La patent unitària com a impuls al desenvolupament tecnològic
- Rubén Bonet
- BARCELONA. Dimecres, 31 de maig de 2023. 05:30
- Temps de lectura: 3 minuts
La patent unitària europea és una iniciativa que té com a principal objectiu simplificar el procés de protecció de les invencions patentables a Europa. S'espera que, a partir de la seva entrada en vigor el pròxim 1 de juny, vegem un impacte positiu en el sector de la innovació a Europa i en nombroses empreses, particularment en pimes, start-ups, centres d'investigació i universitats. No hi ha dubte que la simplificació de processos en comparació amb l'actual sistema és el primer pas per a la generació d'un entorn de creació —sigui en el camp de la tecnologia, innovació, ciències o indústria, per citar-ne alguns— molt més fèrtil, revolucionari i competitiu.
I és que, al llarg de la història, hem estat testimonis de canvis de paradigma en diversos àmbits. Canvis que ens permeten trencar amb models prèviament establerts i generar una cosa completament nova, que afecti molts sectors de l'economia i de la nostra societat. Per això, normalment dic que perquè un canvi d'aquestes proporcions tingui lloc, és necessari que hi hagi una cadena d'accions unida per baules molt ben connectades entre si.
Actualment, quan parlem del sistema de patents a Europa, inventors i empreses disposen de dues opcions. Amb la primera, poden presentar sol·licituds de patents a cada país de la UE on desitgen obtenir protecció, la qual cosa sol ser un procés costós i complicat, ja que els requisits i procediments de cada país poden variar. La segona opció és sol·licitar a l'Oficina Europea de Patents (EPO, per les seves sigles en anglès) una patent que pot ser validada en aproximadament 40 països, mitjançant l'aprovació d'un examen i el pagament de taxes de validació a cada país on el sol·licitant vulgui validar la seva patent. Ambdues opcions són costoses en temps i recursos. Amb l'arribada de la patent unitària, els sol·licitants podran presentar una única sol·licitud i obtenir protecció a tots els països de la UE que estan coberts o que han confirmat la seva cooperació amb el nou sistema (25 països ara com ara).
La patent unitària busca fomentar i facilitar la innovació a Europa. La fragmentació del sistema actual imposa una càrrega burocràtica i complexitat que limita els incentius a la capacitat de creació i desenvolupament de noves tecnologies. Això, conseqüentment, i des de la perspectiva europea, afecta negativament la nostra capacitat per competir amb països com els Estats Units i la Xina, a més d'alentir l'arribada de noves tecnologies que podrien millorar les nostres vides.
Per això, l'eliminació de la fragmentació és una primera baula de la cadena. La conseqüència del desenvolupament del nou sistema de patent unitària serà un excel·lent incentiu que tindran empreses i investigadors europeus per invertir en innovació, desenvolupament i patentar els seus invents. Així, podem aconseguir amb el temps la segona baula de la cadena. L'harmonització de la protecció de patents mitjançant la patent unitària s'espera que beneficiï el comerç i les inversions estrangeres directes (IED) en empreses de propietat industrial i tecnologia. Segons un estudi de l'EPO, la convergència dels estats membres de la UE en el nivell màxim de protecció de patents podria generar un augment del 2% en els ingressos comercials anuals (14.600 milions d'euros) i un augment del 15% en les IED rebudes cada any (1.800 milions d'euros) per aquestes empreses a la UE.
Ara, des d'una perspectiva més àmplia i amb un cert temps de maduració i assentament del nou model, hi ha la possibilitat de convertir Europa en un mercat més atractiu per a les grans corporacions internacionals, fons d'inversió i, en definitiva, els grans actors globals. L'equació és senzilla: si els processos són més fàcils i eficients i si les nostres start-ups, empreses o institucions que es dediquen a la investigació aconsegueixen una protecció més gran en patentar les seves invencions, Europa serà un lloc més atractiu per innovar i invertir com a tercera baula.
La posada en marxa del nou sistema és, indubtablement, una aposta de futur que va molt més enllà de la reducció de tràmits administratius. En convertir-nos en un mercat de més interès per innovar i invertir, estem tancant la quarta baula de la cadena, l'impuls en la creació de llocs de feina de qualitat i la necessitat més gran de professionals especialitzats en diversos sectors, particularment els relacionats amb la innovació i els avenços científics i tecnològics.
Espanya, de moment, ha triat estar fora del nou sistema. Encara que és cert que empreses i inventors espanyols sí que podran beneficiar-se de la finestreta única que ens brindarà el sistema de la patent unitària, les empreses i inventors que, addicionalment, vulguin validar una patent al nostre país seguiran obligats a fer-ho a través d'una validació de la patent europea a Espanya o presentant una sol·licitud nacional a l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, cosa que significa més costos i més inversió de temps.
A escassos dies de la implementació de la patent unitària a Europa, esperem que aquesta nova cadena, formada per baules sòlides i interconnectades entre si, sigui un component essencial per impulsar l'ecosistema innovador d'Europa, el desenvolupament industrial, la transferència de tecnologia i el creixement econòmic.