Llei i ciència, la dictadura de la coherència
- Tomás García Azcárate
- Madrid. Divendres, 9 de juny de 2023. 05:30
- Actualitzat: Diumenge, 11 de juny de 2023. 12:11
- Temps de lectura: 2 minuts
Dues recents notícies, al nostre petit món de la cadena alimentària, han despertat profunds senyals d'inquietud i m'agradaria compartir-les amb vostès. Em refereixo primer a Doñana i, segon, a l'agressió d'uns ramaders de Salamanca a una seu del govern de Castella i Lleó.
El Parc Nacional de Doñana es mor. El projecte de llei en tràmit en el Parlament andalús és la gota (amb evidents caires polítics, tant per als promotors com per a certs detractors) que sembla haver curullat el vas. Fa dècades que els científics (en particular els meus companys del CSIC) expliquen aquest lent deteriorament sense que les diferents administracions (municipals, provincials, autònomes i estatals), amb diferents colors polítics, hagin fet prou per abordar-lo.
Jo crec que seria altament convenient que més decisions polítiques es prenguin partint de les dades que ens comuniquen els científics, sobretot quan emergeix un consens fort entre ells. Això és vàlid per al Parc de Doñana i també ho és per a, entre altres, les noves tecnologies d'edició genètica conegudes com a CRISPR. Curiosament, entre els negacionistes de Doñana es troben fervents defensors d'aquestes noves tècniques.
Jo defenso vehementment la dictadura de la coherència i, si val el consens científic per a uns casos, ha de valer per a tothom.
El segon esdeveniment que m'ha pertorbat i entristit és l'assalt el dilluns 5 de juny a la delegació territorial de la Junta de Castella i Lleó a Salamanca, per part de ramaders descontents amb l'aplicació de la reglamentació vigent en el referit a la tuberculosi bovina.
Salamanca és la província d'Espanya amb més vaques i el 2022 va assolir una taxa de tuberculosi del 4,47 per cada 1.000, davant el 2,53 per cada 1.000 de l'any previ. La comunitat té una prevalença mitjana del 2,07 per cada 1.000, amb Palència, Zamora, Sòria i Segòvia sense amb prou feines incidència i Burgos, Lleó i Valladolid lliures d'aquesta malaltia.
La normativa europea és clara i rigorosa, en tractar-se d'una malaltia animal transmissible no només al bestiar, sinó també a l'ésser humà: restriccions de moviment i sacrificis obligatoris del bestiar per impedir la seva propagació, seguiment minuciós dels exemplars i inspeccions freqüents.
Jo, com a economista agrari que soc, d'això (com d'altres tantes coses) no sé gens, però sí que confio en l'experiència regulatòria europea, considerablement reforçada després de la crisi de les vaques boges, i de nou en la ciència. En aquest cas, els científics són els meus companys veterinaris i, en primer lloc, els nou caps de secció de Sanitat i Producció animal de les nou províncies de Castella i Lleó que van rebutjar des del principi un mandat de "flexibilització" emès per la Conselleria d'Agricultura per ser una "infracció manifesta". Coneixent com conec la gran professionalitat dels funcionaris, inclosos els alts funcionaris, d'aquesta conselleria, estic segur que el disgust està molt generalitzat. Estem davant d'una instrucció política procedent directament -em confirmen des de dins de la conselleria-, del conseller, militant de Vox.
Aquí s'ajunta la ciència amb la llei, en aquest cas el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó que ha acceptat la mesura cautelar sol·licitada per l'Advocacia de l'Estat per suspendre aquesta decisió autònoma.
De nou xoquem amb la dictadura de la coherència. Per a Vox, el setge al Parlament de Catalunya l'any 2021 és un delicte contra les institucions que mereix ser castigat amb almenys tres anys de presó. Per idèntiques raons, s'ha condemnat a cinc anys de presó a un jove malagueny per "envoltar el congrés" l'any 2013. He pres exemples d'actuacions que poden considerar-se similars.
A l'hora d'escriure aquest article, la Policia Nacional ha posat a disposició judicial un detingut i està revisant els vídeos de les càmeres de seguretat a la recerca de més participants. Però continuem esperant encara una condemna similar per a fets similars.
Podem acabar desenvolupant el dit en el titular d'aquest article. Dura lex, sed lex. La llei és dura, però és la llei. Si volem "llei i ordre", ho hem de voler per a tothom i per a totes les ocasions. Això serà més fàcil i socialment acceptable si aquestes lleis es basen en grans consensos socials i científics.