La inflació dels EUA decidirà uns mercats que esperen uns bancs centrals més benignes
- Luis Aparicio
- Barcelona. Diumenge, 8 de gener de 2023. 20:00
- Actualitzat: Dimarts, 31 de gener de 2023. 20:27
- Temps de lectura: 2 minuts
Tant bons com Borses viuen un inici d'any molt positiu. L'anomenat efecte gener s'ha imposat després d'un tancament de 2022 que no va tenir ral·li nadalenc i va mostrar debilitat el mes de desembre. Però cal fer una clara distinció entre Europa i els Estats Units. El Vell Continent es mostra eufòric amb unes inflacions a la baixa, encara que molt lluny de l'objectiu del 2%, però les bones valoracions conviden a entrar als diners per conformar la cartera de l'any.
Als Estats Units, les coses són molt diferents per dos motius. D'un costat, la debilitat de les grans tecnològiques es confirma amb nous anuncis de reducció de llocs de treball que es compten per milers de treballadors. D'un altre, la dificultat per al nomenament d'un president del Congrés, després de les eleccions de meitat de mandat pesa sobre l'ànim dels inversors. El gegant americà viu una gran crisi política després de més d'una desena d'intents de la figura que presidirà el Congrés. Ambdós factors fan que la millora en Wall Street estigui sent molt més modesta que a Europa, juntament amb unes valoracions menys generoses a l'hora d'invertir diners. Les accions han de caure més.
La primera part de la setmana serà poc interessant quant a dades. Això portarà a una consolidació dels guanys aconseguits en la primera setmana, però els inversors es mostraran més cautelosos a l'hora de comprar. Moviments, doncs, més laterals tant en bons com en Borses. Però dijous arriba la gran dada amb l'evolució de la inflació als Estats Units que s'espera caigui a nivells de 7%, mentre que la subjacent (sense aliments frescos ni energia) rondarà el 5,7%. Bones dades que permetran donar ales als inversors al final de la setmana.
Potser no importi tant que no s'assoleixi l'objectiu d'inflació del 2% de forma immediata i que permetin inflacions per sobre d'aquest nivell durant més temps
Així mateix, gran part de l'optimisme actual dels inversors es fonamenta que tant el Banc Central Europeu (BCE) com la Reserva Federal (Fed) es mostraran menys bel·ligerants en les restriccions de política monetària. Potser, no importi tant que no s'assoleixi l'objectiu d'inflació del 2% de forma immediata i que permetin inflacions per sobre d'aquest nivell durant més temps. Tot per evitar que les economies caiguin en recessions severes amb destrucció d'ocupació i el lògic malestar social.
L'altre gran referent de la setmana i que pot anar en sentit invers a la caiguda de la inflació, es coneixerà divendres: la Confiança de la Universitat de Michigan. El consens dels analistes apunta a una pujada fins als 60 punts (per sota de 50 sol ser indicatiu de recessió econòmica). Una dada de fortalesa de l'economia que contrarestaria la bona dada de menor inflació. Serà divendres quan toqui valorar-lo. Com apuntàvem la passada setmana, els indicadors de debilitat són arguments per a pujada de bons i accions, encoratjats per uns bancs centrals més tranquils en els seus moviments de tipus.
Aquest dilluns es coneixerà la dada de confiança del consumir a Espanya i també la producció industrial a Alemanya que s'esperi surt-te al 0,1%, després d'un registre anterior negatiu del -0,1%. Dimarts, el Tresor espanyol celebrarà subhastes de lletres a 12 i 6 mesos, un actiu en què ja poden invertir els particulars més conservadors. Les subhastes precedents van donar tipus del 2,449% per a les lletres a dotze mesos i del 2,049% per a les de mig any. D'acord amb l'ocorregut en l'inici de l'any amb baixades de tipus al mercat secundari es podria esperar rendibilitats lleugerament més baixes. No són gran cosa, pes d'acord que els dipòsits bancaris no ofereixen res, poden ser una bona opció per als que no volen posar en risc el seu estalvi. Aquest dimecres també es coneixerà l'activitat industrial a Espanya amb un precedent del 2,5% de creixement.
Finalment, divendres, confirmació de la dada d'IPC a Espanya que es publica tots els finals de mes. I poc més al món de referències per a l'inversor. Doble pagament de dividends en Repsol el dia 11 i al següent abona Gestamp. També materialitzen els seus pagaments dilluns, Redeia (antiga Xarxa Elèctrica) i la farmacèutica FAES, pagaments que ja van ser descomptats dels seus preus en la sessió de dijous passat. La generositat de la setmana de Reis Mags per al borsista no serà tanta aquesta setmana de més tranquil·litat i poques referències.