Hem assistit a una setmana d'estabilització dels mercats després de les alegries que va aportar la tanda immediatament anterior. En el cas del selectiu espanyol Ibex-35 el guany setmanal ha estat del 0,84% per sobre de la resta de mercats europeus. Una estabilitat que s'explica en el bon comportament dels bons que, tant als Estats Units com a Alemanya i Espanya, són mig punt per sota dels seus màxims registrats a finals d'octubre. Només el discurs del president de la Reserva Federal, Jerome Powell, va inquietar els inversors quan dijous passat va suggerir que el cicle d'enduriment monetari no havia acabat als Estats Units.

També els resultats empresarials suporten una tendència general positiva per a les accions. Per a les empreses que componen l'índex S&P 500, l'augment mitjà dels resultats és del 3,6%, per sobre de l'expectatives, mostrant un canvi de tendència respecte al deteriorament dels trimestres passats.

En aquest context d'estabilització o lateralitat dels moviments de les accions als quals es refereixen els experts per preveure el que passarà també aquesta setmana que ara comença, continua brillant el bitcoin. La criptomoneda puja per quarta setmana consecutiva, gairebé un 6% des de dilluns, i torna a superar la barrera dels 37.000 dòlars en el moment d'escriure aquestes línies. La tendència és la mateixa per a la segona criptomoneda més important del mercat, l'ether, que ha superat el líder des del començament de la setmana, amb una pujada del 10%. La principal raó de la pujada de l'ether va ser la sol·licitud de BlackRock a la Comissió del Mercat de Valors dels EUA (SEC) d'un ETF al comptat basat en la criptomoneda ETH, segons expliquen els analistes de MarketScreener.

Un factor de tranquil·litat és la caiguda del preu del petroli, sobretot amb els temors lògics pel conflicte entre Israel i Hamàs

Sens dubte, un altre factor de tranquil·litat és la caiguda del preu del petroli, sobretot amb els temors lògics pel conflicte entre Israel i Hamàs. Afortunadament -no només per qüestions econòmiques-, la temuda extensió de les hostilitats a altres països no s'ha produït i tampoc no sembla gaire probable. La caiguda setmanal és considerable: el Brent i el WTI han baixat un 6% en cinc dies, la qual cosa ha portat a les dues referències a 81 i 76,50 dòlars, respectivament. Un altre factor positiu per a aquesta caiguda del cru que alleuja les tensions inflacionistes és la previsió de demanda a la Xina que aquesta setmana ha presentat dades econòmiques dispars. Com a conseqüència, el petroli ha caigut per tercera setmana consecutiva, una tendència que podria incitar l'OPEP a fer més per sostenir els preus.

Els preus al consum (dimarts) i els preus a la producció (dimecres) d'octubre als Estats Units, així com la producció industrial i les vendes al detall a la Xina (dimecres), ocuparan un lloc central la setmana vinent. L'evolució de la inflació als Estats Units és un autèntic revulsiu i serà així la dada més significativa per moure accions i bons. Segons les previsions del mercat s'espera que l'IPC general americà baixi el 3,3% des del 3,7% anterior i que la subjacent (sense energia ni aliments frescos) es mantingui en el 4,1%. També als EUA, s'espera que les vendes minoristes es debilitin després d'un llarg període de sorpreses a l'alça per part del consumidor nord-americà. Si bé és menys influent, també es publicarà la inflació al Regne Unit de la qual s'espera una baixada de gairebé dos punts fins al 4,8%.

A la zona euro, la previsió del PIB del tercer trimestre serà revisada sobre la base de dades actualitzades, inclosos els relatius a la producció industrial, on les enquestes empresarials han estat negatives. Respecte a l'ocupació, les previsions del tercer trimestre reflectiran en quina mesura el modest repunt de l'atur a la zona euro es deu a una menor demanda de mà d'obra o a un augment de l'oferta.

El consum pren un gran protagonisme pel seu efecte en la demanda (preus). Les dades nord-americanes i xineses se seguiran amb gran interès així com els resultats de Walmart i Home Depot, indicatius de la tendència de despesa minorista. El calendari de publicació de resultats està una mica menys carregat que en la quinzena anterior, però encara hi ha alguns grans noms en cartera, com Tencent, Infineon, Carbonissa, Vodafone, Siemens AG i Applied Materials. A Espanya oferiran les seves xifres del tercer trimestre, ACS, Solaria, Soltec, AmRest, Vocento, eDreams, Tècniques Reunides, CAF, Merlin i Grenergy Renovables.