L'impacte ambiental del metavers: una revolució sostenible o un desafiament climàtic?
- Jordi Díaz
- BARCELONA. Dissabte, 23 de novembre de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 2 minuts
El metavers, un espai digital emergent que fusiona la realitat física i la virtual, ha irromput en el panorama tecnològic actual amb la promesa de transformar la manera en què interactuem, treballem i socialitzem. En els últims anys, aquest concepte ha evolucionat ràpidament i ha desencadenat diferents debats i prediccions sobre el seu impacte en la societat i en el medi ambient.
Davant d'aquest panorama, l'element clau és preguntar-nos si el metavers es convertirà en una oportunitat per abordar els problemes ambientals o si, al contrari, donarà lloc a una crisi ecològica encara més gran.
Consum d'energia: un gegant que necessita alimentar-se?
Un dels principals reptes del metavers és l'enorme consum energètic que requereix. S'estima que serà necessari multiplicar per mil la potència dels sistemes actuals per gestionar el creixent volum de trànsit de dades. Tanmateix, aquest augment de demanda no només suposarà un desafiament tècnic, sinó que també provocarà un augment considerable de les emissions de CO2 .
Malgrat els esforços actuals per millorar l'eficiència energètica en els centres de dades, com és la implementació de la intel·ligència artificial per optimitzar el seu consum, el ritme creixent de la demanda tecnològica podria reduir els beneficis que aquestes innovacions prometen. Els avenços en energies renovables i la innovació tecnològica són essencials per aquesta nova era, però insuficients si l'expansió del món digital no es gestiona de forma sostenible. És per aquesta raó que la possibilitat que el metavers es converteixi en un nou motor de la crisi climàtica no pot passar desapercebuda, especialment en un moment en què el canvi climàtic avança a un ritme alarmant i ja té conseqüències perjudicials a nivell global.
Nous comportaments sostenibles
Actualment, ha emergit una tendència global entre ciutadans i empreses cap a l'adopció de pràctiques més sostenibles, i el metavers es presenta com una eina clau per impulsar aquest canvi. A través de processos de virtualització i desmaterialització es disminueix la dependència de materials físics en substituir-los per versions virtuals. Això no només disminueix el consum de béns, sinó que també contribueix a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i del malbaratament global.
A més, el metavers ha mostrat la seva capacitat per reduir els desplaçaments físics, una tendència que s'ha accelerat des de la pandèmia de la COVID-19. Les tecnologies de treball i socialització virtuals ja han transformat la manera en la qual interactuem i socialitzem permetent una menor dependència de viatges i una flexibilitat més important en el treball remot. Per això, el metavers té el potencial de poder integrar-se als llocs de treball i activitats socials existents contribuint així a una disminució de les emissions. Tanmateix, ens hem d'assegurar que els avantatges d'aquesta nova realitat no debilitin els llaços i connexions socials que són clau per a l'ésser humà.
Un futur per definir
El creixement del metavers planteja un escenari de possibilitats il·limitades, però també de grans desafiaments. A mesura que el metavers continua la seva expansió, és crucial garantir que el seu auge no es converteixi en un factor que acceleri la crisi climàtica. Per aconseguir-ho, és essencial que estableixin col·laboracions multisectorials per fomentar pràctiques responsables i sostenibles en el desenvolupament d'aquesta nova realitat digital.
Davant d'aquesta transició, requerim més estudis que mesurin l'impacte real del metavers en el medi ambient, ja que la majoria de les afirmacions actuals es basen en suposicions. Per a això, és necessari implementar regulacions que exigeixin a les empreses informar sobre la seva empremta ambiental i promoure polítiques que incentivin la fabricació de tecnologia sostenible
En aquest context, el futur del metavers és incert i encara està per definir-se, però té les característiques per convertir-se en una eina fonamental per reduir el consum de recursos i fomentar una economia circular. Tanmateix, si no prenem les mesures adequades des del principi, correm el risc que aquesta nova era digital es converteixi en un altre obstacle per a la sostenibilitat i un desafiament addicional per a les nostres futures generacions.