La taxa de natalitat i la innovació
- Noelia Hernández Sánchez
- VALÈNCIA. Dimarts, 18 de juliol de 2023. 05:30
- Temps de lectura: 2 minuts
Fa unes setmanes, parlant amb els meus pares (dues de les persones més sàvies que conec), van comentar que cada vegada es veuen menys nens al carrer i més gossos. Aquesta innocent apreciació es podria extrapolar a qualsevol ciutat espanyola. Però fins i tot més enllà de les nostres fronteres, a molts altres països.
L'envelliment de la població i el problema demogràfic comença a ser una qüestió alarmant. I ho serà molt més en unes dècades.
A més del tema de les pensions, que sí que ocupa discussions polítiques, les estratègies de molts governs manquen de visió a llarg termini en aquest tema. Els intents de fomentar la natalitat i la família, com a Hongria, Polònia, o fins i tot Singapur, han fracassat. I no hi ha brillants idees que aturin l'escenari social i econòmic que vindrà.
El 2050, la majoria dels països del món tindran una taxa de natalitat inferior al 2,1 (ja avui la tenen bastants països desenvolupats), la considerada com a taxa de reemplaçament. No és una situació només de països rics, ja que altres com la Xina o el Brasil també decreixeran la seva població. Només augmentaran en habitants els països africans i l'Orient Mitjà. L'envelliment serà progressiu, amb una piràmide poblacional cada vegada més invertida.
I els lectors es preguntaran: i què té a veure això amb la innovació? Doncs molt. Resulta que està àmpliament estudiat que les etapes més prolífiques per desenvolupar solucions diferencials, que aconsegueixen canviar les regles del joc empresarial, se situen els 30 i els 40. La majoria de patents i models disruptius se solen generar per individus en aquells períodes de la seva vida.
Quan treballo en projectes de gestió d'innovació amb empreses sempre pregunto dues coses: qui generarà les idees? I qui comprarà la teva innovació? I això pot canviar exponencialment en les pròximes dècades.
La innovació és un motor fonamental per augmentar la productivitat d'un país. Això que sempre se'ls oblida als polítics quan parlen d'economia i salaris. I una població amb menys gent jove, serà menys prolífica per crear valor diferencial, per la seva menor capacitat d'innovar.
Significa això que les persones grans no poden ser innovadores? No. Però si ja no estan en la seva etapa laboral i disminueix la seva capacitat de ser nou, també ho farà la societat en la qual viuen.
"Una població amb menys gent jove, serà menys prolífica per crear valor diferencial, per la seva menor capacitat d'innovar"
En les últimes dècades he treballat en diversos projectes internacionals que pretenien reforçar la Silver Economy, aquelles activitats que pretenen satisfer les necessitats de les persones grans. Tanmateix, aquest camp no té tot el pes que hauria de tenir en relació amb l'estructura social. Ni tot el suport públic i financer. Pensem què fan la majoria de les start-ups? Són empreses de joves, que fan productes per a joves. El mercat objectiu del qual cada vegada serà més petit. Òbviament, no totes, però sí un número molt gran.
Per tant, en el futur molt pròxim, molts dels països que envellim necessitarem immigració. Immigració, no només com a mà d'obra, sinó també com a talent importat. La mà d'obra de tasques automatitzables, probablement podrà ser substituïda per tecnologia. Però la qüestió serà qui la generarà? I aquí avançament una cursa per captar i atreure talent importat, en la qual molts països estem molt retardats.
I amb aquest panorama, ens trobem davant d'una onada de polítics antinmigración a molts països desenvolupats i ja envellits. Certament, una visió molt miop. I hipòcrita. Recorden el mur de Trump a la frontera amb Mèxic? Doncs resulta que molts dels CEO o fundadors d'algunes de les principals empreses dels EUA no van néixer al país i són d'origen immigrant: Google, Microsoft, Tova, i fins i tot dues insígnies de l'American way of life, com Mc Donald's i Coca-Cola, tenen CEOs estrangers.
En el futur, la batalla pel talent serà clau, per escàs i global (encara més que avui). I els entorns favorables al desenvolupament del mateix i de la innovació seran la clau per a la seva atracció i retenció. Alguns països ja ens porten avantatge. Però han sentit propostes que anticipin aquest escenari i proposin solucions per al mateix, més enllà de la taxa de revalorització de les pensions? Jo tampoc.