recessions en EUA solen estar precedides per períodes de corbes de tipus invertides. Podria ser equivocat aquest termòmetre econòmic? Només podrem saber-ho a posteriori. Ara per ara, el que sí que podem afirmar és que és probable que EUA segueixi creixent a un bon ritme. De fet, segons l'observatori de la Fed d'Atlanta (producte interior brut), l'economia va cap a créixer entorn del 2,5% aquest trimestre, impulsada per la despesa dels consumidors nord-americans", acaba.
Decisions de bancs centrals
Al començament de setmana, els inversors centraran la seva atenció a la publicació la balança comercial de l'eurozona del mes de juliol, que serà rellevant per determinar les perspectives del sector exterior europeu davant del deteriorament més gran de l'economia xinesa. Per la seva part, coneixerem l'IPC i la balança comercial d'Itàlia. L'endemà, tindrà lloc la publicació de l'enquesta ZEW a Alemanya del mes de setembre, clau per determinar el sentiment econòmic dels inversors en la primera potència europea a mesura que sorgeixen nous senyals d'alarma sobre el seu sector industrial, especialment en l'automòbil, i un deteriorament de les expectatives d'exportació de béns. El dimecres 18, es publicarà la lectura final de l'IPC de l'eurozona durant el mes d'agost, reflectint la seva primera estimació una moderació de la taxa d'inflació general de 0,4 pp fins i tot un 2,2% interanual (davant el 2,6% al juliol). Al seu torn, es publicaran l'IPC i IPP del Regne Unit. Addicionalment, tindrà lloc la reunió de tipus del Bank of England, en la qual no s'esperen noves retallades dels tipus d'interès oficials, segons recullen els analistes de SelfBank.
Per finalitzar la setmana, es publicarà l'IPP d'Alemanya (agost) i la balança comercial del nostre país del mes de juliol. Al mateix temps que tindrà lloc la publicació de les vendes detallistes al Regne Unit.
En el pla empresarial, tindrà lloc la presentació de resultats de Next PLC i Phoenix Group, entre d'altres. També serà una setmana de subhastes de deute que en el cas espanyol es realitzaran en bons i obligacions dijous vinent.
La primera potència mundial no publicarà referències econòmiques rellevants fins al dimarts 17
La primera potència mundial no publicarà referències econòmiques rellevants fins al dimarts 17, dia en què destacarà les dades de l'evolució de les vendes detallistes i la marxa industrial del mes d'agost, que el mes de juliol va registrar una lleugera contracció.
El dimecres 18, es coneixerà la decisió presa en la reunió de tipus d'interès de la FED, on es preveu que es retalli el preu dels diners 25 pb, representant la seva primera baixa des que l'autoritat monetària va començar el procés d'enduriment més gran de la política monetària el març de 2022. Per la seva part, com totes les setmanes, tindrà lloc la publicació de les sol·licituds d'hipoteques. El dijous 19, serà el dia en la que es donarà a conèixer l'enquesta Filadèlfia FED de setembre i les peticions setmanals de prestacions d'atur. Addicionalment, es publicarà la venda d'habitatges de segona mà. El final de setmana vindrà protagonitzat per l'absència de referències macroeconòmiques rellevants.
En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de resultats de General Mills i FedEx, entre d'altres.
Entre les referències macroeconòmiques que coneixerem la setmana vinent a la regió Àsia-pacífic destaca la reunió sobre la decisió de la taxa de préstec preferencial de la Xina, i la reunió de tipus del Bank of Japan. Per la seva part, coneixerem també l'evolució de l'IPC general del Japó.