Aquest novembre farà dos anys que es va produir l’esclat de la intel·ligència artificial generativa, amb l’anunci d’OpenAI que va sacsejar el món. Durant aquest temps, hem vist tota mena d’anuncis: des dels que ens advertien de la fi del món i de la democràcia, fins als que preveien que internet estaria ple de “fakes” i aquells que anunciaven la fi del treball. No obstant això, els usos més habituals han estat traduir textos, millorar l’escriptura d’articles, fer treballs escolars, contestar els correus electrònics que no volies contestar, amb amabilitat i educació, i la inevitable successió d’imatges de gats i gent amb poca roba.

Algú podria pensar que podríem esquivar la IA generativa. Però no serà així!

Paral·lelament a aquesta ràpida adopció personal, probablement la més ràpida en la història de la humanitat, observem una massiva adopció corporativa a les empreses líders, amb una oferta de productes que està redefinint les regles de la competència.

Tot això és diferent d’onades tecnològiques anteriors. En l’època d’internet predominaven els efectes xarxa, la connectivitat entre persones, la seva rellevància i reputació. En aquell temps, l’expansió de la connectivitat, el nombre de seguidors i la reputació virtual eren el que prevalia. Ara és la capacitat de càlcul, i tot és molt més individual. Això no vol dir que no hi hagi efectes xarxa ni processos d’estandardització que permetin dominar el mercat; hi són. Però el relacional ha estat suplantat per la computació.

Si no hem vist una allau massiva de productes i millores és perquè la IA generativa encara és cara. Oferir un servei és molt costós i no es pot finançar només amb anuncis. Aquest és un tema que s’està resolent per moltes vies, gràcies a nombrosos esforços. Com a mostra, el GPT-4o és 12 vegades més eficient que el GPT-4, Nvidia ha multiplicat per 1000 la capacitat de computació (TFlops) dels seus processadors en els darrers 8 anys, i ha millorat 350 vegades la seva eficiència energètica.

Si no hem vist una allau massiva de productes i millores és perquè la IA generativa encara és cara

Tanmateix, si mirem al nostre voltant, veurem com moltes empreses, universitats i administracions semblen al marge de tot això, com si volguessin esquivar la IA generativa. No podran!!!

El futur es desplegarà en tres fronts:

Primer, la millora dels models genèrics. Actualment, operen al nivell d’un universitari acabant la carrera, o una mica més. Ben aviat els veurem operar al nivell d’un doctorant o un professor universitari. Això canviarà significativament la situació, ja que serà com passar de jugar amb un programa al qual encara pots guanyar sovint, a competir amb un al qual difícilment guanyaràs mai.

En segon lloc, les aplicacions sectorials. Durant aquests dos anys, hem vist com s’han creat models específics per a l’advocacia, la consultoria, els CRMs, el servei al client, la medicina, els tutors educatius i molts més. Aquests models començaran a guanyar terreny en cadascun dels seus camps i els transformaran. Treballar d’advocat, fer de consultor o ensenyar programació, data science, finances o màrqueting no tornarà a ser mai el mateix.

Veurem la invasió de la nostra vida quotidiana: smartphones, ordinadors, processadors de text i fins i tot televisions funcionaran amb IA generativa

Finalment, veurem la invasió de la nostra vida quotidiana. Els smartphones funcionaran amb IA generativa, així com els ordinadors, els processadors de text, els fulls de càlcul i fins i tot les televisions. Tot!

Aquest procés ja l’hem vist abans amb altres tecnologies genèriques. Primer van aparèixer els PCs, i finalment no podies ni viure ni trobar feina sense saber-ne fer servir un. El mateix amb Internet, si no saps fer anar internet, pràcticament no pots fer res. I igualment amb els smartphones. No serà diferent en el cas de la IA generativa!

Els efectes en la productivitat, el treball i la innovació seran diversos. Però tingues-ho clar: no podràs esquivar la IA generativa, només podràs arribar tard... i això, com tot, no és gratis!