Amb l'objectiu d'impulsar la innovació a Europa, l'Oficina Europea de Patents (EPO, per les seves sigles en anglès) i l'Agència Executiva del Consell Europeu d'Innovació i Pimes (EISMEA, per les seves sigles en anglès), l'agència que supervisa la implementació del Consell Europeu d'Innovació (EIC, per les seves sigles en anglès), van reafirmar el seu compromís de treballar junts.

Recentment, les dues organitzacions van fer balanç de les activitats conjuntes durant l'any passat, que es van centrar en l'EIC i van acordar discutir l'ampliació de la cooperació.

El president de l'EPO, António Campinos, va dir: "En combinar la tecnologia i l'experiència en patents de l'EPO amb el múscul financer del Consell Europeu d'Innovació, estem ajudant empreses emergents i pimes innovadores de tot Europa a convertir les seves idees en productes i serveis. Això no només fa avançar la tecnologia; sinó que també pot crear llocs de treball i impulsar el creixement econòmic. I la nova Patent Unitària, que ara proporciona als propietaris de patents europees recentment concedides una protecció més assequible i eficient a Europa, no farà més que augmentar l'impacte de la nostra cooperació en el futur".

Marc Lemaître, director general d'Investigació i Innovació de la Comissió Europea, i Jean-David Malo, director d'EISMEA, van dir: "El nostre compromís amb la col·laboració a llarg termini és crucial. Connectar el suport de l'EIC a idees innovadores amb l'experiència de l'EPO en protecció de patents accelerarà el viatge des del concepte fins a la comercialització i garantirà sòlides salvaguardes de propietat intel·lectual. Permetrà a ambdues organitzacions mantenir-se al corrent dels desenvolupaments tecnològics i garantir que l'EIC doni suport a tecnologies crítiques per a la futura competitivitat de la UE".

La cooperació entre l'EPO i l'EIC ha ofert un resultat fructífer, en forma de projectes pilot reeixits el 2022 i el 2023 i la firma d'una carta d'intenció el juny de 2023 entre l'EPO i EISMEA. En el marc d'aquests projectes pilot, els examinadors de patents de l'EPO, experts en els seus respectius camps tecnològics, van ajudar l'EIC a avaluar la novetat tecnològica i la inventiva de cinquanta-set projectes que s'estaven considerant per a una subvenció de la UE. El 2024, l'EPO avaluarà cent expedients més d'aquest tipus per a l'EIC.

La nova Patent Unitària, administrada per l'EPO, proporciona una finestreta única per a la protecció de patents a Europa, subratllant el valor de la cooperació europea.

El sistema de Patent Unitària redueix costos i agilita els procediments mentre augmenta la transparència i la seguretat jurídica, en permetre als sol·licitants gaudir de la seva patent europea recentment concedida com un dret únic en, fins ara, disset estats membres de la UE, a través d'un únic procediment amb una única taxa de renovació anual, i un sistema jurídic únic davant del Tribunal Unificat de Patents.

Com es mostra en el centre d'estadístiques i tendències de l'EPO, en menys d'un any la patent unitària ha estat àmpliament utilitzada per propietaris de patents d'arreu. Fins al moment s'han rebut 27.720 sol·licituds d'efecte unitari, de les quals 26.872 (96,9%) han estat registrades, 788 (2,8%) estan pendents i 34 (0,1%) han estat retirades. Ha estat especialment utilitzada per les pimes europees, que han sol·licitat convertir gairebé una de cada tres de les seves patents europees en Patent Unitària.

Els beneficis de la Patent Unitària segurament influiran en les decisions sobre finançament de projectes que prendrà l'EIC amb el suport de l'EPO i l'EISMEA.