Impacte
- Marcel Prunera
- Barcelona. Dimarts, 24 de gener de 2023. 05:30
- Actualitzat: Dimarts, 31 de gener de 2023. 20:30
- Temps de lectura: 3 minuts
De tant en tant passa: un concepte, una categoria de la qual tot just has tingut temps de llegir-ne una mica, es converteix en mainstream, ja està en boca de tothom. Em fascina com en el segle de la ultrainformació i la tecnologia encara la transmissió oral continua sent rellevant, com quan vivíem al voltant de la foguera. Va passar, de fet crec que continua passant, amb el concepte ESG (Environmental, Social, corporate Governance). No ets ningú si no apliques alguna política ESG. I amb les ODS. I comença ja amb l'Impacte.
ESG serveix com a font d'inspiració, mesurament i referència en compliment de criteris de sostenibilitat i bon govern. Tota gran corporació internacional segueix avui polítiques, compleix amb programes, enfoca inversions, partint del compliment de polítiques ESG. L'onada arriba gradualment al consumidor i a les petites empreses des de l'impuls inicial a començaments dels 2000 per part del món financer global i les Nacions Unides. Una mica més tard, el 2015, les mateixes Nacions Unides van llançar un concepte complementari, els ODS (SDGs en anglès; Objectius de Desenvolupament Sostenible; Sustainable Development Goals), 17 camps en els quals incidir, mesurar l'actuació d'entitats econòmiques i per tant aprofundir en les polítiques ESG. De sobte, el món institucional s'omple d'Agendes 2030 a partir de perseguir la consecució dels ODS. L'onada i l'exemple solen començar per dalt, i l'impuls de les grans corporacions públiques i privades genera la força perquè tinguin l'efecte adequat.
Encara estem mesurant com anem. Alguns dels reptes per als quals aquestes guies de política econòmica es van crear semblen lluny d'assolir-se —el canvi climàtic és un os dur de rosegar—, però certament els conceptes es generalitzen i expandeixen. Com a tot moviment transformador, hi ha detractors i insatisfets. Mesurar l'impacte és un repte en si mateix. Però es pot constatar, que no és poc, que de sobte l'ESG és imprescindible. Complir amb algunes ODS és un must. Fins i tot aquells que el seu dia a dia queda un parell d'esglaons per sota dels dictats de les grans firmes del món, avui ja poden haver notat perfectament que els conceptes s'hauran d'aplicar en la seva companyia, per obligació i per convicció. La sostenibilitat de les empreses a llarg termini i un impacte positiu en ESG haurien de generar rendibilitats més grans, més acceptació dels clients, satisfacció de l'equip, millor reputació de la marca, etc.
Fa unes setmanes, en el marc del IX Impact Forum organitzat per Ship2B, una fundació referent a Espanya en el desenvolupament de l'economia d'Impacte, es va parlar molt d'ESG. I de la capacitat de generar impacte positiu sobretot de les empreses en els reptes globals que van crear el moviment. Volem salvar el planeta, sí, però començant des de l'activitat de cadascú, d'un mateix. Entendre i incorporar els conceptes ESG i ODS en totes les activitats econòmiques ajudarà a millorar, pot ser que a salvar, el nostre planeta i, aviat, si no ens ha passat ja, els nostres clients, els proveïdors de finançament i altres stakeholders de les nostres activitats econòmiques ens exigiran que complim aquests principis. L'onada és imparable.
De la mateixa manera, l'economia d'impacte, que era un nínxol per a iniciats fa poc, comença a ser un objecte de desig universal. Què és l'economia d'impacte? Doncs un complement evident i necessari dels indicadors ESG. Fa uns anys, quan va aterrar a Espanya el concepte, parlàvem d'emprenedoria social. Jose Luis Rodríguez Zapatero va regalar el 2005 als seus primers ministres Com canviar el món de David Bornstein, i va ser un detall innovador. Avui aquell llibre centrat en exemples d'impacte al món en desenvolupament ens sembla entranyable i remot.
La realitat ha superat i millorat els casos diverses vegades. Impact investment és un fenomen ampli i global que rep molta atenció i, en economia encara més important, molta inversió i recursos. A Espanya Ship2B ha aixecat el seu segon fons d'inversió Ship2B Ventures amb més de 50 milions d'euros, cosa que el 2010, quan van començar, probablement semblava una quimera. I molts altres fons especialitzats han emergit i, encara més interessant, els fons institucionals més tradicionals obren espais propis dedicats a l'impacte.
Com totes les coses interessants de veritat, la definició d'impacte és objecte de debats infinits; després de tant temps, ja una mica circulars: on té les fronteres?, què el defineix?, no són sectors com l'educació o la salut d'impacte per definició?... En l'acotament trobarem escoles diverses... però per als que volen entendre i no treure una tesi, podem dir que l'economia d'impacte és aquella que persegueix i mesura el benefici social i ambiental de l'activitat alhora que la capacitat de generar rendiment financer. Un dels gurus de referència, Sir Ronald Cohen, té alguns llibres recomanables (Impact, On Impact o The Second Bounce of the ball, pioner el 2007). De la suma de conceptes que ajuda a mesurar i a donar a conèixer, em quedo amb un missatge en essència, l'impacte de les empreses en l'entorn social i ambiental serà fonamental per a la consideració de tota activitat econòmica en els propers anys.