Fa uns dies es va celebrar el Barcelona Deep Tech Summit, una fantàstica iniciativa que intenta oferir un impuls al món de les tecnologies Deep Tech. Entre els promotors i organitzadors es troben l'Ajuntament de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la UAB, la UPC i la UOC. S'hi van presentar prometedores start-ups i projectes relacionats amb l'IA (intel·ligència artificial), la robòtica, la computació quàntica, el canvi climàtic i amb la lluita contra grans malalties, com el càncer.

Un dels grans reptes i oportunitats que el nostre teixit científic té és, sens dubte, la transferència de tecnologia. I en aquest sentit, em va semblar especialment interessant una de les conferències en la qual van compartir les seves experiències sobre el tema representants del Jacobs Technion-Cornell Institute de Nova York, de l'Imperial College a Londres, de l'Institut Fraunhofer a Múnic i del CIMNE de Barcelona, totes elles institucions líders i amb unes estadístiques espectaculars. Durant l'esdeveniment, es va destacar com un dels elements essencials i determinants per a l'èxit la gestió de la propietat intel·lectual en les etapes inicials de les innovacions científiques. Aquest enfocament es considera crucial per a la creació de valor, la captació de capital i, en última instància, per al desenvolupament reeixit dels projectes.

En una de les sessions dedicades a abordar els desafiaments enfrontats pels líders científics (PhDs) en emprendre la creació d'empreses, el Dr. Carles Puente, cofundador de Fractus i inventor de més de 40 famílies de patents i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, va manifestar, en un to més directe i reptador, la importància per a les empreses Deep Tech de tenir no només una o dues patents, sinó una cartera completa. Pel murmuri que va recórrer la sala i les expressions de la resta de participants en la sessió, es pot arribar a interpretar que existeix un consens sobre la importància d'aquests temes. Tanmateix, sembla que encara estem lluny del nivell d'exigència que altres regions del món mostren cap a la propietat intel·lectual, assenyalant una falta de comprensió profunda sobre les possibles implicacions en la gestió de la propietat intel·lectual.

Encara estem lluny del nivell d'exigència que altres regions del món mostren cap a la propietat intel·lectual

La gestió efectiva de la propietat intel·lectual en el context d'una start-up o projecte de Deep Tech no és simplement tenir una o dues patents presentades en algun país. Aquest enfocament inclou un espectre més ampli i ambiciós que s'estén a diverses àrees. Entre elles, destaquen les relacions contractuals amb els clients o col·laboradors estratègics, per exemple. A més, inclou la interacció amb les administracions públiques per a l'obtenció de subvencions, amb l'accés a fonts de capital privades com el capital de risc. L'aplicació efectiva de la gestió de la propietat intel·lectual, a més, també es reflecteix en la identificació d'oportunitats per a la percepció de royalties, la qual cosa afegeix una capa addicional de valor econòmic al projecte. Així mateix, es manifesta en l'acurada selecció d'un equip legal especialitzat capaç de proporcionar orientació i assessorament en el complex entorn de la propietat intel·lectual, especialment al complicat món de la propietat intel·lectual en el context internacional.

En definitiva, existeix una clara oportunitat per al desenvolupament d'un pròsper ecosistema Deep Tech al sud d'Europa. Aquesta oportunitat adquireix una solidesa i durabilitat significatives quan reconeixem que la gestió de la propietat intel·lectual no és només un component, sinó una àrea estratègica de vital importància. Aquest aspecte ha de rebre una atenció acurada des de les fases més embrionàries de qualsevol projecte científic, ja que el seu impacte s'estén al llarg de tot el cicle de vida de la innovació.

Un exemple revelador és el reconeixement per part de l'Institut Fraunhofer, organització alemanya d'investigació en diferents camps de les ciències aplicades, que destaca que la proporció més gran dels seus ingressos prové, precisament, dels royalties generats per llicències sobre les seves patents i propietat intel·lectual. Aquest fet subratlla la rellevància directa i tangible d'una gestió proactiva de la propietat intel·lectual en la viabilitat econòmica d'institucions científiques i tecnològiques destacades.

Pot Barcelona posicionar-se com un epicentre d'atracció de talent a escala mundial en l'àmbit de les tecnologies Deep Tech? Jo soc dels que pensen que sí, sempre que fem moltes coses molt bé, entre elles la gestió estratègica de la propietat intel·lectual. En aquest escenari, cada pas cap a la protecció i aprofitament eficaç dels actius intel·lectuals contribuirà, no només al desenvolupament local, sinó també, a la projecció internacional de Barcelona com un referent en l'avantguarda tecnològica.