Implicacions de la reducció de la jornada laboral: la digitalització del registre horari
![Implicacions de la reducció de la jornada laboral: la digitalització del registre horari Implicacions de la reducció de la jornada laboral: la digitalització del registre horari](https://www.elnacional.cat/oneconomia/uploads/s1/51/15/88/73/victoria-miravall.png)
- Victoria Miravall
- Barcelona. Divendres, 14 de febrer de 2025. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
L'aprovació recent per part del Consell de Ministres de l'avantprojecte de llei per a la reducció de la jornada laboral constitueix un fet històric, no només pel seu impacte en la dinàmica de treball de les empreses i de les persones treballadores, sinó també perquè incorpora altres aspectes clau per a les relacions laborals, com el dret a la desconnexió digital o l'obligatorietat del registre horari telemàtic.
L'avantprojecte, que es tramitarà per la via d'urgència i manté els punts acordats amb els sindicats, però que no compta amb el suport de la CEOE, no entrarà en vigor de manera immediata, ja que requerirà el suport d'una majoria parlamentària i es preveu la constitució d'una taula de diàleg. En tot cas, es tracta d'una iniciativa que no només marcarà un abans i un després en la normativa laboral espanyola, sinó que subratlla la importància de la digitalització com a eix central per complir amb els objectius plantejats i representa un pas decisiu cap a la modernització de les relacions laborals a Espanya.
En aquest nou marc legislatiu, la digitalització del registre horari cobra especial rellevància. Tot i que el registre de la jornada laboral és obligatori des de 2019 –sotmès a la regulació establerta pel Reial Decret Llei 8/2019, de 12 de març–, en molts casos el control horari encara es realitza de forma manual o amb sistemes poc adaptats a les exigències actuals. En aquest context, el Ministeri de Treball ha proposat ajustos en la regulació del registre horari, uns ajustos que es plasmen en l'avantprojecte de llei per a la reducció de la jornada laboral i que propiciaran una evolució cap a models completament digitals, més eficients i transparents.
En molts casos el control horari encara es fa de forma manual o amb sistemes poc adaptats a les exigències actuals
Així, el text aprovat pel Consell de Ministres proposa mesures innovadores: l'obligatorietat de registres digitals, eliminant la possibilitat d'utilitzar mètodes manuals, i la creació d'un sistema interoperable accessible de manera remota per a la Inspecció de Treball. A més, endureix les sancions per incompliments en matèria de jornada laboral i estableix que les multes siguin aplicades per treballador i no per empresa. El que es persegueix és “la consecució d'un sistema de registre de jornada realment eficaç, presidit pels principis d'objectivitat, fiabilitat i accessibilitat i interoperativitat”, tot i que cal esperar al desenvolupament normatiu d'aquest avantprojecte perquè es concreti de quina manera es garantiran aquests principis i com s'hauran d'adaptar les empreses perquè el registre horari sigui efectivament objectiu, fiable i accessible.
La digitalització del registre horari va més enllà del mer compliment legal, ja que no només millora la gestió interna de les empreses, sinó que també promou un entorn laboral més just i eficient: els seus beneficis engloben tant l'optimització de processos i recursos com la protecció dels drets dels treballadors, impulsant així un equilibri entre productivitat i benestar. Per a les empreses, suposa una oportunitat de modernitzar els seus processos i automatitzar tasques administratives, reduint errors i alliberant recursos perquè els empleats se centrin en el creixement del negoci. En aquest sentit, l'ús de programari especialitzat permet gestionar horaris amb major flexibilitat, optimitzar la planificació de torns o respondre de forma àgil a les demandes d'un mercat laboral cada vegada més complex, oferint informació valuosa sobre la productivitat dels treballadors.
El registre horari digital representa un pas decisiu cap a la modernització dels processos empresarials
La digitalització contribueix, a més, a un entorn laboral més equitatiu: proporciona major transparència sobre la jornada laboral i facilita el compliment de mesures com la desconnexió digital, també regulada en l'avantprojecte de llei, la qual cosa protegeix els seus drets laborals, a més de fomentar el seu benestar, clau per incrementar la motivació de l'empleat i la productivitat i creixement de les empreses.
Amb l'aprovació de l'avantprojecte de llei per a la reducció de la jornada laboral, Espanya es prepara per a un canvi sense precedents del seu marc normatiu, un avanç que pretén millorar les condicions laborals a través de la digitalització, una eina essencial per garantir el compliment de les noves mesures. El registre horari digital, com a peça clau d'aquesta transformació, representa un pas decisiu cap a la modernització dels processos empresarials: més enllà de ser una obligació legal, representa una oportunitat perquè el teixit empresarial adopti sistemes adaptats als reptes del segle XXI i protagonitzi una transformació sense perdre de vista l'eficiència i la competitivitat empresarial.
*Victoria Miravall és Product Strategy Director a Wolters Kluwer Tax & Accounting Europe South Region