La intel·ligència artificial i la revolució de la indústria financera, un futur cada vegada més proper
- Elisabet Ruiz-Dotras
- BARCELONA. Dimecres, 14 de juny de 2023. 05:30
- Actualitzat: Dimecres, 14 de juny de 2023. 08:34
- Temps de lectura: 2 minuts
No hi ha dubte que els avenços tecnològics impliquen canvis revolucionaris als mercats financers. Els desenvolupadors d'intel·ligència artificial es troben immersos en ple combat amb la complexitat de la ment humana, intentant no només simular-la, sinó també superar-la i perfeccionar-la.
Recentment, es va publicar un article on s'assenyalava que la intel·ligència artificial (IA) havia generat millors resultats que alguns dels fons d'inversió més populars del Regne Unit mitjançant la creació d'una cistella d'accions.
Amb aquest resultat en ment, s'espera, sense cap mena de dubte, que la intel·ligència artificial suposi una revolució i transformació integral de la indústria financera, molt més intensa i revolucionària que la que va suposar la irrupció de les tecnologies de la informació i la comunicació als mercats financers fa uns vint-i-cinc anys.
La tecnologia de la informació i comunicació va facilitar i va unificar sistemes de liquidació i compensació d'operacions, agilitant així les negociacions i millorant la relació risc-rendiment per als inversors. Com a resultat d'aquest important canvi en l'entorn econòmic i en el sistema financer, va sorgir inevitablement l'evolució i l'aparició de nous productes financers caracteritzats per la innovació, que van reflectir les noves demandes i necessitats dels inversors en un entorn globalitzat i tecnològicament avançat. Però que alhora van demostrar amb la crisi del 2008 que la innovació i globalització financera també pot portar amb si riscos significatius si no es gestionen adequadament.
Sembla molt clar que la nova era digital que formarà part de les nostres vides i de què tots parlen serà la IA. De fet, aquesta ha demostrat ser una eina poderosa en diversos camps, i les finances no seran una excepció. Fins ara hem vist els primers passos de la intel·ligència artificial en processos que passen en segon pla, com són la ciberseguretat, la prevenció de blanqueig de diners, la verificació de clients o els coneguts xatbots. Tanmateix, encara queda un llarg terreny inexplorat per a la IA, i un dels camps en els quals ja està començant a destacar és la seva capacitat per detectar oportunitats d'inversió.
Una de les grans virtuts de la IA és la seva habilitat per analitzar grans volums de dades en temps real, identificar patrons i extreure conclusions rellevants. Sense gaire esforç ni temps, aquesta informació permet a inversors i professionals del sector identificar oportunitats d'inversió, avaluar riscos i millorar el rendiment de les carteres. Un altre camp interessant per a la IA és el de les prediccions. Amb la capacitat d'analitzar grans quantitats de dades com ara els preus històrics de les accions, articles de notícies i el sentiment dels inversors, els algoritmes d'IA poden identificar patrons i tendències que anticipin els moviments futurs de preus. Si afegim la seva capacitat per realitzar còmputs, executar operacions de manera automàtica sense intervenció humana o sense la influència de la psicologia emocional dels inversors, els beneficis són múltiples.
Sembla, doncs, que el futur de la indústria financera triarà menys ment humana i més intel·ligència artificial, ja que els algoritmes d'IA permeten millorar sense precedents l'eficiència de les transaccions, i permeten adaptar-se i aprendre dels patrons del mercat, sent flexibles a l'entorn i millorant constantment el seu rendiment.
Tanmateix, malgrat els avantatges que la IA pugui suposar a priori en la indústria financera, també hem d'analitzar l'altre costat de la moneda, on afloren certs desafiaments i preocupacions. Un dels reptes principals condueix a plantejar preguntes ètiques i de responsabilitat: si les decisions d'inversió finalment es redueixen a ordres informàtiques i algoritmes d'intel·ligència artificial, qui és llavors l'últim responsable de les decisions preses per aquests sistemes?
A mesura que es reemplaça la intel·ligència humana i la seva capacitat per prendre decisions per algoritmes d'IA, es torna essencial definir les responsabilitats legals i ètiques en cas que s'esdevinguin errors o les coses no funcionin com s'esperava. És, llavors, necessari establir un marc regulatori com més aviat millor que estableixi de forma clara i precisa les responsabilitats de les institucions financeres i dels desenvolupadors d'IA de la indústria financera. La revolució i transformació de la indústria financera està servida i promet desencadenar un canvi sense precedents en tots els nivells.